You are currently viewing Joulu Itävalta | 5 kaunista joulumarkkinaa autolla Innsbruckista

Joulu Itävalta | 5 kaunista joulumarkkinaa autolla Innsbruckista

Voi tottelemata, nyt on unohtunut sukulainen SeJaSe. Lahja on ostamatta ja ollaan sinnekin menossa Jouluna. Onkohan sukulaisen SenJaSen lapset muistettu…aargh, onneksi on kauppa vielä aattona auki. Mitänköhän se maksalaatikkokin olisi jo paistunut uunissa, vaikka tosin taisin laittaa sen sinne jo viimeviikolla, kun pitäisi tuo porsaan persuskin uunittaa. Ikkunatkin jäi syksyllä pesemättä eikä niitä tuollaisenaan voi jouluvieraille näyttää. Täytyy nekin vielä pestä vaikka ulkona on parikytäastetta pakkasta, torppa jäähtyy ja kuivauslasta jäätyy lasiin kiinni…stop stop stop, ei Joulussa alunperin varmaan tästä ole kyse.

Katselin tänään netistä Turun Joulurauhan julistuksen. Siinä kehotettiin joulurauhaan. Näillä sanoilla Joulua on julistettu jo kuulemma yli 130:n vuoden ajan. Jossakin kohtaa olemme unohtaneet tuon “rauhan”. Ottakaamme siis rauhassa, jos et tänä vuonna vielä kerinnyt ottamaan rauhassa niin ensi vuonna sitten.

Vietä pari päivää vuoriston syleilyssä vapautuen stressistä

Jouluinen Lago Di Carezza 2019

Moni meistä varmasti on miettinytkin, jotta mitähän muuta sitä voisi tehdä Joulua edeltävä aikana, kuin juosta kaupasta toiseen pään haljetessa tressistä. Entäs itse Joulu, miksi tehdä siitä aina samanlainen, miksipä ei viettäisi sitä jossain muualla? Jotkut meistä menevät Thaimaaseen, mutta jotkut kaipaavat Jouluun lumen valkeutta ja talven tunnelmaa. Mitäpä, jos suuntaisit Tiroliin Itävaltaan tai Etelä-Tiroliin Italiaan? Vietä pari päivää vuoriston syleilyssä vapautuen stressistä. Täällä on monelaista tapaa rentoutua, on laskettelua, kylpylää, hiihtoa, ulkoilua, mässäilyä jne. Mikäli et hiihdä tai pelkäät katkovasi muutakin kuin pelkät sukset ja sauvat niin voit suunnata rentoutumaan vaikka joulumarkkinoille.

Meidän “jouluhössötykseen” kuului tänä vuonna rauhalliset ja rentouttavat käynnit paikallisilla markkinoilla, joita kutsutaan nimillä Weichnachtsmarkt ja Christkindlmarkt. Niitä on täällä joka kulmalla ja tässä pieni tarina niistä, joissa me kerkesimme käymään ilman stressiä. Kävimme niissä Joulukuun aikana ja vain yhdessä oli lunta. Löytyy siis lunta niille, jotka sitä kaipaavat ja niille, jotka eivät halua käyttää lumikenkiä löytyy lumettomampia paikkoja laakson pohjalla.

Garmisch-Partenkirchen, Baijeri / Saksa

Tämä joulutori on tosin Bajerin puolella Saksassa, mutta vain noin tunnin ajomatkan päässä Innsbruckista. Tie sinne on hyvä ja leveä kantatie. Matkalla kannattaa pysähtyä ainakin Seefeldiin, jossa oli viime talvena talvilajien MM -kisat. Kaunis pieni kaupunki ja ihan tuon tien vieressä. Toinen paikka, jossa pysähtyisin on Mittenwald, joka on ihan Itävallan ja Saksan rajalla, Saksan puolella. Paljon kauniita rakennuksia Baijerille tyypillisillä seinämaalauksilla, enkä nyt tarkoita töhryisiä graffiteja.

Täältä löysimme reilut parikymmentä kojua, joista saa Glühweiniä, vohveleita, makkaraa, käsitöitä, paahdettuja kastanjoita, vehnäolutta jne. niin ja vähän enemmän ihmisiä kuin parikymmentä. Riittävästi, jotta oli tunnelmaa, mutta ei tungosta. Markkinatarjontavoiton vei näiltä markkinoilta Maroni-Kripperl paahdetuilla kastanjoilla, tai Maroneilla, kuten paahtaja niiden kertoi olevan. Kuulemma ovat siis Italian kastanjoita. Miksi Maronikastanjat sitten voittivat? No, niissä oli niin vastustamaton tuoksu ja ne paahdettiin tuommoisessa mukavan askeettisessa pöntössä. Tässä oli tunnelmaa! Piti ottaa tuosta tarjoilupussistakin kuva. Oli kätevästi kaksi laaria. Toisessa oli kastanjat ja toiseen sai laittaa kuoret erilleen syödyistä, ei tarvinnut syömättömiä kaivella kuorien seasta tai heitellä kuoria maahan.

Garmischissa kannattaa ehdottomasti käydä muutenkin kuin vain Jouluna. Vanha kaupunki on täynnä kauniita Baijerilaisia rakennuksia hienoine puurakenteineen ja maalauksineen. Muistan, kun ensimmäisen kerran menin sinne, ajatus oli, että VAU eihän tällaista olekkaan. Myös Partenkirchenin vanhakaupunki on käymisen arvoinen vaikka turismi näyttää suuntautuvan enemmän Garmischin puolelle.

Tämä kuva on otettu kesäaikaan. Täällähän toki on valoista ja aurinkoista myös talviaikaan, mutta kukat eivät aivan noin runsaasti kuki. Kesällä niitä on parvekkeet pullollaan, joten kukkaloistoa pääsee ihastelemaan ja tuoksuttelemaan ihan tosissaan.

Kitzbühel, Tiroli / Itävalta

Toiset joulumarkkinat toisessa talviurheilun suurista mekoista. Täällä näkyi Garmischista poiketen jo hieman alkavaa talviurheilujuhlaa, kun kaksi pientä ryhmää tuli vastaan kantaen suksipakettejaan (29.11.2019). En tiedä onko täällä vaan trendikästä kanniskella sporttisesti suksiaan vaiko jossakin oli jo rinne auki. Yhden pienen lumimäkinyppylän näimme, josko siinä kävivät syöksyilemässä rinnettä alas. Oli sen verran mustan näköinen, jotta lienee kohtalaisen vaativa rinne. Eikös ne mustat rinteet ole niitä kaikkein vaativimpia?

Täällä oli tavallaan kaksikin joulumarkkinaa, toinen vanhankaupungin ulkopuolella puistossa ja toinen vanhassa kaupungissa. Kitzbühel on varakkaiden paikka, autoissakin on vähintään kaksi jos ei neljä pakoputkea ja ääntäkin on enemmän kuin tavan kansanautoissa. Noiden Maseratien ja Porschejen sisuksiin on onnistuttu ahtamaan sen verran monta hevosta, jotta pitävät hyvinkin räyhäkästä ääntä pyrkiessään putkien läpi vapauteen.
Täältäkin löytyy nuo tavanomaiset, romanttiset kojut, joista saa Glühweiniä, vohveleita, makkaraa, käsitöitä, paahdettuja kastanjoita, vehnäolutta…jaa tosin en tainnut olutta nähdä. Viiniä kylläkin näin trendikkäästi siemailtavan tilavista viinilaseista, jotta isompinenäisenkin on helpompi tuntea viinin tuoksu sitä maistaessaan. En tosin nähnyt kastanjoitakaan, mutta…mutta löysimme sitäkin parempaa. Täällä joulumarkkinavoiton vei Kiachl! Se vei voiton siitä yksinkertaisesta syystä, että se on suussasulava, herkullinen rasvaplätty ja harvoin saatavilla. Kuulunee täällä jotenkin talveen ja joulunaikaan. Sitä saa makeana ja happamana versiona. Tosin plätty itsessään on sama, mutta sen saa esim. marjoilla/hillolla tai hapankaalilla päällystettynä. Minun suosikkini on makea versio ja honeylle uppoaa hapankaaliversio, Sauerkraut, kuten täällä sanan murtavat.

Innsbruck, Tirol / Itävalta

Innsbuckissa tykkään eniten joulumarkkina-alueen sijainnista vanhassa kaupungissa. Markkina-alue ei ole torilla, kuten hyvin monessa muussa paikassa. Vanhankaupungin kauniit ja ikivanhat, mutta todella hyvin kunnostetut rakennukset antavat tapahtumalle erinomaiset raamit. Täällä siis joulumarkkinavoiton vie ehdottomasti tapahtuman sijainti, itse vanhakaupunki. Täältä saa myös Kiach rasvaplättyjä. Siihen kojuun on aina ehdottomasti pisin jono, joten joku muukin niistä tykkää kuin vain minä. Palan painikkeeksi voi ottaa Glühweinin tai jonkun monenlaisista brunsseista, kun haluaa jotain alkoholitonta. Ovat tosi hyvän makuisia!

Bolzano ja Jouluisen luminen Lago di Carezza, Etelä-Tiroli / Italia

 

Bolzano, Etelä-Tiroli / Italia. Päämarkkina-alueena on suurtori

Viimeisenä, muttei todellakaan vähäisempänä tulee Bolzano ja sieltä noin 30min ajomatkan päässä oleva Carezza -järvi. Carezza on vuorijärvi ja sijaitsee kohtuu korkealla. Se oli ainoa paikka, jossa joulumarkkinakierroksella näimme lunta. Tie järvelle on siedettävä, leveyttä on riittävästi kahdelle autolle rinnakkain, mutta mutkia matkalla kyllä on enemmän kuin yksi.

Todettiin iloisena, jotta siellähän on joulumarkkinat järven rannalla

Me menemme monesti intuition mukaan. Alunperin meidän piti mennä Bressanoneen katsomaan valoshowta. Siellä on kuulemma hieno show. Siinä kävi sitten niin, jotta ajettiin Bressanonesta lopulta ohi. Vaimo ehdotti matkalla, josko mentäisiin katsomaan onko Carezza -järvi jo jäässä. No, sinne sitten ja olikin hyvä niin. Olihan se jäässä ja luntakin oli varmaan puolimetriä. Todettiin iloisena, jotta siellähän on joulumarkkinat järven rannalla. Hieno yllätys! Hyvä markkinapaikka olikin, kun oli lunta, hämärää ja metsäinen järviympäristö. Ei tavanomainen vanhan kaupungin tori. Järvi on kesällä todella hieno ja upean turkoosin värinen. Järveksi sitä ei kyllä kokonsa puolesta meillä Suomessa kutsuttaisi, pikemminkin se on lampi. Viereinen kuva on järven joulumarkkinoilta.

Carezzan ollessa metsäinen paikka ilman kaupallista ympäristöä on Bolzanon joulumarkkina-alue kaupungissa. Näiden kahden paikan läheisyys antaa mahdollisuuden kummankin tyyliseen tunnelmaan. Mikäli osa seuruetta haluaa metsään ja toinen kaupunkiin ihmisten keskelle, niin silloin voi mennä ensin toiseen ja sitten toiseen paikkaan. Kätevää, eikös totta? Joulumarkkinatarjontavoiton näillä markkinoilla veikin juuri näiden kahden erilaisen paikan läheisyys ja kummankin paikan oma, hyvä tunnelma.

Bolzanossakin on kaksi markkina-aluetta, tai oikeastaan useampikin. Koko laaja vanhankaupungin alue on vähän kuin joulumarkkinaa. Pieniä markkina-alueita on siellä täällä. Ympäristönä päämarkkina-alueelle on vanhankaupungin suurtori. Vaikka paikkana on tori, niin tunnelma on tiivis ja vanhat rakennukset koristavat torin reunoilla komeasti joulutoria.

Toinen päämarkkina-alue on läheisessä puistossa. Siellä on lukematon joukko käsityöläisiä myymässä koruja, kelloja, puutöitä ja mitä vain kuvitella saattaa. Vasemmalla puolella oleva kuva on käsityöläistorilta

Sitten, kun olette syöneet runsainmitoin Italialaista hyvää ruokaa niin voitte käydä polttamassa pastasta revittyjä kaloreita luistinradalla. Voin sanoa, jotta suomalaisten luistelutaidolla olette illan superjulkkiksia! Mikäli tuli syötyä niin paljon, jotta liikunta ei ole kropalle hyväksi niin voitte vaikka pällistellä tähtitaivaalle paikallisten kanssa, kuten minä tein maittavan pitzan jälkeen.

Vuoristo on oiva paikka rauhoittua. Moni meistä tietää, jotta vuoristolaiset ottavat rennommin ja siellä ei ole niin kiire, vähän kuin meillä Suomessa lappilaiset. Ei sielläkään niin kiire ole kuin Etelä-Suomessa vaikkakin vuoret ovat vain tuntureita. Älähän siis etelän mies huio, ota rennosti ja lähde vuoristoon!

PS. Niitä ikkunoita en ole vielä pessyt, mutta ei stressiä, teen sen sitten kevväämmällä.

Hyvää Joulua kaikille!

FinInTirol

Elän vaimoni kanssa Itävallan Tirolissa ja kirjoitan täältä käsin blogia finintirol.fi. Kirjoitan luonto- ja kaupunkimatkailusta, ajankohtaisuuksista ja kaikesta positiivisesta. Facebookista löytyy lyhyempää tarinaa ja Instagramista kuvia. Tartu Hetkeen Tartu Tarinaan!

This Post Has 6 Comments

 1. Emiilia

  Nuo vanhat talot on kyllä niin kauniita 🙂

  1. FinInTirol

   Niin ovat 🙂 Kaunista on meidänkin mielestä. Neljä vuotta tätä arkkitehtuuria on katsellut ja vieläkin se ihastuttaa. Toki silmä tottuu ja kauneus arkipäiväistyy, jotta ei ihan “wauuu100” fiiliksellä silmät teevateina joka kerta ulos mene niin kuin tänne muuttaessa.

 2. Anssi

  Hei, hyvä kirjoitus ja siksi ajattelinkin tiedustella hieman apuja. Olemme puolisoni kanssa suunnitelleet tälle vuodelle joulunajalle sijoittuvaa matkaa Itavaltaan. Alustavasti suunnitelma 16 vrk 22.12-6.1.2024. Otamme laskukamppeet matkaan joten kohteessa saisi olla rinteet mutta rinteet eivät taida tyypillisissä itävaltalaisissa kohteissa olla edes vältettävissä 🙂 Rinteitäkin enemmän arvostaisimme viihtyisää majoitusta sekä kohteen tunnelmallisuutta. Ottaen huomioon että olemme reissussa 2 vkoa nähtävää ja koettavaa saisi riittää. Arvostamme tietyllä tavalla rauhallisuutta mutta ei meitä silti väen paljous haittaa. Torit, tapahtumat, arkkitehtuuri, historia, joulukirkko ja kuorot sekä muut paikalliset tavat viettää joulua kiinnostavat.

  1. FinInTirol

   Moikka Anssi, on mennyt tämä viestisi täysin ohi sillä WordPress ei ole antanut sähköpostiini siitä tietoa ja en ole täällä Adminin puolella hetkeen käynyt.
   Mietitte siis mihin kohteeseen Tirolissa suunnistaisi. Tosiaan rinteitähän täällä on joka puolella, joten niistä ei varmaan tule pulaa. Itse en laskettele, joten en osaa rinteiden ja hiihtokeskusten puolesta suositella paikkoja. Tiedän, että Innsbruckin itäpuolella Zillertalissa on paljon laskijoita ja hiihtosäpinää kuten myös Ischgl Innsbruckista länteen.
   Innsbruckin ympäristössä on esim. Igls, mikäli haette Innsbruckin läheisyyttä.
   Yksi hieno paikka, jota voit katsoa on Alpbach. Siellä on myös rinteitä ja kylä on täynnä perinteisiä tirolilaistaloja.
   Autollahan täällä pääsee näppärästi aika laajaltikin liikkumaan, joten majoitus on ehkä hyvä katsella jostakin keskeiseltä paikalta. Majoituksia en osaa näillä kulmilla suositella sillä asumme täällä ja siten hotellit eivät ole meille tuttuja.
   Stubaital ja Ötztal ovat myös kauniita laaksoja.
   Innsbruckin lähellä oleva Hall in Tirol voisi olla kaunis ja kätevä paikka kulkea.
   Toivottavasti näistä saatte jotain ideaa.

 3. Mare

  Niin tunnelmallisia paikkoja. En ole koskaan talviaikaan siellä seikkaillut. Olen niin kesäihminen ;D Mutta vastaavasti vahvasti jouluihminen, joten voisin kuvitella itseni tuonne sekaan.

  1. FinInTirol

   Niin ovat joulumarkkinat tunnelmallisia 🙂 Talviaikakin on täällä leppoisa ja kaunis, lumella tai ilman.

Leave a Reply