Oletko tulossa Innsbruckiin tai tähän lähelle ja mietit mitä tekemistä ja nähtävyyksiä Innsbruckissa on. Siinä tapauksessa olet löytänyt oikeaan aineistoon sillä kerron sinulle 12 vinkkiä mitä Innsbruckissa voit tehdä ja nähdä.
Talleta nämä vinkit itsellesi niin sinun ei tarvitse uudelleen etsiä käyntikohteita.
Tekemistä ja nähtävyyksiä Innsbruckissa – Tervetuloa Innsbruckiin!
- Innsbruck Vanhakaupunki, Maria-Theresien-Straße
- Goldenes Dachl eli Kultainen Katto, Innsbruck
- Stadtturm eli Kaupungin Torni, Innsbruck vanhakaupunki
- Innsbruckin mäkihyppytorni, Bergisel, Innsbruck
- Hofburg Imperial Palace eli Keisarillinen palatsi, Innsbruck vanhakaupunki
- Hofkirche eli hovin kirkko, Innsbruck vanhakaupunki
- Tirolin luonnonhistoriallinen museo eli Tiroler Volkskunstmuseum
- Hofgarten puutarha, Innsbruck
- Kauppahalli ja jokiranta, Innsbruck vanhakaupunki
- Riemukaari, Innsbruck vanhan kaupungin rajalla
- Ambras linna, Innsbruck
- AlpenZoo eläintarha, Innsbruck
1. Innsbruck Vanhakaupunki, Maria-Theresien-Straße
Aloitan Innsbruckin vanhasta kaupungista sillä tämä ihastuttava Tirolin pääkaupungin keskusta tarjoaa jo itsessään upean paikan olla, kävellä ja ihastella näkemäänsä.
Vanhakaupunki on täynnä historiaa ja tunnelmaa upeiden rakennusten ympäröimänä vähättelemättä mahtipontisia vuoria, jotka nousevat kohti taivasta rakennusten taustalla.
Minne katsotkin, näet kauneutta, joten älä unohda pysähtyä ja katsoa itse kaupunkiakin monien jäljempänä antamieni kohteiden lisäksi.
Istu hetki vaikka St. Annan pylvään (St. Anna Column / Annasäule) juurelle tai sen viereisille penkeille. Kesällä voit nauttia viereisen Gelateria Tomasellin erinomaisista gelatoista (kuin jäätelö) ja talvella voit ottaa vaikka kupin kuumaa jostakin useista kahviloista.
Tämä on yksi omista mielipaikoistani. Tässä on mukava istua ja katsella ihmisvilinää sekä ihastella ympäröivien rakennusten barokkista kauneutta.
Tässä voi myös odotella mikäli matkaseurueen jäsen haluaa mennä ostoksille St. Annan pylvään kahta puolta oleviin ostoskeskuksiin. Toinen niistä on Kaufhaus Tyrol ja toinen Rathaus Galerien.
Syötyäsi, juotuasi tai shoppailtuasi voit jatkaa matkaasi Maria-Theresien-Straßella kohti sen pohjoisessa päädyssä olevaan Kultaista Kattoa (Golden Roof / Goldenes Dachl).
Kävellessäsi olet kuin isossa ihmemaassa etkä välttämättä tarvitse lainkaan muita nähtävyyksiä Innsbruckissa. Nälkä tosin kasvaa syödessä, joten lue myös muut tarjoamani vinkit ja opi mitä tekemistä ja nähtävyyksiä Innsbruckissa on.
Saapuminen Innsbruckin vanhaan kaupunkiin
Kaupungin ytimeen on helppo saapua niin autolla, bussilla kuin junallakin. Lisäksi Innsbruckin alueella liikennöi raitiovaunu, joten olet sitten majoittuneena ihan ytimessä tai hieman etäämpänä niin Innsbruck vanhakaupunki on helppo tavoittaa.
Me liikumme autolla ja vaikka Innsbruck on turistien suosima kohde niin en ole näiden vuosien aikana kohdannut ongelmia parkkipaikan löytämisessä tai kokenut paikkaa liian ruuhkaisena toisin kuin esimerkiksi Salzburg tai Wien.
Vanhan kaupungin ytimessä ja sen välittömässä ympäristössä on useita parkkihalleja, joita itse suosin sillä niissä on hyvin tilaa ja ei tarvitse katsoa kelloa milloin parkkiaika loppuu.
Näistä parkkihalleista on kätevä nousta Marie-Theresien-Straßelle:
Kaufhaus Tyrolin parkkihalliin, Wilhelm-Greil-Straße 10, 6020 Innsbruck
Rathaus Galerien parkkihalliin, Adolf-Pichler-Platz 1, 6020 Innsbruck
Onko Innsbruckin Kultainen katto oikeasti kultaa? Tätä mietin ja löysin vastauksena, jotta kyllä Kultaisessa Katossa on kultaa. Ei nyt ihan kultaharkkoja, mutta se on kullattu.
Kultainen katto eli saksaksi Goldenes Dachl on upea goottilainen erkkeri historiallisen ”uuden tuomioistuimen” julkisivulla ja se on koristeltu 2657:llä kullatulla kuparitiilellä.
”Uusi tuomioistuin” oli herttua ”tyhjätasku” Friedrich IV:n ja ”rikas kolikoissa” Sigmundin asuinpaikka 1400-luvulla. Habsburgin hallitsijasuvun mahtimies Keisari Maximilian I (1459-1519) hankki upean myöhäisgoottilaisen erkkerin kultaisella katolla hääpäivänsä muistoksi Milanon Bianca Maria Sforzan kanssa. Se rakennettiin vuosina 1497-1500.
Siinä missä Kultainen Katto oli katseenvangitsija 1500 -luvulla niin vielä 500 vuotta myöhemmin se lienee yksi kuvatuimpia nähtävyyksiä Innsbruckissa. Käydessämme täällä sen edustalla on aina joukko ihmisiä ympäri maailman kuvaamassa tätä upeaa erkkeriä sekä itseäänkin sen edustalla.
Mielestäni paras aika katsoa Kultaista Kattoa on iltapäivällä, jolloin etelän tai lännen suunnalta tulevat auringon säteet laittavat katon kultauksen loistamaan. Myös juuri ennen auringonlaskua on hyvä aika jolloin valo on pehmeää tuoden katon ja ympäröivien talojen värit hyvin esiin.
Kultaisessa Katossa on muutakin katsottavaa kuin kullattu katto. Erkkerissä on ajan elämää kuvaavia maalauksia ja reliefejä, jotka ovat erinomaisia esimerkkejä goottilaisesta taiteesta.
Kahdeksantoista taiteellisesti hiekkakiveen kaiverrettua reliefiä pidetään yhtenä Tirolin tärkeimmistä taideteoksista laadun ja aiheidensa vuoksi. Niiden suojaamiseksi vaurioilta ne korvattiin kopioilla vuonna 1952. Kuutta alkuperäistä ja entisöityä reliefiä pääset ihailemaan Goldenes Dachl -museossa, joka on erkkerin kanssa samassa rakennuksessa osoitteessa Herzog-Friedrich-Straße 15, 6020 Innsbruck.
Museossa nautit erkkerin näkymästä Innsbruckin vanhaan kaupunkiin. Uppoudut historiaan siirtyessä keskiajalta nykyaikaan. Tutustut yhteen Tirolin historian tärkeimmistä henkilöistä: keisari Maximilian I:een, joka jäi historiankirjoihin mediakeisarina, taiteiden suojelijana, (perhe)poliittisena nerona ja “viimeisenä ritarina”.
Vuosisatoja vanhat esineet yhdistettynä uusiin multimediatekniikoihin avaavat informatiivisen ja monipuolisen kuvan keisari Maximilian I:n aikaan.
3. Stadtturm eli Kaupungin Torni, Innsbruck vanhakaupunki
Kaupungin torni on ihan Kultaisen Katon vieressä kuten ylläoleva kuva näyttää. Tornissa on sen ympäri kiertävä kapea parveke, joka näkyy kellotaulun yläpuolella.
Tämän kohteen tekemistä Innsbruckissa on käydä katsomassa kaupunkia 51 metriä korkeasta tornista, josta on helppo ja nopea nähdä Innsbruck vanhakaupunki uudesta perspektiivistä.
Torni on rakennettu vuosina 1442 – 1450, joten jo lukuisat sukupolvet ovat sen juurella kulkeneet.
Nykyään tornin parvekkeelle pääsee pientä sisäänpääsymaksua vastaan kiipeämään 133:n askelman kierreportaat ja toisen kerran takaisin alas. Porrastreenithän saattaa olla jo riittävän urheilullista tekemistä Innsbruckissa jollet sitten käytä kaupungin sijaintia hyväksesi ja mene jopa luontoon patikoimaan ylös ja alas Alppien rinteitä.
Suosittelen käymään kuitenkin myös parvekkeella, josta tornivartijat valvoivat kaupunkia yötä päivää ilmoittaen kellonajan ja varoittaen kaupunkilaisia tulipaloista ja muista vaaratilanteista.
Viimeisin vartija lähti tornista vuonna 1967 ja tämä tieto yllätti minut suhteellisen tuoreella vuosiluvulla. Minulle tuo vuosi edustaa jo nykyaikaa ja siten yllätyin, että tuolloinkin on vielä kaupunkia vartioitu tornistakin käsin. Tosin olen huomannut, että näillä main pidetään perinteistä kiinni, joten liekö ollut enää vuonna 1967 tarvetta vartijalle vai onko häntä virassa pidetty, koska ainahan siellä vartija on ollut.
Täältä näet myös Innsbruckin mäkihyppytornin ja mieleen voisi juolahtaa seurata Innsbruckin mäkihyppykisoja täältä käsin. En sitä kuitenkaan suosittele sillä parveke on pieni, etäisyys hyppytornille pitkä ja hyppyjen katsomiskulma suoraan edestä, joten niiden seuraaminen ei ole kovinkaan mielekästä tältä parvekkeelta.
4. Innsbruckin mäkihyppytorni, Bergisel, Innsbruck
Mäkihyppykisoja kannattaa mennä seuraamaan Innsbruckin Bergisel mäkihyppytornille. Paras aika tutustua tähän kohteeseen taitaa olla Keski-Euroopan mäkiviikot. Silloin mäkimontussa on varmasti tunnelmaa ja porukallahan se on vielä upeampaa. Tänä vuonna (2023) voit mennä seuraamaan kisoja vaikka Matkatoimisto Lupinuksen kokoaman porukan kanssa. Lupinus järjestää monenlaisia muitakin kisamatkoja, käy katsomassa josko löydät sopivan reissun.
Ehkäpä minäkin menen Innsbruckin mäkikisoihin tänä vuonna. Tavataan montussa mikäli näin pääsee käymään
Arkkitehti Zaha Hadidin suunnittelema ja vuonna 2001 uudistettu mäkihyppykeskus toimii myös loistavana näköalatasanteena upeaa maisemaa etsiville ja BergiselSKY -panoraamaravintola tarjoaa herkkuja niistä pitäville, joten mäkihyppykeskus on myös hyvä kesäkohde.
Zaha Hadid ei ole kuka tahansa arkkitehti sillä hän on jättänyt jälkensä muun muassa Tokion Tomigaya-rakennukseen, Cincinattin nykytaiteen Rosenthal-keskukseen ja Madridin Reina Sofia -museon laajennukseen. Innsbruckin mäkihyppytornista hän muokkasi käytettävän taideteoksen!
Hyppyrimäki seisoo kauniina maamerkkinä Innsbruckin yläpuolella historiallisella Bergiselin mäellä. Kukkula on historian kulussa ollut erittäin tärkeä paikka Tirolille ja erityisesti Innsbruckille. Andreas Hoferin johtamat rohkeat tirolilaiset taistelivat siellä maansa vapaudesta noin 200 vuotta sitten.
Ensimmäinen mäkihyppymäki rakennettiin tälle historialliselle alueelle vuonna 1925. Urheilukeskus on kahdesti saanut varsinaisten olympialaisten isännöintitehtävän. Olympiatuli on palanut Bergiselillä vuosina 1964 ja 1976 sekä vuonna 2012 nuorten talviolympialaisissa.
Ehkäpä sittenkin joku on katsonut kisoja myös Innsbruckin kaupungin tornista. Ensimmäisenä olympiavuotena 1964 Innsbruckin Kaupungin Tornin viimeisin tornivartija oli vielä virassaan.
5. Hofburg Imperial Palace eli Keisarillinen palatsi, Innsbruck vanhakaupunki
Tullessasi alas Kaupungin Tornista (Stadtturm) voit suunnata vaikka Hofburgin keisarilliseen palatsiin, jonka sisäänkäynti on ihan kulman takana osoitteessa Rennweg 1, 6020 Innsbruck.
Hofburg Innsbruckin kirjoitetaan olevan yksi kolmesta Itävallan tärkeimmästä kulttuurirakennuksesta Hofburg Wienin sekä Wienissä sijaitsevat Schönbrunnin palatsin ohella.
Tämä keisarillinen palatsi on nähnyt monien hallitsijoiden tulevan ja menevät. Näistä erityisesti Maximilian I, Maria Theresia ja Sisi ovat jättäneet yhä läsnä olevat jäljet Hofburgiin.
Hofburgissa voit ihailla Maria Theresian historiallisia valtiohuoneita ja kävellä Sisin keisarillisen asunnon läpi sekä ihastua nykyaiseen pysyvään näyttelyyn keisari Maximilian I:stä, joka on yksi kuuluisimmista Euroopan yhden vaikutusvaltaisimman hallitsijasuvun, Habsburgin, hallitsijoista.
Palatsissa on monia entisöityjä ja sisustettuja huoneita esittelemään keisarillisen loiston aikaa.
Yllä olevassa kuvassa on Maria Theresian muokkaama valtavan kokoinen sali, johon hän asetti maalauksia lapsistaan ja lastenlapsistaan. Vielä nykyäänkin käytössä oleva nimi “Giant Hall” juontaa juurensa vanhaan maalaukseen Herkuleksesta.
Negatiivisenä puolena Hofburgista on mainittava, että siellä tullaan napisemaan kuvaamisesta toisin kuin jäljempänä esittelemässäni Ambrasin linnassa voi kuvata vapaasti.
Kritisoin ja jopa joskus kartan paikkoja, joissa valokuvaaminen ei ole sallittua sillä mitä me muistamme ”tuhansista” yksityiskohdista, maalauksista ja veistoksista vierailumme jälkeen ilman kuvia? Aivan, emme oikeastaan mitään.
Kiitos kuitenkin Hofburgille, että vierailut ylipäänsä ovat mahdollisia ja tutustuminen palatsin tiloihin sekä näyttelyihin onnistuu myös omaan tahtiin ilman opasta.
6. Hofkirche eli hovikirkko, Innsbruck vanhakaupunki
Aivan Hofburgin palatsin vieressä on Hofkirche, jonka pääteemana on Maximilian I:n (1459-1519) hautakammio ja sitä ympäröivät hänen esi-isiensä patsaat. Tämä on tärkein Pyhän Rooman Keisarin hautamuistomerkki.
Vaikka keisari Maximiliania ei ole haudattu tänne, hänen pojanpoikansa Ferdinand I toteutti taidokkaasti Maximilianin toiveen hänen “ikuisesta muistostaan” hovikirkossa, jossa elämää suurempien esi-isien – sukulaisten, esivanhempien ja roolimallien – tulisi seisoa hänen haudallaan saattajina.
Maximilian I on haudattu Wiener Neustädter Burgin linnakappelin alttarin alle.
Muistomerkin valmistuminen kesti aikanaan lähes vuosisadan sillä Maximilian I:n esitteli ajatuksensa muistomerkistä noin vuonna 1500 ja se valmistui viimein 1500-luvun lopulla.
Maximilian I halusi tietää tarkalleen esi-isänsä ja hänellä olikin suvustaan tarkat sukupuupiirrokset. Hänen omaan ideaansa perustuen hautamuistomerkissä on 28 pronssista valettua patsasta. Alunperisen suunnitelman mukaan patsaita olisi pitänyt olla 40.
Maximilianin kuollessa vain 12 patsasta oli valettu. Ensimmäinen patsas valettiin 1509 ja viimeinen eli 28:s valmistui 1550.
Pronssipatsaiden hahmoja ovat muunmuassa Maximilianin isä keisari Friedrich III, tytär Margarete ja legendaarinen kuningas Arthur. Itse haudalla marmorireliefit ikuistavat tärkeitä kohtauksia keisari Maximilianin elämästä alkaen hänen häistään Burgundin Marian kanssa (1477).
Kuninkaina ja keisareina Habsburgit näkivät itsensä oikeutettuina hallinnon perillisinä alkaen aina Rooman keisareista ja tätä Euroopan laajuista Habsburg-suvun vallan jatkumoa haluttiin tuoda esiin kertomalla vaikutusvaltaisista esi-isistä.
Maximilianin suunnitelmassa oli myös 100 pientä pyhien-patsasta, mutta niitäkin valmistettiin vain 23. Keisarillisia rintakuvia valmistettiin alkuperäisen suunnitelman mukainen määrä 34 kappaletta. Niistä 21:tä säilytetään Ambras linnassa Innbruckissa.
Kiertäessäni näitä keisarillisia ja kuninkaallisia linnoja niissä toistuu hyvin usein sama kaava. Suunnitelmat ovat todella suuria ja mahtipontisia, mutta harvoin ne ovat sellaisenaan toteutuneet. Hyvin usein toteuma on rajatumpi. Hallitsijoilta on loppunut aika, raha tai valta.
Joku voisi sanoa, että ”ajattele suuresti niin saavutat jotain”. Minä ajattelen, että vähemmälläkin riistolla ja pröystäilyllä olisi voinut pärjätä. Monet palatsit ja monumentit ovat maksettuja kansalaisten ”selkänahasta”, vaikka onhan toki yksinvaltiaita, jotka ovat saaneet aikaan yhteistäkin hyvää ja ovat rakentaneet yhteiskuntaansa. Historiassa on myös aikakausia, jolloin itsevaltius on ehkä ollut sopivampikin yhteiskuntamuoto kuin esimerkiksi demokratia.
Joka tapauksessa nämä historialliset rakennukset ja rakennelmat tarjoavat meille nykyihmisille erinomaisen oven menneeseen aikaan.
Maximilianilta loppui aika ja todenäköisesti myös raha monumentin valmistamiseen, mutta hänen pojanpoikansa keisari Ferdinand I (1503-1564) määräsi Hofkirchen ja hautamuistomerkin sekä viereisen luostarin Innsbruckiin.
Luostari toimii nykyään Tirolin luonnonhistoriallisena museona (Tiroler Volkskunstmuseum) Hofkirchen seinän takana.
7. Tirolin luonnonhistoriallinen museo eli Tiroler Volkskunstmuseum
Nyt, kun olet käynyt Hofkirchessä ihmettelemässä Euroopan valtaapitäneiden patsaita, keisarillisia huoneita Hofburgissa sekä muita nähtävyyksiä Innsbruckissa, niin ota seuraava ovi oikealle ja käy ihmettelemässä tavallisen kansan historiaa Tirolin luonnonhistoriallisessa museossa.
Täältä löytyy yksi tärkeimmistä kulttuuriomaisuuden kokoelmista Tirolin, Etelä-Tirolin ja Trentinon alueelta.
Museossa on vanhoja tirolilaisia esineitä, huonekaluja, kononaisia sisustettuja vanhanajan huoneita, miniatyyrejä jne.
Sukella sisään vanhanajan Tiroliin, ihmettele käyttöesineitä, ihastele koristeita ja käy kylässä vanhassa keittiössä sekä tuvassa.
Paljon nähtävää vanhojen aikojen ystävälle.
8. Hofgarten puutarha, Innsbruck
Oltaisiinko nyt oltu riittävästi vanhoissa ja pölyisissä museoissa? Mikäli siltä tuntuu niin sitten mennään Hofgarteniin. Tämä puutarha on suoraan eteenpäin tien yli Tirolin luonnonhistoriallisen museon ovelta, aukion läpi ja siitä kohti puita ja pensaita.
Kymmenen hehtaarin Hofgarten perustettiin Hofburgin yhteyteen 1564 ja se on muuttunut useasti sen jälkeen. Englantilaisen tyylin se sai 1800-luvun puolivälissä ja puutarhan keskellä oleva musiikkipaviljonki on vuodelta 1773.
Hofgarten puutarha on käymisen arvoinen erityisesti kesällä, mutta suosittelen käymään myös talvella.
Talvella puistossa on upeita valoteoksia, tänä vuonna ajalla 18.11.2023 – 28.01.2024. Tästä linkistä löydät lisätietoa sekä kuvia Lumagica -valotaiteesta. Suosittelen menemään hämärän aikaan, sillä silloin valoteokset pääsevät oikeuksiinsa.
Kesällä puiston merkityillä nurmialueilla voi paistetalla päivää vaikka kirjaa lukien tai piknikillä maistellen herkkuja. Ota eväät sekä lukemista mukaan ja vietä leppoisa hetki Innsbruckin vihreässä sydämessä.
Hyvin hoidetussa ja siistissä puistossa on monia eri puu- ja pensaslajeja, kukkia, lampi, musiikkipaviljonki ja leppeä tunnelma.
9. Kauppahalli ja jokiranta, Innsbruck vanhakaupunki
Jäikö Hofgartenin piknik väliin vai eikö tullut mukaan kuin luettavaa. Ei hätää, sillä jokiranta ja sen kauppahalli ruokineen sekä ravintoloineen on ihan lähellä.
Mene jokirantaan ja ikuista itsesi kuvaan taustalla nuo lähes ikoniset monenväriset rakennukset.
Kauppahalli on ihan tässä vieressä ja sieltä löytyy monenmoista purtavaa mukaan otettavaksi tai sitten nauti ateria kauppahallin kalaravintolan joen puoleisella terassilla. Kauppahalli eli Markthalle löytyy osoitteella Herzog-Siegmund-Ufer 1-3, 6020 Innsbruck.
Leppoisaa ja mukavaa tekemistä Innsbruckissa etsivä voi kävellä turkoosin vihreänä virtaavan Inn-joen rannalla ihastellen luontoa ja rakennuksia sekä taustalla kohoavia ylväistä vuoria.
10. Riemukaari, Innsbruck vanhan kaupungin rajalla
Mikä ihmeen riemukaari? Onko se jokin kirkumaan laittava huvipuistohärpytin? No ei ole, riemukaaret ovat koristeellisia portteja, jotka rakentuvat sivupilareista ja niiden päällä olevasta yläosasta. Portin kulkuaukon yläosa on monesti kaaren muotoinen.
Riemukaaria on rakennettu julistamaan sotilaallista menestystä, voittoja, henkilöitä ja merkittäviä tapahtumia. Niiden historia ulottuu antiikin Roomaan, jolloin niitä rakennettiin voittojen ja keisarien kunniaksi.
Innsbruckin vanhan kaupungin rajalla Maria-Theresien-Straßen ja Leopoldstraßen liittymäkohdassa oleva riemukaari on rakennettu pysyväksi muistomerkiksi keisari Frances Stephenin toisen pojan, arkkiherttua Leopoldin ja espanjalaisen prinsessa Maria Ludovican, häitä varten vuonna 1765. Tällä riemukaarella on siis oikeasti riemullinen syntyperä, sillä onhan se tietyllä tapaa riemullisempaa katsella häiden muistomerkkiä kuin voittoisan taistelun.
Innsbruckin riemukaaren koristelua muutettiin alkuperäisestä Maria Theresian aviomiehen keisari Francis Stephenin äkillisen kuoleman jälkeen. Näin tämäkin riemukaari kantaa vähän surullisempaakin muistoa.
Riemukaaren vanhan kaupungin puoleinen sivu koristeltiin suruaiheilla 56-vuotiaan keisarin kuoltua. Keisarin vierellä riemukaaren päällä istuu Saturnus kultaisen viikatteen kanssa kuoleman symbolina. Maria Theresia on kuvattu medaljongissa kaaren oikealla puolella ja hänen hallitsija poikansa Joseph II vasemmalla katsoen toisiaan.
Toinen puoli riemukaaresta kertoo edelleen alkuperäisestä avioliiton muistosta. Huipulla olevassa laakeriseppeleessä näemme keisarinna Maria Theresian ja keisari Francis Stephenin. Hääpari on kuvattu vasemmanpuoleisessa medaljongissa.
Innsbruckin riemukaari rakennettiin kivestä pysyväksi toisin kuin barokin ajalle tyypilliset puusta tai paperimassasta tehdyt juhlarakenteet. Hyvä niin, sillä taas on nykyihmisille ihmeteltävää tässäkin kohteessa.
11. Ambras linna, Innsbruck
Innsbruckin keskustan ulkopuolelta löytyy pienen matkan päästä aikamatka 450:n vuoden päähän maailman ensimmäiseen museoon, joka sijaitsee edelleen samassa paikassa, jossa se perustettiin.
Ambrasin linna kuuluu Itävallan tärkeimpiin nähtävyyksiin ja on yksi suosituista kohteista Tirolissa.
Täältä löydät mittavan haarniskakokoelman, juhlapukuja, hallitsijoiden muotokuvia, mielettömästi esineistöä ja toki kauniin linnan ja sen puutarhan.
Positiivisena puolena on, että Ambrasissa saa vapaasti valokuvata, kunhan muistat ottaa salamavalon pois käytöstä.
Lisäksi Ambrasin linnaan on mahdollisuus tutustua omaan tahtiin ilman opasta, mikä sopii parhaiten ainakin meille.
Ambrasissa ei ole keisarien sisustettuja huoneita kuten Hofburgissa, mutta mikäli minulla olisi rajallinen aika ja pitäisi valita niin ehkä valitsisin Ambrasin juuri tuon valokuvaamisen vuoksi.
Mikäli haluaisin nähdä palatsin sisustettuja huoneita ja kuinka Habsburgit ovat eläneet, niin silloin suuntaisin Hofburgiin Innsbruckin keskustaan.
12. AlpenZoo eläintarha, Innsbruck
Vietä hetki eläinten kanssa upeassa puistomaisessa ympäristössä Innsbruckin yllä.
AlpenZoo sijaitsee Innsbruckin pohjoisella puolella, Nordketten juurella, hieman kaupunkia korkeammalla. Samalla reissulla saat siis mainiot näkymät Innsbruckiin ja vastakkaisille vuorille.
AlpenZoo eläintarhassa on noin 2000 eläintä noin 150:stä lajista, jotka ovat tai ovat olleet tyypillisiä Alpeille. AlpenZoo on ainoa eläintarha maailmassa, joka omistautuu ainoastaan tällä aiheelle.
AlpenZoo eläintarha on auki kesät ja talvet. Eläimistö on laaja kattaus Alppien villieläimiä ja löytyy sieltä myös Alppien maataloudenkin eläimiä lampaista lehmiin. Lampaita on kiva käydä rapsuttelemassa.
Alppien villieläimistä mainittakoon monet kotkat, korpit ja muut linnut, Euroopan biisonit, villisiat, karhut, ilvekset, metsäkissat, murmelit, majavat, saukot, vuorikauriit (alppivuohet), vesieläimet ja paljon muuta.
Itse pidän paikan erikoisuutena vuorikauriiden sekä petolintujen häkkejä, joihin vierailijat pääsevät sisään. Lintujen sekä vuorikauriiden ja ihmisten välissä ei ole aitoja vaan ollaan samassa tilassa, keinotekoisessa luonnossa.
Eläintarhassa on myös ravintola, joten ei haittaa vaikka siellä kuluisi pidempikin tovi eläinten parissa.
AlpenZoolla on pieni parkkipaikka, mutta Innsbruckin keskustasta pääsee mukavasti myös kävellen. Arvioisin noin 20-30 minuuttia. Olemme pariin kertaan käyneet ja menneet aina autolla. Parkkitilaa on löytynyt, mutta joskus on ollut vähän tuurista kiinni.
Mitä muuta tekemistä ja nähtävyyksiä Innsbruckissa on? No tietenkin patikointi ja upeat maisemat!
Lähistöllä on runsaasti helppoja ja vaikeampia reittejä, kaikille löytyy varamasti sopivat patikointipolut.
Reitit ovat hyvin merkittyjä, joten niillä pysyessäsi löydät vielä takaisinkin.
Käy lukemassa patikoinnistani upean Achenseen yllä ja inspiroidu itsekin luontoon.
Joitain vuosia sitten oltiin Seefeldissä, jolloin kävimme myös Innsbruckissa, mutta vain pikaisesti. Kiinnostavalta vaikuttava kaupunki johon olisi mukava tutustua paremminkin. Myös Seefeld oli oikein miellyttävä paikka, joten uskon, että noille seuduille tulee vielä palattua. Pitääkin laittaa nämä vinkit talteen.
Seefeld on myös kaunis pieni kaupunki. Joskus siellä tulee pysähdyttyä, kun ajellaan Innsbruckin suunnalta vaikka Garmisch-Partenkircheniin tai muualle siihen suuntaan.
Näillä seuduin ei kyllä kohteet ihan heti lopu kesken, joten eikun uutta reissua tänne vain 🙂
Kiitos 🙂 Olipa mukava lukea. Lähes kaikki koluttu vuosien varrella, mutta se ei lukuintoa haitannut.
Ole hyvä. Se on hyvä välistä kerrata vaikka onkin paikoilla käynyt, joskus saattaa tulla jotain uutta seuraavaa kertaa silmällä pitäen.
Meillä, kun reissut tapahtuu aika nopeasti ilman laajamittaisia etukäteisopiskeluja, niin olen joskus jälkikäteen paikoista lukiessani oppinut mitä muuta siellä olisi voinut nähdä. Sitten voi katsella uusin silmin toisella kertaa mikäli tulee uudelleen mentyä.
Oikein hyvä kaupunkiopas. Itse en niin kaupungeista välitä, mutta tämän avulla olisi helppo tehdä kiertokävely.
Kiva, jotta tykkäsit ja kiitos.
Tein tuon koosteen pidempää kaupunkivierailua varten tai mikäli jollakulla on hetki aikaa vaikka juuri luonnossa patikoinnin tai laskettelun lomassa, iltasella tai välipäivänä.
Tämä oli kiva katsaus, ja Innsbruck vaikuttaa tosi viehättävältä kohteelta! Jotenkin en ole edes tajunnut että se on noin suuri ja vanha kaupunki, kun asiaan sen suuremmin perehtymättä nimi on tuttu ensisijaisesti talviurheilukohteena ja Keski-Euroopan mäkiviikon kisapaikkana. Tämäkin menee siis listalle sitten kun tie vie seuraavan kerran Itävaltaan!
Kiva, jotta maistui 🙂 Me tykätään Innsbruckista, se on sopivan kokoinen kaupunki, ei liian iso helppoon ja nopeaan saapumiseen sekä poistumiseen. Helppo tulla ja mennä.
Innsbruck on aika keskeisellä paikalla, joten varmasti Eurooppaa risteillessä joskus osuu kohdalle 🙂
Olipa tuhti tietopaketti, tuon avulla suunnistaisi hyvin. Jäi mietityttämään nuo riemukaaret joita on monessa kaupungissa, aikansa muistomerkkejä, nykyään jääneet liikenteen jalkoihin, mutta taistelevat sitkeästi ajan hammasta vastaan.
Siitä on jo kauan kun kävin Innsbruckissa, näyttää niin upealta, että pitäisi taas vierailla.
Niin se on, reimukaaret jäävät vähän liikenteen jalkoihin. Ovat aikanaan ehkä rakennettu niin “paraatipaikoille”, jotta ovat jääneet liikenneväylille. Innsbruckissakin se on keskellä risteystä. Mahtuu sieltä vielä autot portista, mutta autojen koko on koko ajan kasvanut. Saa nähdä miten tulevaisuudeen “maasturit” menee portista.
Innsbruck on upea paikka, kannattaa vierailla 🙂
Upeita nähtävyyksiä kaikki! Itseäni kiinnostaisi erityisesti Tirolin luonnonhistoriallinen museo ja Hofgarten puutarha.
Oivallisia valintoja 🙂
Innsbruck on minulle tuttu vain mäkihyppykisoistaan, mutta kaupunkihan on aivan upea! Paljon nähtävää ja tekemistä myös ympäristössä, ja siis vau miten upealla paikalla vuorien kainalossa. 🤩 Tykkäisin!
Innsbruck on upea kaupunki ja siellä on upea mäkihyppytorni:)
Ympäristöstä ei tekeminen ja näkeminen tunnu loppuvan sillä Innsbruckin sijainti on niin keskeinen. Alpit tarjoaa oman maailmansa, upeat vuoristojärvet, patikointi jne.
Pidemmän aikaa täällä viihtyvät, kuten me, voivat helposti suurentaa “ympäristönsä rengasta” ja sitten alkaa olla taas uusia mahdollisuuksia. Etelään mennessä pääsee Italian ihmeisiin, lännestä löytyy Sveitsi, pohjoisesta upea Baijeri ja idästä lisää kuvan kaunista Itävaltaa:) Kaikkiin älyttömän lyhyt matka.
Hyvä ja kattava vinkkiopas Innsbruckiin. En ole koskaan käynyt, ja täytyy myöntää, ettei se ole koskaan ollut edes harkinnassa. Mutta voisi olla kiva kaupunkikohde osana jotain muuta Itävallan paikkaa. Kauniilta näyttää ja nuo vuoret! 🤩
Eipä ollut Innsbruck itsellänikään mielessä ennen kuin etsiydyimme näille seuduin katsellessamme uutta asuinpaikkaa. Sydän jäi tänne ja onneksemme ovi avautui Tiroliin ja siten muutimme paratiisiimme.
Innsbruck on hyvä kaupunki kohde. Kaunis kaupunki jo itsessään ja paljon nähtävää sekä koettavaa. Sopivan kokoinen, löytyy paljon asioita, mutta pääsee nopeasti liikkumaan kaupungin sisällä tai vaikka läheisille vuorille luontoon.
Ja kyllä, Alpit ovat ehdottomasti yksi tämän alueen positiivinen elementti. Upeita jo pelkästään katsella, vielä upeampia patikoida ja tuntea luonto. Lasketella niin, että silmät vuotaa vettä, ei surusta vaan ilosta ja vauhdin hurmasta. Minä tosin en ole lasketellut ainakaan pariinkymmeneen vuoteen, joten olen jättänyt sen vauhtilajin muille.
Olipa kivan selkeä ja kattava opas, ja upeat kuvat! Nuo värikkäät talot joen rannassa näyttävät ihanilta 🙂 Ei ole vielä tuttu kaupunki, mutta näyttää siltä että ihailtavaa siellä riittäisi.
Kiitos sanoistasi:) Ihailtavaahan tosiaan riittää vaikka vain kävelisi kaupungin poikki. Rakennukset, kadut, monumentit ja patsaat puistoineen sekä kaiken takana kohoavat vuoret.
Innsbruck on niin kuuluisa kuvauksellisuudestaan, että on vaikeaa uskoa, että se on oikeasti olemassa 😁
Innsbruck itse asiassa yllätti nähtävyyksien määrältään ja historiansa runsaudella. Nyt alkoi kiinnostaa käydä itsekin paikan päällä ihmettelemässä.
Totta se on, hienostuneita rakennuksia, krumeluureja ja vanhan ajan loistoa on kivaa katsella, mutta onhan niissä roppakaupalla tavallisen kansan hikeä ja verta.
Itseä kiinnostaa puutarhataide ja eläimistö yhtä paljon kuin arkkitehtuurikin.
PS Mahtava, että olet palaamassa bloggaamisen pariin. Postauksesi ovat kuin pienet novellit – mainio tarinankerrontatapa ja informatiivinen sisältö. On ilo lukea!
Kiitos Nadine sanoistasi ja mukavaa, että tykkäät lukea:) Kulunut vuosi on tosiaan ollut hieman edellisiä hiljaisempi FinInTirol -matkablogin kanssa. Olen kyllä kirjoittanut blogitekstejä ja kotisivujen sisältöä sekä hiukka muutakin, mutta ne ovat olleet tilaustöitä yrityksille. Aika on sitten pois täältä omasta matkablogista. Kesällä puolestaan kirjoittamisajan vie itse matkailu sekä ulkoilu. Taas on kertynyt kesän jäljiltä reissumateriaalia kirjoitettavaksi, kunhan vaan ennättäisi ne julkaista:)
Innsbruck on Tirolin pääkaupunki ja Tiroli puolestaan iso osa Itävaltaa, joten Innsbruck on ollut historiansa saatossa monessa mukana. Lisäksi ympäristön alueet ovat olleet aikoinaan tärkeitä rikkaiden mineraaliesiintymien vuoksi tuoden pääkaupunkiinkin vaurautta. Näin on upealla Innsbruckin keskustalla ollut mahdollisuus kaunistautua historian kulussa. Kasvuun on vaikuttanut varmasti myös keskeinen sijainta isojen reittien risteyksessä.
Innsbruck on tainnut meillä jäädä vaan lentokentän varaan. “Hiihtolomalla” teimme vain yhden kaupunkiretken ja sekin suuntautui Salzburgiin. No, tässä ainakin olisi hyvä opas kaupunkiin, jos tuolle suunnalla päätyisimme. Ihan mahdollista sinänsä, sillä tulevina vuosina varmaan alamme jossain vaiheessa rajoittaa matkailua Eurooppaan.
Salzburg on myös kaunis kaupunki ja hyvä kohde. Salzburgin vanhakaupunki on monimuotoisempi kuin Innsbruckin ja siitä tykkään Salzburgissa, mutta se on useasti huomattavasti ruuhkaisempi paikka. Tykkään Innsbruckissa siitä, jotta vaikka sielläkin on porukkaa niin liikkuminen on kuitenkin ruuhkattomampaa.
Mikäli nyt joutuisin valitsemaan kaupunkilomakohteen Itävaltaan niin se olisi jokin kolmesta, Innsbruck, Salzburg tai Wien. Toki sitten on joukko upeita pienempiä kaupunkeja.
Mahtava tietopaketti Innsbruckista. Joskus vuosia sitten tein päiväreissun kaupunkiin Gardajärveltä ja ihastuin. Niin somaa ja parasta tuo hieno Alppi-siluetti, joka antaa melkoisen maiseman ja hengen kaupungille. Itseasiassa olen unohtanut koko Innsbruckin, mutta nyt kun tulit muistuttaneeksi, voisinpa hyvinkin lähteä ensi keväänä tuonne….
Sijainti onkin Innsbruckin yksi valtti. Gardalta tai Gardalle ajelee ihan päiväreissulle. Ehkä keväällä tulet Innsbruckiin ja teet sieltä päiväreissun Italiaan. Bolzano on yksi meidän suosikeista, jonne ajaa esim. Innsbruckista noin 1,5 tuntiin, ja junakin sinne vie.
Siellä on kyllä ihan mielettömät nuo maisemat! Ja rakennukset myös. Kaikki historialliset rakennukset ja erityisesti linnat kiinnostaa kyllä kovasti, ja joutuu aina meidän listalle jos kohteessa sellaisia on. Tässä oli kyllä hyvä lista ja vähän jokaiseen makuun. Täytyy laittaa tämä kirjanmerkkeihin.
Maisemat on kyllä upeita ja paikat siistissä kunnossa, niistä saa olla kiitollinen.
Linnoja, palatseja, loisteliaita kirkkoja ja luostareita Tirolissa sekä Baijerissa Saksan puolella on tosi paljon. Ollaan monissa käyty, mutta tänne en ole vielä kerennyt niistä kirjoittamaan. Joitain postauksia olen Instaan ja Faceen tehnyt.
Kävin muutaman vuoden ajan vuosittain Innsbruckissa ja tutustuin hyvin tähän alppilaaksoon käteytyvään helmeen. Ihastuin kaupunkiin kerta kaikkiaan, sielllä on mahdollsita viettää niin monenlaista lomaa: kaupunkilomaa, perhelomaa, urheilu- ja liikuntalomaa, kulttuurilomaa. Elävimmät muistikuvat minulla on toisaalta Ambrasin linnasta, jonka keskiaikaiset haarniska- ja vaakunakokoelmat jättivät lähtemättömän vaikutuksen, toisaalta helmikuisesta karnevaalista joka täytti kadut värikkäällä vilskeellä. En ole vuosiin käynyt mutta tämän luettuani virisi ajatus matkasta Innsbruckiin.
Innsbruck on tosiaan helmi:) Ambrasin linnan Arkkiherttu Ferdinandin aikanaan keräämä haarniskakokoelma on kyllä näyttävä. Me vierailtiin siellä ihan ensimmäisen kerran, kun siellä oli keskiaikamarkkinat. Silloin oli hieno ja osuva tunnelma 🙂
Toivottavasti pääset pian Innsbruckiin keräämään uusia kokemuksia, uusia muistikuvia.
Wienissä vuonna 2009 huonetoveri dormissa teki lähtöä Innsbruckiin. Miksi, mietin. Nyt tiedän:) Tuo linna alkoi kiinnostaa eritoten.
Innsbruck, Tiroli ja Itävalta muutenkin on kauniita paikkoja sekä luontoa täynnä. Linnoja on siellä ja täällä Tirolissa ja heti tuossa rajan takana Baijerissa on maailman kuulut Ludwig II:n aikanaan rakennuttamat loisteliaan palatsit 🙂