You are currently viewing Pieniä asioita
Pienistä kivistä kasvaa iso kokonaisuus. Isot asiat muodostuvat pienistä asioista

Pieniä asioita

Uusi vuosikymmen alkaa, lyhytjännitteisyys kasvaa, valtiot ja suurvallat kalistelevat miekkojaan, Briteissä vihataan toisiaan, “me ja he” -leirejä muodostuu, hämmentäjät kärkkyvät valtaa, Australiassa on palanut Tanskan kokoinen alue, joka ei ole ihan pieni…ja tätähän voisi jatkaa yhden kokonaisen artikkelin verran

Maailma monimutkaistuu ja isoja asioita tapahtuu. Ihmiset haluavat monimutkaistuvassa maailmassa asioille yksinkertaisia ja nopeita ratkaisuja. Uudenlainen maailma synnyttää jännitteitä yksinkertaisuuden kaipuun ja monimutkaisuuden hyväksynnän välille. Yksinkertaisuuden kaipuu synnyttää mustavalkoista ajattelua, kärjistää ja ääripäistää mielipiteitä. Ääripäiden ajattelu nousee voimakkaammin esiin. Syntyy “me ja he” leirejä, jossa “me” -leiri on aina oikeassa. Toista leiriä ei välttämättä haluta ymmärtää tai edes kuunnella. Tätä pääsevät käyttämään hyväksi erilaiset “hämmentäjät”, jotka synnyttävät leirejä oman valtansa kasvattamiseksi. Hämmennys on valtaa. Tähän on hyvä lisätä amerikkalaisen 80 -luvulla TV:ssä pyörineen Hill Street Blues poliisisarjan komentajan sanat “Let’s be carefull out there”

Mikäli haluat jo tässä kohtaa poistua “kaduille touhuamaan”, niin lue ainakin tämän postauksen lopussa olevat lyhyet listaukset. Pidettäköön sitä vaikka Hills Street Blues poliisikomentajan käskynjakona. Sen jälkeen olet vapaa kentälle ja Let’s be careful out there

Tämä uusi aika saa monet vihaisiksi ja pelokkaiksi. Mikä on pelokkaan eläimen reaktio? Hyökkäys tai pakeneminen. Hyökkäyksiä pääsemme todistamaan päivittäin sosiaalisten medioiden kommenttikentissä. Ihmiset hyökkäävät toisiaan vastaan. Asiantuntijuuden loputtua muutaman kommentin jälkeen hyökätään itse henkilöä vastaan unohtaen jo asia,  josta oli “keskusteltu”. Kirjoitetaan jopa sellaista mitä kommentoija ei ikinä sanoisi suoraan kasvotusten ihmiselle. Keskusteluja käydessä on hyvä muistaa, että sen profiilikuvan takana on elävä ihminen, siis elävä ja tunteva ihminen. Pakenevan eläimen -reaktiota emme somessa niinkään näe. Ehkä näemme silloin, kun joku sulkee käyttäjätilinsä tai maalitettu henkilö puolustautuu oikeudessa.

Aiheesta kirjoittaa YLE uutiset artikkelissaan “Analyysi: Tervetuloa 2020-luvulle! Olemme siirtymässä postnormaaliin aikaan, jossa tulevaisuus on erilainen mutta voi olla parempi” (klikkaa lihavoitua tekstin osaa ja linkki vie sinut artikkeliin). Artikkelissa käsitellään Sitran julkaisemia tulevaisuuden megatrendejä. 

Suomen presidentti Sauli Niinistö on myös ilmaissut huolensa monesta samasta asiasta. Uutena vuonna pitämässään puheessaan presidentti Niinistö (klikkaa lihavoitua tekstiä ja linkki vie sinut kirjoitettuun puheeseen) kertoo rauhattomuuden, epävakauden ja lyhytjänteisyyden lisääntyneen Suomessa ja maailmalla. Tämän on varmasti myös monet muut meistä huomioineet. Omien havaintojeni mukaan yksi tekijä, mikä vie meitä tähän suuntaan on kasvanut itsekkyys. Törmään ajatteluun “minä minä minä, minä tiedän, minä olen oikeassa, minun vuoroni, minun oikeuteni…” Tällä asenteella varustettuna voimme odottaa vain vastakkainasettelua, jännittyneisyyden kasvua, heimoontumista, yksin elämistä, hämmentämistä ja muita negatiivisia seurauksia. Se ei ole tulevaisuus, jota FinInTirol toivoo. Se ei ole tulevaisuus mitä moni muukaan toivoo. 

Puheen lopuksi presidentti Niinistö toivottaa kaikille onnellista alkanutta vuotta ja Jumalan siunausta. Tästä pääsenkin johtamaan meitä roolimalliin, jolta oppiessamme sekä presidentti Niinistön että YLE:n kirjoituksen esittämät ilmiöt vähenevät ja jopa poistuvat. Roolimalli, jota tarkoitan, on Jeesus. Uskon ihmisten tulevan toimeen paljon paremmin keskenään ja tulevaisuutemme paranemaan sitä kautta, kun opimme olemaan enemmän kuin Hän. Uskoit sitten Jeesukseen tai et, niin voit silti oppia Hänestä ihmisenä. Aloita vaikka näistä parista linkistä raamattuun (klikkaa lihavoitua tekstiä):

 • Johannes 13, Johanneksen kirjoituksissa pääset sisälle Jeesuksen luonteeseen
 • Matteus 7, myös Matteus kirjoittaa paljon Jeesuksen opetuksista ja teoista. 

Mikä tämä uusi aika on? Mistä johtuu huolta aiheuttavat muutokset? Mikä meitä vaivaa? 

Tegnologia, tiedonjaon ja -saannin helppous, somen käyttö mielipidevaikuttamiseen jne. muokkaavat asioita ja mieliä laajentamalla sekä monimutkaistamalla asioita omalla laillaan. Joku näkee ihmisten muutoksessa yhteyksiä maan energiakenttien muutokseen ja niiden vaikutuseen ihmisen energiaan. Toinen näkee yhteyksiä astrologiaan ja maan ulkopuolisen maailman liikehdintään, kolmas apokalyptisiä piirteitä. Vaurauden jako aiheuttaa kateutta. Syitä on varmasti monia. Yhtä kaikki, jokin on muuttumassa maailmassa. Ainahan maailma toki on muuttunut, kullakin ajanjaksolla omalla laillaan. Meidän ihmisten on hyvä olla muutoksista tietoisia ja pyrkiä vaikuttamaan niiden suuntaan. On hyvä tietää mitä muutokset ovat ja mistä ne johtuvat, ymmärtää kokonaisuuksia. Toivon enemmistön meistä vaikuttavan asioihin niin, että ne menevät positiiviseen suuntaan rauhan, vakauden ja pitkäjänteidyyden ylläpitämiseksi. 

Pienistä asioista kasvaa isoja kokonaisuuksia, pienistä puroista tulee isoja jokia, jotka lopulta muodostavat valtameriä!

FinInTirol tykkää myös yksinkertaistaa asioita. Mietin, jotta mitä me yksilöinä voimme maailman monimutkaistumiselle ja ties mille maannapojen energiakenttien muutoksille. Voimme olla itsestämme tietoisia ja vaikuttaa käytökseemme. Pienistä asioista kasvaa isoja kokonaisuuksia, pienistä puroista tulee isoja jokia, jotka lopulta muodostavat valtameriä!

Pieniä, yksinkertaisempia ja helpoimpia asioita parantaa tulevaisuuttaamme:

 • hymyile ihmisille, voit hymyillä jopa vieraallekin vastaantulijalle
 • tervehdi ihmisiä, työkavereita, vastaantulijoita, naapureita
 • ole ystävällinen ja kohtele muita ihmisiä kunnioittavasti
 • ole oikeudenmukainen
 • ole pitkämielinen
 • muista ja käyttäydy sen mukaisesti, että someprofiilin takana on ihminen
 • ajattele positiivisia asioita. Syrjäytä negatiiviset asiat mielestäsi positiivisilla mielikuvilla

Hieman jo monimutkaisempien asioiden tiedostamista ja muuttamista:

 • tunnista muutos ja sen syy, tee tarvittavat korjaavat toimenpiteet.
  • Mikä on muuttunut? Onko se esim. suhtautumisesi johonkin asiaan, lisääntynyt vihaisuus tai kärsimättömyys? Miksi niin on mahdollisesti käynyt?
 • vältä luomasta hämmennystä ja vastakkainasettelua, ole rakentava
 • tunnista valeuutiset ja niiden tyypilliset lähteet, älä lähde niiden mukaan
 • tutki ja opiskele myös muita näkökulmia. Internetissä katsomasi materiaali tunnistetaan ja sinulle näytetään jatkossa sitä tukevaa materiaalia. Älä luo maailmankuvaasi suppean ja sinulle kohdistetun materiaalin mukaan.

Tulevaisuus on tänään ja näillä ohjeilla me voimme päästä alkuun siedettävän tulevaisuuden luomisessa!

Tässä on vielä linkki USA:n upseerin puheeseen Youtubessa (klikkaa lihavoitua tekstiä). Vähän tästä artikkelista poikkeava näkökulma tulevaisuuden parantamiseen, mutta siinäkin on ajatus rakentaa se pienistä asioista. 

Amiraalin sanoja lainaten: Kunnioittakaamme toisiamme, kunnioittakaamme jokaista. Tehdään asiat yhdessä kunnolla ja oikein, pidetään maailma hyvänä ja tehdään siitä vielä parempi!

Tehdään pieniä asioita, niin löydämme sateenkaaremme päähän!

Tässä on vielä linkki USA:n upseerin puheeseen Youtubessa (klikkaa lihavoitua tekstiä).

Vähän tästä artikkelista poikkeava näkökulma tulevaisuuden parantamiseen, mutta siinäkin on ajatus rakentaa se pienistä asioista.

Älkääkä unohtako unelmianne! Ne tekevät meistä onnellisempia ja sitä kautta rakentavampia yksilöitä 

Pienillä asioilla sateenkaaren päähän

FinInTirol

Elän vaimoni kanssa Itävallan Tirolissa ja kirjoitan täältä käsin blogia finintirol.fi. Kirjoitan luonto- ja kaupunkimatkailusta, ajankohtaisuuksista ja kaikesta positiivisesta. Facebookista löytyy lyhyempää tarinaa ja Instagramista kuvia. Tartu Hetkeen Tartu Tarinaan!

Leave a Reply