You are currently viewing Tunnelmalliset joulumarkkinat Tirolissa | Joulutoreja Itävallassa

Tunnelmalliset joulumarkkinat Tirolissa | Joulutoreja Itävallassa

Keski-Euroopassa on tunnetusti idyllisiä joulumarkkinoita luomaan hämyistä, liekkien valaisemaa joulun tunnelmaa. 

Joulutoreja Itävallassa on lähes jokaisessa kylässä, tai ainakin kaupungissa. Kokosin käymäni tunnelmalliset joulumarkkinat Tirolissa tähän yhteen kirjoitukseen, jotta sinun on helppo valita missä itse haluat käydä. 

Keräsin kuusi mielestäni idyllisintä ja tunnelmallisinta joulumarkkinaa Tirolissa, jotka sijaitsevat upeissa Alppimaisemissa ja keskiaikaisissa kaupungeissa.

Mikäli etsit markkinahumua, shoppailua tai laajaa ravintolakirjoa niin valitse kohteeksi jonkin isomman kaupungin joulumarkkinat, kuten vaikka Innsbruckin tai keskiaikaisen kaupungin Hall in Tirolin joulutorit.

Rauhallista, tulen liekin lailla hiljalleen lepattavaa joulutunnelmaa kannattaa lähteä hakemaan pienemmistä joulutoreista, kuten vaikka Kufsteinin linnoituksesta tai todella intiimistä Fulpmesissa tai Mildersistä, Stubaitalista.

Nämä kaikki joulumarkkinat aukeavat marras-joulukuun vaihteessa. Tarkemmat aukioloajat löydät kunkin kohteen lopusta. 

Lähdetäänpä kierrokselle hakemaan joulun tunnelmaa!

Sisältää *tähdellä merkityn kaupallisen yhteistyön linkin joululahjaideaan, Tropilex riippumattoja

Tunnelmalliset joulumarkkinat Tirolissa, sisällysluettelo:

1. Tunnelmalliset joulumarkkinat Innsbruckissa, 3 markkina-aluetta

Tunnelmalliset joulumarkkinat Tirolissa, Innsbruck vanhakaupunki.
Tunnelmalliset joulumarkkinat Innsbruckin vanhassa kaupungissa, Kultaisen Katon (Goldenes Dachl) edustalla.

Tunnelmalliset joulumarkkinat Tirolissa -kierros aloitetaan luontevasti Tirolin kauniista pääkaupungista Innsbruckista. Kaupungin keskustassa on kolme erillistä joulutorialuetta lyhyellä etäisyydellä toisistaan, joten täällä löytyy laaja valikoima joulumakuja sekä käsitöitä. 

Joulumarkkinoiden sijainti Innsbruckin keskustassa tarjoaa mahdollisuudet käyttää myös ravintolapalveluita sekä kauppoja ja ostoskeskuksia. Paras tunnelmahan joulumarkkinoilla on vasta hämärän tultua ja hakiessani joulun tunnelmaa en kulkisi niinkään kaupoissa kuin fiilistelisin tunnelmia toreilla.

Pue lämmintä päällesi, ota rauhassa ja kiertele toreilla Innsbruckin upeassa vanhassa kaupungissa. Unohda muu ja nauti joulumarkkinoiden tunnelmasta.

Tästä linkistä pääset YouTube shortiin katsomaan lyhyen videon Innsbruckin joulumarkkina-alueista. 

Innsbruck vanhan kaupungin joulumarkkinat Kultaisen Katon edustalla

Näistä kolmesta Innsbruckin joulumarkkina-alueesta minulle mieleisin on Kultaisen Katon (Goldenes Dachl) edustalla oleva joulutori. Tällä joulutorialueella on hyvin tilaa, mutta se ei ole suurella avoimella torilla vaan kauniiden vanhojen rakennusten ympäröimänä. Rakennukset antavat joulumarkkinalle hienot seinät ja tiivistävät sen tunnelmaa.

Kultainen Katto on upea goottilainen erkkeri, joka näkyy yllä olevan kuvan oikeassa laidassa. Katto on koristeltu 2657:llä kullatulla kuparitiilellä ja siitä siis juontaa sen nimi. Kultainen Katto on yksi Innsbruckin kuvatuimpia nähtävyyksiä.

Omat makusuosikkini näistä Kultaisen Katon edustan kojuista on Kiachl sekä kuuma appelsiinipunssi (Orangenpunsch).

Kiachl on perinteinen tirolilainen joulun alusajan herkku. Se on leivonnainen, vähän kuin rasvamunkki, muttei kuitenkaan. Taikina on hyvin saman tyyppinen ja litteä Kiachl paistetaan rasvassa. Sen päälle laitetaan yleensä joko sokerisia marjoja ja tomusokeria tai sitten hapankaalia. Itse pidän tuosta makeasta versiosta marjoilla. Maista kumpaakin ja niin tiedät oman suosikkisi.

Paikka: Herzog-Friedrich-Straße 15, 6020 Innsbruck vanhakaupunki

Avoinna: 15.11 – 23.12.2023. Päivittäin klo 11.00 – 21.00

Kiachl marjoilla tai hapankaalilla
Kiachl marjoilla tai hapankaalilla

Innsbruck jokirannan joulumarkkinat

Joulutoreja Itävallassa. Innsbruck jokirannan joulumarkkinoiden portti

Täällä jokirannan alueella on eniten myyntikojuja näistä kolmesta Innsbruckin erillisestä torista. Monesti tänne on rakennettu myös valotaidetta, kuten yllä olevassa kuvassa on vuoden 2022 väriä vaihtava “joulukuusi”.

Näiltä markkinoilta ostan yleensä pussillisen paahdettuja kastanjoita, joita saa Inn-joen yli menevän sillan kupeesta, markkina-alueen oikealta laidalta. Huomaa, että saamasi paperipussi on kaksiosainen. Toisessa puoliskossa on kastanjasi ja toiseen lokeroon voit kerätä kuoret. Näin pysyy paikat siistinä.

Nämä tunnelmalliset joulumarkkinat Tirolissa tarjoavat jos vaikka mitä jouluherkkua, tingentangelia, käsitöitä, persoonallisia koristeita ja valoteoksia sekä paljon muuta. Täältä löytyy hyviä ja persoonallisia joululahjoja läheisillesi.

Mikäli et pääse joulumarkkinoille lahjoja hankkimaan niin ei hätää, sillä ainahan voi ostella vaikka kotisohvalta riippumattoja.

Tässä lahjaidea, jonka saat kotiin toimitettuna. Katso kaupallisen yhteistyöni linkistä upeita *riippumattoja Tropilex-verkkosivulta. Mieleeni tulee aurinkoinen kesä noista värikkäistä riippumatoista ja sitähän tarvitaan pimeisiin päiviin. Toivon jonkun viettävän kiireetöntä ja rentouttavaa joulua riippumatossa. 

Tropilex riippumatto

Paikka: Marktplatz Innsbruck, Innrain 4, 6020 Innsbruck

Avoinna: 15.11 – 23.12.2023. Päivittäin klo 11.00 – 21.00

Innsbruck joulumarkkinat Maria-Theresien-Strassella

Joulutoreja Itävallassa, tässä Maria-Theresien-Strasse joulumarkkinat

Kolmas Innsbruckin joulumarkkina-alue on Maria-Theresien-Straßella olevalla kaupungin torilla. Tämä torialue on hieman avoinaisempi verrattuna Kultaisen Katon edustalla olevaan, mutta silti tunnelmaltaan viehättävä. Täältä löytyy myös myyntikojuja joissa on terveystuotteita, pikkupurtavaa, vaatetta ja käsitöitä.

Tämä joulun tunnelmaa henkivä joulutori on auki myös joulun jälkeen toisin kuin edelliset kaksi Innsbruckin joulutoria sulkeutuvat 23.12.2023. Vastaavasti tämä torialue aukeaa hieman myöhemmässä vaiheessa. 

Innsbruckin tunnelmalliset joulumarkkinat Tirolissa on helppo saavuttaa autolla. Maria-Theresien-Straßen markkinapaikan läheisyydessä on kaksi parkkihallia, joita yleensä käytän tänne tullessani. Voit pysäköidä niihin ja aloittaa kierroksesi täältä Maria-Theresien-Strassen Annasäule patsaalta. Annasäule on koristeellinen Neitsyt Marian patsas keskellä toria. 

Näistä parkkihalleista on kätevä nousta Marie-Theresien-Straßelle:

Kaufhaus Tyrolin parkkihalli: Wilhelm-Greil-Straße 10, 6020 Innsbruck

Rathaus Galerien parkkihalli: Adolf-Pichler-Platz 1, 6020 Innsbruck

Ihastele kadun valaistuja koristeita ja tutustu myyntikojujen tuotteisiin kulkien Maria-Theresien-Straßea pohjoiseen kohti Kultaista Kattoa ja sen joulumarkkinoita. Kultaiselta Katolta voit suunnistaa kohti jokirannassa olevaa joulutoria. 

Kävele myös sivukujia Kultaisen Katon ympäristössä sillä siellä on upeita koristeita, katso myös ylös seinille. Esimerkiksi Zillertaler Krapfeneita löytyy Seilergassella, joka on pieni kävelykatu Kultaisen Katon -joulutorin länsipuolella. Niitä kannattaa myös maistaa näillä joulumarkkinoilla.

Zillertaler Krapfen, eli Zillertalin munkki on alunperin Zillertalista (yksi Tirolin laaksoista). Se on eräänlainen munkin ja piirakan sekoitus, ehkä äiti piirakka ja isä munkki, mene ja tiedä. 

Zillertaler Krapfen on rasvapaistos ja sen täytteenä on juustoa. Joissakin resepteissä näyttäisi olevan sinihomejuustoa, mutta niitä en usko saaneeni. En ole juuston ystävä ja vihoviimeinen juusto on sinihomejuusto. Olen kuitenkin syönyt Zillertalin munkkeja ja ovat olleet hyviä, luulen niissä olleen miedompaa juustoa. 

Maista ja mikäli et pidä niin sylkäise pois.

Paikka: Maria-Theresien-Straße 18, 6020 Innsbruck

Avoinna: 25.11.2023 – 6.1.2024. Päivittäin klo 11.00 – 21.00

Innsbruckin kujien kattokruunujen valaisemaa idyllistä tunnelmaa
Innsbruckin kujien kattokruunujen valaisemaa idyllistä tunnelmaa

2. Hall in Tirol, joulumarkkinat keskiaikaisessa kaupungissa

Tunnelmalliset joulumarkkinat Tirolissa, Hall in Tirol

Tunnelmalliset joulumarkkinat Tirolissa jatkuvat Hall in Tirolin keskiaikaisessa kaupungissa. Vanha kaupunki luo erittäin hyvät puitteet joulumarkkinoille tarjoten rauhallista joulun tunnelmaa. Vanhan kaupungin tori kauniine rakennuksineen muodostaa mukavan kookkaan, mutta idyllisen joulumarkkina-alueen.

Seinille heijastetut adventtikalenterin numerot 1-24 antavat omaleimaisuutta ja valoa. Torin lavalla laulava pieni kuoro taustoittaa tätä hienoa joulutapahtumaa lumihiutaleiden leijuessa hiljalleen alas laulun tahtiin. 

Torin laidalla oleva herkkupuoti pursuaa joulun makuja ja koristeita, toisaalla myydään monenmoisia käsitöitä. Kuuman Glühweinin sekä paahdettujen kastanjoiden tuoksu saattelevat matkaa kojulta toiselle. 

Otamme kuumat, alkoholittomat punssit ja seisomme joulutorin laidalla katsomassa adventtinumeroiden valaisemia keskiaikaisen kaupungin seiniä, joiden välissä ihmiset viettävät rauhallista aikaa keskustellen pienissä ryhmissä. 

Ilta viilenee ja alkaa sataa lunta. Lumi tekisikin tästä joulumarkkinasta vieläkin tunnelmallisemman. 

Tässä sinulle sanastoa Tirolin joulumarkkinoille:

 • heiße Maroni = paahdetut kastanjat
 • Glühwein = kuuma viini, sisältää alkoholia
 • Punsch = punssi on kuuma juoma, jota löytyy mm. appelsiinin makuisena (Orangenpunsch), saa alkoholittomana
 • Kiachl = pyöreä viinerin muotoinen rasvapaiston, jonka päällä on makeita marjoja tai hapankaalia
 • Zillertaler Krapfen = puolikuun muotoinen rasvapaistos, jonka täytteenä on monesti juustoa

Tästä linkistä pääset YouTuben shorteihin katsomaan lyhyen videon Hall in Tirolin joulun tunnelmaa

Parkkipaikka löytyy esimerkiksi vanhan kaupungin kupeessa olevasta parkkihallista. Osoite: Stadtgraben 13, 6060 Hall in Tirol

Paikka: Rathaus, eli kaupungintalon tori. Löytyy esim. osoitteella Rathaus Cafe, Oberer Stadtplatz 2, 6060 Hall in Tirol

Avoinna: 24.11 – 23.12.2023 

 • Ma – Pe klo 15.00 – 20.00. Poikkeus Pe 8.12 klo 10.00 – 20.00
 • La klo 10.00 – 20.00
 • Su klo 13.00 – 20.00
 • ruokakojut ovat auki klo 21.00 saakka

3. Rattenberg, rauhalliset joulumarkkinat Tirolissa

Tunnelmalliset joulumarkkinat Tirolissa saavat jatketta keskiaikaisessa Rattenbergissä, Itävallan pienimmässä kaupungissa, jossa joulumarkkinat ovat hieman toisenlaiset kuin monet muut.

Täällä ei ole kuin muutama joulumarkkinakoju, joissa on myynnissä lähinnä syötävää ja juotavaa. Sen sijaan katuja valaisee kynttilänvalo ja vierailijoita lämmittävät nuotiot. Tunnelmallista valoa luovat myös katujen lyhdyt ja tyylikkäät pienten kauppojen näyteikkunat. 

Nuotioiden lisäksi lämmikettä saa myös Glühweinistä, punsseista ja lukuisten ruokakojujen lämpimistä jouluherkuista. Tirolilaista joulutunnelmaa tarjoaa muutamat joulutorialueelle levittäytyneet torvisoittokunnat. 

Rattenbergin joulutorilta löysin jouluherkuksi rasvassa paistetut perunasiivut. Ne näyttivät olevan monien suosiossa, sillä tälle kojulle oli pisin jono. Joskus on hyvä mennä pisimpään jonoon, vaikka jonottaminen on tylsää, mutta silloin voi löytää jotain mitä muut jo tietävät. Perunasiivujen nimi ei vaan jäänyt muistiin, mutta alla on kuva, jotta tunnistat mitä kannattaa maistaa. 

Markkinakojujen asemaa ajavat auki olevat paikalliset liikkeet, jossa myydään mitä upeampaa lasitaidetta ja lasiesinettä, herkkuja, käsitöitä sekä paljon muuta. Rattenberg onkin tunnettu myös lasikaupunkina ja se ei jää huomaamatta kulkiessa näitä keskiaikaa henkiviä kävelykatuja. 

Keskiaikainen Rattenbergin keskusta antaa oivalliset raamit vanhan ajan joulumarkkinalle ja sen upealle tunnelmalle.

Tästä linkistä pääset YouTube short-lyhytvideoon, josta näet tirolilaisen Rattenbergin joulutorin tunnelmia 

Parkkipaikka: Parkplatz Südtiroler Straße, Südtirolerstraße, 6240 Rattenberg

Paikka: Rattenberg vanha kaupunki, ihan tuon parkkipaikan vierestä sisään kaupunkiin

Avoinna: 24.11 – 23.12.2023 perjantaisin, lauantaisin ja sunnuntaisin klo 16.00 – 18.00 tai 19.00. Katso tarkemmat aukioloajat ja ohjelma tästä linkistä

rasvassa paistetut perunasiivut
Rasvassa paistetut perunasiivut Rattenbergin joulumarkkinoilla

4. Kufstein, linnoituksen joulumarkkinat

Kufstein linnoituksen joulumarkkinat

Tunnelmalliset joulumarkkinat Tirolissa saavat Kufsteinin linnoituksen joulutorin kokoelmaansa, ei vain joulutunnelmansa vuoksi vaan myös erityisen paikkansa johdosta. 

Linnoituksen joulumarkkinat ovat ylhäällä linnoituksessa, joka on yksi vaikuttavimmista keskiaikaisista rakennuksista Tirolissa. Linnoituksesta näkee kauas ympäristöönsä ja se näkyy jo kaukaa ollen jyhkeä Kufsteinin maamerkki. 

Kufsteinin linnoitus on toiminut linnoituksena historiansa varhaisista ajoista saakka. Keisari Maximilian I:n valtasi sen Baijerilaisilta vuonna 1504 ja sen jälkeen se on valvonut Tirolin rajaa Inn-joen laaksossa. Nyt se valvoo Tirolin joulurauhaa “sillä se, joka tämän rauhan rikkoo ja joulujuhlaa jollakin laittomalla taikka sopimattomalla käytöksellä häiritsee, on raskauttavien asianhaarain vallitessa syypää siihen rangaistukseen, jonka laki ja asetukset kustakin rikoksesta ja rikkomuksesta erikseen säätävät”.

Nykyisellään Kufsteinin linnoitus toimii mm. museona ja erilaisten teemajuhlien, kuten joulumarkkinat, paikkana.

Joulumarkkinoille pääsee nousemaan joko portaita tai sitten kätevästi näköalavaunulla. Me menimme ylös näköalavaunulla, johon jonotimme joitakin minuutteja ja alas tulimme portaita ja käytäviä pitkin. Suosittelen tekemään näin tai toisinpäin niin koet hissin näköaloineen ja pääset kulkemaan myös linnoituksen käytäviä. Käytävillä on oma ritariajan henkensä, tiedä vaikka ritari tulisi ja heiluttaisi hanskaansa tervehdykseksi. 

Ylhäältä joulumarkkinoilta löytyy ruokakojuja sekä käsityöläisiä kojuineen. Löysimme täältä meille uuden jouluherkun “Flammbrot”, liekkileipä. Nämä paistettiin puilla lämmitettävässä uunissa ja ne saivat siellä erinomaisen, vähän savustetun maun. Oikein hyviä, pakko maistaa mikäli menet Kufsteinin linnoituksen joulun tunnelmaan. 

Vilahduksen tuosta Flammbrotherkusta näet YouTuben short videoihin laatamani videon lopussa. Tästä linkistä tunnelmia Kufsteinin linnoituksen joulumarkkinoista

Huomioi, että Kufsteinin linnoituksen joulumarkkinoille on pieni sisäänpääsymaksu.

Parkkipaikka: Kätevän lähellä oleva Altstadt Tiefgarage -parkkihalli löytyy osoitteella, Fischergries 10, 6330 Kufstein. Aja hallissa ensimmäisen tason päätyyn saakka ja nouse siellä olevat portaan ylös jokirantaan, jonka jälkeen lyhyt kävely linnoituksen juurelle. 

Paikka: Festung 2, 6330 Kufstein.  

Avoinna: 25.11 – 17.12.2023. Lauantaina ja sunnuntaina klo 11.00 – 19.00

5. Imst joulumarkkinat läntisessä Tirolissa

Imst joulumarkkinat Johanneksen kirkon takana

Tähän mennessä olemme olleet Innsbruckin itäisellä puolella ja nyt menemme länteen. Imstin joulumarkkinat pääsivät tunnelmalliset joulumarkkinat Tirolissa -listalle kahdesta syystä. Vaikka paikka on suhteellisen tavallinen, pieni tori kaupungissa, on torin sijainti oivallinen joulumarkkinoille. Toisekseen monet käsityöläisten “kojut” ovat ns. joulutalossa (Weihnachtshaus), joka on joulutorin takana jokirannassa.

Pieni joulutori herkkukojuineen ja esiintymislavoineen on tunnelmallisen tiivis sekä hämyisä. Joulutorille löydät ylläolevan kuvan Johanneksen kirkon oikealta puolelta, kirkon ja joen välistä. Kirkkokin on todennäköisimmin auki, joten käy kurkkaamassa sillä nämä Tirolin kirkot ovat monesti hyvinkin upeita. 

Kulje joulumarkkinoiden läpi jokirantaa seuraten ja löydät itsesi joulutalolle. Käy tutustumassa käsityöläisten myyntinäyttelyihin sekä joidenkin työnäytöksiin. 

Jatkamalla matkaa jokirantaa pitkin näet kauniita miniatyyriteoksia upotettuna kävelypolun reunustan ikkunoiden taakse. Käy täällä kävelyllä ja palaa takaisin nauttimaan Imstin joulutorin musiikkiesityksista ja syö samalla vaikka yksi Kiachl lisää, sillä niitä ei voi koskaan saada liikaa. Päälle punssia tai Glühweiniä. 

Paikka: Johannesplatz 4, 6460 Gemeinde Imst. Auton jätin Parkplatz Rosengartenschlucht -parkkialueelle.

Avoinna: 23.11 – 23.12.2023

 • Ma – Pe klo 17.00 – 21.00
 • La – Su +pyhäpäivät klo 14.00 – 21.00
Joulutorin takana oleva kävelypolku

6. Milders ja Fulpmes, intiimit joulutorit Stubaitalissa

Milders joulutori tyhjillään 2022
Milders joulutori on avoinna vain perjantaina ja lauantaina. Minä jäin viikolla porttien ulkopuolelle

Tunnelmalliset joulumarkkinat Tirolissa päättyy pieniin ja intiimeihin joulutoreihen kuvankauniissa Stubaitalissa. Tämä viimeinen kohde osoittaa Mildersin joulumarkkinapaikan, mutta myös Fulpmesin joulutorin. Olin menossa Mildersin joulutorille, jonne olin saanut vinkin vaimoni kaverilta. Kävikin niin, että Mildersin joulutori ei ole auki viikolla, jolloin olimme Neustiftissä. Niinpä etsin netistä uuden paikan Stubaitalissa ja se löytyi Fulpmesista. 

Yllä olevassa kuvassa on Mildersin kiinni ollut joulutori ja Fulpmesin idyllisen intiimiin joulutoriin pääset tutustumaan YouTubeen tallettamani lyhyen videon kautta. 

Mildersin tunnelmaa en päässyt kokeilemaan, mutta joulutori on mukavan pieni muutamalla joulukojulla. Paikka on hienossa tirolilaiskylässä, Mildersissä, joka on ihan Neustft im Stubaitalin vieressä. Neustift on kaunis pieni kaupunki, jossa myös on kiva käydä paikkoja ihailemassa. 

Liitin Mildersinkin tähän tunnelmallisten joulumarkkinoiden luetteloon vaikka en tunnelmia päässyt kokemaankaan sillä löysin netistä tällä vuodelle Stubaitalista joulumarkkinat vain Mildersistä. Ilmeisesti Fulpmesin joulutori on niin pieni ja paikallinen, että siitä ei netissä huudella. 

Fulpmes tarjosi tosi intiimin joulutorin, vähän kuin pienen kylän oma juhla. Siellä oli tarjolla lähinnä syötävää ja juotavaa avotulen loimeessa. Hieno, lämmin ja mukava tunnelma. Mikäli etsin jotain todella pientä ja intiimiä joulutoria niin Fulpmes kannattaa kaivaa esiin tai sitten etsiytyä Mildersin joulutorille. 

Fulpmesin joulutorilla maistoin “Striezeliä” omenahillon kanssa. Striezel on rasvassa paistettua jonkinlaista taikina pötköä. Taikinassa taisi olla juustoa. Edelleenkään en ole juuston ystävä, mutta Striezel maistui oikein hyvälle. Striezel vilahtaa tuolla YouTube videolla. 

Paikka: 

Milders, Franz-Senn-Straße 92, 6167 Neustift im Stubaital

Fulpmes, paikka vuonna 2022 oli Alpin Resort Stubaierhof, Herrengasse 9, 6166 Fulpmes ja Franz-Senn-Weg risteyskohdassa. Huomaa, että tämä on viimevuoden tietoja. En tiedä onko Fulpmesissa tänä vuonna joutoria.

Avoinna: Milders joulutori, 24.11 – 16.12.2023. Perjantaisin ja lauantaisin klo 16.00 – 21.30

Näin on tunnelmalliset joulumarkkinat Tirolissa käyty läpi. Toivon sinun löytäneet hyviä vinkkejä sopivista joulumarkkinoista tai saaneen kipinän lähteä joulun alla Innsbruckin suuntaan hakemaan joulun tunnelmaa.

Joulutoreja Itävallassa on lähes joka kylässä ja kaupungissa, joten täällä on mahdottomasti vaihtoehtoja. Nämä ovat mielestäni parhaasta päästä tässä meidän ympäristössä käymistäni joulumarkkinoista.

Tässä vielä kertauksena lista omista joulumakulöydöksistäni:

 • heiße Maroni = paahdetut kastanjat
 • Glühwein = kuuma viini, sisältää alkoholia
 • Punsch = punssi on kuuma juoma, jota löytyy mm. appelsiinin makuisena (Orangenpunsch), saa alkoholittomana
 • Kiachl = pyöreä viinerin muotoinen rasvapaiston, jonka päällä on makeita marjoja tai hapankaalia
 • Zillertaler Krapfen = puolikuun muotoinen rasvapaistos, jonka täytteenä on monesti juustoa
 • “Kartoffelscheiben” = rasvassa paistettuja perunasiivuja tikussa. Näiden oikeaa nimeä en muista, katso kuva Rattenbergin joulumarkkinoilta.
 • Striezel = rasvassa paistettu taikina, jossa on juustoa. Tarjoillaan esim. omenahillon, puolukoiden tai hapankaalin kanssa

Toivon, että tavoitat tunnelmalliset joulumarkkinat Tirolissa ja pääset nauttimaan joulun tunnelmaa täällä tai sitten kokemaan muita joulutoreja Itävallassa!

Mikäli haluat tietää joulumarkkinoita vähän laajemmalla säteellä, niin lue niistä toisesta kirjoituksestani Joulu Itävalta | 5 kaunista joulumarkkinaa autolla Innsbruckista

Tässä kirjoituksessa mennään joulumarkkinoiden tunnelmissa Baijerin Garmisch-Partenkirchenistä Kitzbühelin kautta Italian Bolzanoon.

Käy lukemassa ja rauhoitu joulun tunnelmissa.

Oikein hyvää ja rauhallista joulun odotusta sekä itse joulupyhiä!

FinInTirol

Elän vaimoni kanssa Itävallan Tirolissa ja kirjoitan täältä käsin blogia finintirol.fi. Kirjoitan luonto- ja kaupunkimatkailusta, ajankohtaisuuksista ja kaikesta positiivisesta. Facebookista löytyy lyhyempää tarinaa ja Instagramista kuvia. Tartu Hetkeen Tartu Tarinaan!

This Post Has 21 Comments

 1. Joulumarkkinat tosiaan ovat tunnelmallisia. Tykätään niistä Suomessa kovasti, mutta itse en ole Keski-Euroopassa sellaisilla ikinä vieraillut. Tänä vuonna ollaan vähän mietitty joulunalusmatkaa, ja Tirol voisi monessakin mielessä olla todella hyvä kohde. Nuo mainitsemasi herkut muuten kuulostivat kiinnostavilta ja hyviltä, itse olen yleisesti myös juustojen ja erityisesti sinihomejuuston ystävä! 🙂

  1. FinInTirol

   Tykkään näiden Keski-Eurooppalaisten joulumarkkinoiden tunnelmasta. Monesti puitteet on niin erilaiset kuin esim. Suomessa.
   Tiroli tarjoilee vielä lisäksi Alpit.
   Sun pitää sitten ehdottomasti maistaa Zillertaler Krarpfenia 🙂

 2. Mari/ Maailma kotina

  Hieno kooste. Tunnelma joulutoreilla hieno. Itse en juuri massatapahtumista perusta, joten en ehkä saa sitä iloa irti mitä ihmiset yleensä

  1. FinInTirol

   Kiitos:) Sun pitää etsiytyä joulutoreilla vähän tuollaiseen intiimimpään paikkaan, kuten Fulpmes. Se ei ollut massatapahtuma. Toki sielläkin nyt varmaan pari-kolmekymmentä ihmistä oli samaan aikaan mun kanssa. Samassa yhteydessä mainittu Milders vetää ehkä vähän enemmän kuin Fulpmes. Ainakin se oli hieman isompi tori ja muutama koju enempi.

 3. Olen lähdössä Wieniin joulumarkkinoille. Nyt alkoi kiinnostaa lähellä olevat pikkukaupungit ja niillä olevat joulumarkkinat. Aika näyttää ehtisimmekö vai tyydymmekö vain Wieniin. Mutta kiitos hyvistä vinkeistä!

  1. FinInTirol

   Wienissä onkin varmasti monia joulutoreja, isompia ja pienempiä torialueita. Mikäli on aikaa niin voithan etukäteen kysellä josko löytyy jokin idyllinen pienen paikan joulutori lähettyviltä. Saattaahan olla, että jo jossakin Wienin lähiössä on jotain intiimimpää kuin päätorit. Uskon kuitenkin, että viihdytte Wienissä sillä kuvat ja tarinat näyttävät kauniita joulumarkkinoita.

 4. Oijoi, ihanan tunnelmallisilta joulutoreilta vaikuttavat nämä kaikki! Itse olen känyt Keski-Euroopassa joulutorilla vain Münchenissa marraskuussa joskus vuosia sitten, ja se taisi olla vasta osittain avattu silloin, mutta oli kyllä kiva siitä huolimatta. Nyt kun joulu tullaan viettämään jossain päin Itä-Afrikkaa, niin taitaa jäädä sellainen perinteisempi tunnelmointi aika vähiin, mutta ollaan kyllä aina jonkinlainen joulunvietto saatu aikaan kaukomaillakin.

  1. FinInTirol

   Niin nuo kaikki on:) Münchenin raatihuoneen torin joulumarkkinoilla mekin ollaan käyty pariin otteeseen. Ne on myös hienot ja komialla paikalla.
   Aloin kuvittelemaan “joulutoria” ja fiilinkiä Afrikassa. Siellä voisin tunnelmoida hämyisässä illassa nauttien lämmintä teetä punssin tai Glühweinin sijaan. Kuuntelisin hetken sirkkojen, tai kaskaiden tai mikä ötökkä siellä nyt sirittelee, soitantaa. Laittaisin sitten sirkkojen musisointiin mukaan vanhan rahisevän LP:n pyörimään. Istuisin narisevan puuterassin keinuun teemukini kanssa ja katselisin, kun James saattaa hevosta talliin. Kramofooni soittaisi vaskitorven kautta hiljaa “Tähti tähdistä kirkkain” Vesa-Matti Loirin esittämänä illan pimentyessä savannin ylle paljastaen kirkkaimmat koskaan näkemäni tähdet. Viettäkäähän tunnelmallinen joulu Afrikassa:)

 5. Monet ovatkin tähän jo kommentoineet omia “joulumarkkinasuunnitelmiaan” – me emme joka vuosi moisilla tapaa edes vierailla, mutta tänä vuonna suuntaamme osittain joulumarkkinoita tutkailemaan Luxemburgiin. Pienemmät ja vähemmän tunnetut markkinat ovat minusta hyvä idea, kuten varmaan monet näistäkin – itse melkein lukisin juttuja tyyliin Euroopan parhaat joulumarkkinat siten, että ei sitten ainakaan millekään noista!
  Kiachl, makeana, maistuisi kyllä jos Itävaltaan päätyisin joulun aikaan 🙂

  1. FinInTirol

   Kiachl tai pari päivässä pitää nivelet rasvattuina:)
   Niitä saa yleisesti vain joulun alla, mutta olen onnellisessa tilanteessa, sillä meidän lähimarketin pihalla paistuu lähes joka torstai maankuulun Onkel Tom’s erinomaisia Kiachleita:

   Minä löydän myös noista “Euroopan parhaat joulumarkkinat” sekä myös “Maailman upeimmat joulumarkkinat” kirjoituksissakin sopivia kohteita. Täytyy vain jättää “parhaat” ja “upeimmat” itselle arvioitavaksi eikä vain kirjoittajan mielipiteeksi. En hylkäisi mitään suorilta käsin pelkän adjektiivin vuoksi. Tuotahan voisi lukea muodossa “Euroopan joulumarkkinoina” 🙂

   En usko, että tässäkään kirjoituksessa vinkiksi kertomani joulutorit ovat kaikille lukijoille tunnelmallisia, vaikka niin otsikko kertoo. Joillekin ne ovat upeita ja tunnelmallisia, sydäntä koskettavia paikkoja. Toisille ihan tavallinen kylmä ja pimeä tori, jossa on kaikki ne samat liipalaapat, joita toreilla on, ja sitä paitsi räntääkin alkasi juuri satamaan tämän puolikylmä Zillertalerin päälle. Kaikkea se FinInTirol pitääkin tunnelmallisena:)

   Mukavaa ja positiivista reissua Luxemburgiin.

 6. Aila ja Juha

  Kiitos perusteellisesta kuvauksesta joulumarkkinoista! Olemme käyneet Espanjasta jouluksi kotiin palatessamme Saksan pikkukaupunkien joulumarkkinatunnelmissa, varsin samanlaista. Mukavaa oli saada tarkat koordinaatit pysäköintipaikoista ja videolinkeistä.
  Juha

  1. FinInTirol

   Ole hyvä Juha:) Sen verta mitä olen Saksassa käynyt, enemmän etelässä, niin joulumarkkinat ovat pitkälti samanlaisia kuin täällä. Perinteisissä joulukoristeissa ja -herkuissa olen huomannut paikallisuutta ja toki joulutorin sijainnit ovat hyvinkin erilaisia.
   Tykkään antaa koordinaatit paikkoihin ja helpottaa näin lukijan vinkkien keräystä ja myöhemmin kohteiden löytymistä. Ei siten ihan kaikkea tarvitse lukijan itsensä penkoa muualta internetistä. Kiva, kun annoit siitä palautetta:)

 7. Aila ja Juha

  Kiitos perusteellisesta kuvauksesta joulumarkkinoista! Olemme käyneet Espanjasta jouluksi kotiin palatessamme Saksan pikkukaupunkien joulumarkkinatunnelmissa, varsin samanlaista. Mukavaa oli saada tarkat koordinaatit pysäköintipaikoista ja videolinkeistä.
  Juha

 8. Joulumarkkinat on ihania ja tunnelmallisia! Ite tykkään just pienempien ja vähemmän tunnettujen kylien / kaupunkien joulumarkkinoista, tässä oli niitä vaikka kuinka monta! Oon käynyt Itävallassa vaan Salzburgin joulumarkkinoilla ja vuosia sitten päätin, että eurooppalaisista joulumarkkinoista tulisi itselle perinne. Mutta kummasti oon loppuvuotena löytänyt itseni lämmöstä joulumarkkinoiden sijaan. Tänä vuonna päädyn “vaan” Tallinnaan joulumarkkinoille, mutta ehkä ensi vuodelle saisi jo nyt lyödä lukkoon jokin joulumarkkinamatka. Itävalta ei olis ollenkaan huono vaihtoehto!

  1. FinInTirol

   On ne ja niihin, kun saa vielä ripauksen lunta niin tunnelma ei kun parane:) Itse en ole Salzburgin joulumarkkinoilla käynyt, mutta tiedä vaikka tänä vuonna kerkeäisi sinne ajella. Salzburgin joulumarkkinat lienee myös kauniit ja tunnelmalliset, ainakin miljöö pitäisi olla kohdillaan.
   Juu, noinhan se menee. Olemme vain yhdessä paikassa kerrallaan ja talveen tarvitaan välistä auringon lämpöä ja valoa:)
   Tallinna on hieno ja jouluisen tunnelmallinen vanha hansakaupunki. Uskon, että sieltäkin löytyy joulun tunnelmaa.

 9. Rakastan juustoja ja sinihomejuustoa eritoten. Itse asiassa, nyt kun muistutit, Itävallassa on varsinainen juustojen kuningas, Alpzirler. Naapurimaan puolella tehdään vielä raakamaitojuustoja. Joulun tunnelma ei oikein tartu minuun, mutta juustoja ymmärrän kyllä.

  1. FinInTirol

   Alpzirler kuulostaa vuoristojuustolta ja ne on yleensä voimakkaita, ainakin hajunsa perusteella. Maistamaan en ole ryhtynyt:)
   Tuo juustoista pitäminen on kumma juttu minulla. Penskana ja nuorempana söin kyllä, mutta jossakin väiheessa elämänkaarta ne ovat jääneet pois ja sitten joku kerta huomasin, että en pidäkään juustoista. En osaa paikallistaa tuota muutosta mihinkään aikakauteen tai syyhyn. Kumma juttu, tosin homehtuneesta juustosta en ole pitänyt ikinä:)

 10. Joulumarkkinat on aina niin ihanan tunnelmallisia! Etenkin olisi juuri kiva vierailla jossain Keski-Euroopan joulutorilla. Mahtavat muuten noi kattokruunut tuolla kujalla! 😉

  1. FinInTirol

   Noi kattokruunut on tosiaan vähän kuin jossakin ulkoilmapalatsissa kävelisi 😊

 11. Joulumarkkinoissa on kyllä aina mahtava tunnelma! Ja nuo herkut näyttävät ihanilta! Asuin joitain vuosia Prahassa, ja sieltä jäi hyviä muistoja joulumarkkinoilta. Tosin joskus tuntui, että samat markkinakojut ottivat usein vain eri teeman päälle vuodenaikojen vaihtuessa 🙂

  1. FinInTirol

   Varmasti rakenteita käytetään ja siten säästyy resursseja eikä tarvita niin paljon säilytystilaa. Nyt, kun mainitsit, niin noista Innsbruckin kojuista en ole varma, jotta käytetäiskö niitä muihin teemoihin. En muista yht’äkkiseltään niitä muina aikoina nähnyt.

Leave a Reply