You are currently viewing Itävallan järvet – Grüner See, Styria Steiermark
Grüner See

Itävallan järvet – Grüner See, Styria Steiermark

Juhannuksenahan täytyy päästä järvelle tai ainakin veden ääreen, eikös vaan. Niinpä lähdimme viettämään juhannusviikonloppua kauniin Grüner See -järven (vihreä järvi) maisemiin. Rantasaunahan tekisi tällaisen järvijuhannuksen täydelliseksi. Onhan se kovin piristävää mennä järveen suoraan saunasta. Oikeastaan saunaa tarvitaankin kipeästi juuri sen räpiköinnin päätteeksi, koska järvivesi on Juhannuksen kieppeillä yleensä niin kylmää, että nakkeuinnille mentäessä mukana roikkunut makkara onkin vaihtunut nakiksi.

Kostea juhannus Grüner See -järvellä

Rantasaunaa ei Grüner See -järven rannalla ollut, mutta suihku oli ja joku oli unohtanut sulkea sen. Oli siis jokin elementti rentouttavasta rantasaunakokemuksesta. Suihku oli asennettu yleisiin tiloihin, joten paikallisten käytössääntöjen vuoksi pidimme vaatteet päällä. Olisimme tosin muutenkin pitäneet sillä suihkutilan ympäristön lämpö oli tuota nakkeja tuottavaa luokkaa. Emme jääneet kaipaamaan rantasaunaa tämän järven rantaan kahdesta syystä. Järvessä uinti on kielletty ja tällaisen vuoristojärven vesi on niin kylmää, jotta sen jälkeisen hypotermian poistamiseen ei auta edes viikon saunominen.

Grüner See -järvellä

Nautiimme siis näkymistä, joita sadeviitan hupun alta kurkkimalla paljastui. Näimme, että järvi on pikemminkin iso lampi, ainakin Keski-Suomalaisen mittapuun mukaan. Vaikka kyllä se tällaiselle Etelä-Pohjalaisellekin melko pieni oli verrattuna Hirvi- ja Kyrkösjärveen. Monesti nämä vuoristojärvet ovat kohtalaisen pieniä, joten matkatessasi joillekin niistä ei kannata odottaa näkevänsä “Saimaata”. Minkä nämä järvet häviävät koossa niin ne voittavat kuitenkin kauneudessa. Kirkas vesi antaa mitä kauneimpia sinisen, vihreän ja turkoosin sävyjä järville. Kaikki järvet eivät luonnollisestikaan ole eksoottisen värisiä vaan jotkut ovat kohtalaisen tummia, lähes mustia. Grüner See on nimensä mukaisesti kauniin vihreä. Ympärillä nousevat jylhät vuoret antavat mahtavan taustan järvelle. Kokonaisuus on upea!

Vinkkinä kerrottakoon, että menkää järvelle aurinkoisena päivänä mikäli vain mahdollista. Ei pelkästään lämpötilan tai kuivana pysymisen vuoksi vaan visuaalisen nautinnon tähden. Aurinko tuo järvien värit vielä selvemmin esiin. Muutenkin luonto ja maisemat ovat aina kirkkaammat ja kauniimmat katsella aurinkoisella säällä. Aina ei voi valita hyvän sään matkailua, joten sillä mennään mitä on ja nautitaan paikoista vaikka sadeilmalla. Tämäkin järvi on sateellakin vihreämpi kuin Kyrkösjärvi, joten kannatti mennä kokemaan. 

Toinen huomioitava asia on vuodenaika. Luonnollisesti talvella ei kannata mennä mikäli haluaa nähdä kauniin vihreän järven. Järvet ovat Itävallassakin jäässä ja lumipeitteen alla. Sitä varmemmin mitä korkeammalle päätät kiivetä. Lumikinosten keskellä ei parhaalla arvauksellakaan tiedä saapuneensa järven rantaan. Saattaapi aukio olla vaikka niitty tai pelto. Kuuman kesän loppukaan ei monesti ole hyvä aika sillä silloin veden pintatasot ovat normaalisti alhaisemmat ja pieni järvi saattaa olla kutistunut lammeksi. Ajankohdaksi valitsisin lumien sulamisen jälkeisen kevään ja kesän puolivälin maisemat. 

Tänä vuonna monin paikoin Itävaltaa on puhuttu tulvavaarasta. Vuonna 2019 meillä Innsbruckin kupeessa oli tulvahaasteita Inn -joen kanssa kesäkuun puolivälin aikaan. Näinä kahtena vuotena Kesäkuussa on täällä ollut vettä ihan katsottavaksi asti. Tosin Grüner See oli aika vähissä vesissä, syy lienee talven vähäisissä lumissa. Rannoilta näkee, että vettä on joskus paljon enemmänkin. Löysin jälkikäteen netistä tietoa, jotta “Grüner See muuttuu puistosta järveksi kesäkuukausina”. 

Asiat eivät monesti ole pelkistetyn mustavalkoisia kuin talviyön mustuus ja hangen valkoisuus. Kannattaa aika-ajoin poiketa rutiineista tai ennalta tehdyistä suunnitelmista ja seurata intuitiota. Lue joulumarkkinoita käsittelevästä kirjoituksestani miten meille kävi, kun päätimme mennäkin kauniin turkoosin väriselle Carezza -järvelle keskellä talvea. 

Grüner See, vihreänä hohtava järvi Itävallan Styriassa / Steiermarkissa

Grüner See löytyy Itävallan Styriasta, jota kutsutaan myös Steiermarkiksi. Se sijaitsee hieman reilun tunnin ajomatkan päässä Grazista pohjoiseen. Menimme tuota Googlen kartan osoittamaa vasemman puoleista reittiä Grazista Grüner See -järvelle. Kartalla on merkintä tietullista, mutta emme nähneet ylimääräistä tietullia ajamallamme tieosuudella. Emmekä ajaneet yksienkään puomien läpi, ainakaan auton keulalla ei ole vaurioita. Graziin saavuttaessa ja lähdettäessä Salzburgia kohden joutuu maksamaan ylimääräisen tietullin, joka oli 9,50 euroa/suunta. Tämä siis Itävallassa moottoriteille tarvittavan ”Vignette” -tietullin lisäksi. Tästä linkistä löytyy lisää ”Vignetestä” sekä lisätullin keräyspaikoista 🙁 grrrr

Kuvakaappaus Google Maps -sovelluksesta

Tie Grüner See -järvelle on hyvä, normaali paikallinen ”kantatie”, jossa on hyvin tilaa kahdelle autolle kohdata. Tänne ei tarvitse kiivetä autonsa kanssa pitkin “polkua”, joka on juuri ja juuri riittävä hieman hyvässä sosiaalisessa kunnossa olevalle patikoitsijalle.

Älä huolehdi, siellä ei ole montaa tietä, joten eksymisen vaara on lähes olematon. Mikäli eksyt niin voithan kysyä vastaantulijalta ” Wo ist die Strandsauna?”…eikun siis „Wo finde ich Grüner See?“, eihän siellä tosiaan ollut rantasaunaa. Kyllä se sieltä löytyy mikäli olet laittanut navikaattoriin osoitteeksi “Oberort” tai “Tragöss-Oberort 45, 8612”, joka on juuri ennen pakkipaikkaa olevan “Hoamat – Kaffee” kahvilan osoite. Jatka siitä hieman eteenpäin ja parkkipaikka on siinä oikealla tai voithan pysähtyä kaffilaan ryystämään hyvät nisukahvit!

Reitti kulkee muutaman kylän kautta Oberortiin, jonka pohjoispuolella Grüner See sijaitsee. Oberort on mukavan näköinen pikkukylä, jossa teki mieli kävellä ja katsella. Emme kuitenkaan pysähtyneet sillä järven ulkosuihku räsötti tännekin asti vettä. Oberortin jälkeen tulee parkkipaikka (Car park Grüner See), jossa kerätään 4:n euron kolehti autonsa jättämisestä päivähoitoon. Mikäli sinulla on onnea, kuten meillä, niin parkkimittaria ihmetellessäsi saattaa ystävällinen kanssakulkija huikata olkasi takaa ja ojentaa parkkilipun autonsa ikkunasta. Katsele siis parkkimittaria ihan rauhassa jonkin aikaa ja anna tapahtumille mahdollisuus. Parkkilippu on päivän voimassa, joten voit lähtiessäsi laittaa hyvän kiertämään. Parkkipaikalle on jopa viitoitus Oberortista.

Parkkipaikalta on vain noin 5-10 min kävelymatka järvelle. Melko pian parkkipaikan jälkeen saavut vihreän ”järven” ääreen. Älä kuitenkaan huokaise pettymyksestä, tämä ei ole järvi vaan ihan oikeasti lampi (Pfarrerteich). Grüner See on toki järvi tähän nähden, mutta saahan tähänkin pysähtyä ihailemaan luonnon kauneutta. Vihreä tämäkin on. 

Pfarrerteich -lampi ennen Grüner See -järveä

Hieman ennen järveä on ravintola (Seehof Grüner See), mutta sen pysäköintipaikka taitaa olla ravintolan asiakkaille, en tiedä. Ravintolalle johtaa ajotie (Tragöss-Oberort), jossa on tilaa kahdelle vierekkäiselle skootterille tai vaihtoehtoisesti kahdelle peräkkäiselle autolle. Kävelymatka parkkipaikalta on helppokulkuinen tuota autonlevyistä tietä pitkin. Korkeuseroa reitillä ei juurikaan ole. Järven rantaan laskeudutaan hiekkarinnettä pitkin, mutta mäen harjaltakin näet jo osan järvestä mikäli liikkuminen on rajoitettua. Hiekkarinteen pituus ei montaa kymmentä metriä ole. Helppo ja nopea pääsy pikaiselle ”turistikäynnille” onkin yksi tämän kohteen hyvistä puolista.

Seehof Grüner See
Seehof Grüner See ja sen parkkipaikka
"Hankalin" järvelle pääsyn osuus. Näkymä ylhäältä alas järvelle
Grüner Seen pinta väreilee kertoen tulevasta tuulenpuuskasta
Grüner See on rannoiltaan melko matala, joten kuivempana vuodenaikana järven koko saattaa olla hyvinkin paljon pienempi

Arvoasteikolla 1-10 (jossa 10 on paras) luokittelen Grüner Seen numerolle 7,5

Tämä on jo hyvä sijoitus näkemistäni järvistä. Ehdottomia plussia ovat järvelle menoa helpottavat asiat kuten tie, parkkipaikan läheisyys ja kävelyreitin helppokulkuisuus. Täällä ei todellakaan tarvitse nelivetomaastoautoa tai kiipeilyvarusteita nähdäkseen kauniin järven. “Hankalin” osuus oli laskeutua hiekkaista rinnettä alas järvelle. 

Grüner See -järven ympäristössä on helppoja patikointipolkuja kulkea ja katsoa paikkaa eri ilmansuunnista. 

Alueella on paljon muutakin nähtävää ja luonto on upeaa. Kannattaa käydä!

FinInTirol

Elän vaimoni kanssa Itävallan Tirolissa ja kirjoitan täältä käsin blogia finintirol.fi. Kirjoitan luonto- ja kaupunkimatkailusta, ajankohtaisuuksista ja kaikesta positiivisesta. Facebookista löytyy lyhyempää tarinaa ja Instagramista kuvia. Tartu Hetkeen Tartu Tarinaan!

Leave a Reply