You are currently viewing Kuluneen Tyylikäs Shabby Chic ja 7 tipsiä värimuutokseen
Hiottuja ja kultavahattuja Shabby Chic -efektejä

Kuluneen Tyylikäs Shabby Chic ja 7 tipsiä värimuutokseen

Nostalginen Shabby Chic -tyyli on ollut yksi viime vuosien sisustustrendejä. Huonekaluihin tehdään keinotekoisesti kulumisen jälkiä, mikäli eivät ole jo valmiiksi vanhoja ja kuluneita. Iän tuomaa patinaa voidaan tehdä kevyesti tai sitten tehdä jotain todella kulunutta ja nuhjuista. Kuluneisuuden aste on makuasia ja jollekkin hieman kuluneeksi tehty voi olla jo todella kuluneen näköinen. Minun asteikollani tämä projekti tuotti tuloksen, joka on enemmän tuolla “chick:n” puolella kuin “shabby:n”. Eli enemmän “siisti” kuin todella “nuhjuinen ja kulunut”. Käyn tässä kirjoituksessa läpi projektin vaiheet ja annan tipsejä onnistuneemman lopputuloksen aikaansaamiksi. Kirjoitus sisältää myös linkin Youtube -videoon, josta voit katsoa miten väsyneen ruskea kirjahylly syntyi uudelleen merenneitojen maailmaan.

Shabby Chic löysi myös meidän olohuoneeseen

Tamminen kirjahylly on ollut paikallaan jostakin vuoden 1978 tienoilta. Se on vielä kaikinpuolin hyväkuntoinen ja lakkapintakin on moitteeton. Arvokalustetta on pidetty oikein hyvällä hoidolla, niin kuin on muutakin osaa asuntoa. Monet pinnat ovat juuri tuolta samalta vuosikymmeneltä, alkuperäisiä ja uskomattoman hyvässä kunnossa. Kaikki me, jotka tunnemme 70 -lukua tiedämme, että silloin uskallettiin käyttää värejä ja voimakkaita kuvioita. Niin tässäkin asunnossa. On punaista, ruskeaa ja vihreää kaakelia monenmoisin kukkakiemurasydänkuvion. Löytyy vihreä kylpyamme ja lavuaari samaan perheeseen kuuluvalla suihkukaapilla. Kyllä, WC -istuin on myös samaa vihreää perhettä. Kaikki iloista värikästä perhettä, paitsi väsyneen ruskeansävyinen kirjahyllymme. Ajattelimme, että sen on aika liittyä iloiseen väriperheeseen ja saada uusi elämä. Tarvitsi tehdä jotain ja näin Shabby Chic löysi myös meidän olohuoneeseen.

Shabby Chic muutos

Tipsi 1. Tartu rohkeasti toimeen ja uskalla käyttää värejä

Värit vaikuttavat viihtyvyyteen, mielialaan ja tuntemuksiin. Ne antavat energiaa sekä rauhoittavat. Jokaisella värillä on oma vaikutuksensa. Sanotaan, että oranssi tai punainen ei ole hyvä keittiössä, sillä ne lisäävät ruokahalua. Vihreä puolestaan vähentäisi ruokahalua. Ehkäpä tuo pätee lihaa syöville ihmisille. Punainen tuo mieleen mehevän medium pihvin ja vihreä salaatin. Kuka nyt salaattia söisi? 

Meillä ei syödä lihaa, mutta salaattia sitäkin enemmän. Siihen ei taida väreillä olla vaikutusta. Mielestäni on tärkeää miten väri vaikuttaa mielialaan ja viihtyvyyteen. Mikäli väri tuntuu hyvältä, niin silloin se toimii. Minusta meidän iloisena hohtavat punaiset keittiökaakelit tuovat voimaa, energiaa ja rakkautta keittiöön.

Valitse siis väri sen mukaan mikä tuntuu hyvältä ja näyttää sinusta kauniilta. Sellainen väri, joka saa sinut hymyilemään joka kerran, kun katsot sitä.

Meidät saa hymyilemään muunmuassa turkoosi. Siitä tulee mieleen turkoosin väriset kauniit järvet Pohjois-Italiassa, Välimeri ja Kreikan saaristo. Halusimme luoda tätä merellistä ja merenneidollista tunnetta kotiimme. Niinpä turkoosi valikoitui pääväriksi. Shabby Chic -tyylissä on se hyvä puoli, jotta voit sekoittaa melko huolettomasti mielivärejäsi. 

Tipsi 2. Testaa väri ennakkoon

Ne, jotka ovat maalanneet joskus isoa pintaa tietävät, että väri ei näytä samalta värikaupan pienessä värimallissa ja isolla pinnalla, kuten vaikka seinällä. Kirjahyllymme on yhden seinän kokoinen, joten halusin nähdä värin vähän isommassa pinnassa ennenkuin sudin maalin kirjahyllyn pintoihin.

Kannattaa ostaa ensin pienempi määrä maalia ja maalata jokin hukka- tai mallipala. Sitä voi sitten makustella, jotta osuiko värivalinta oikeaan. Mikäli ei niin mars värikauppaan ja uusi purkki maalia, jolla voi maalata sen mallipalan uudelleen. Osta sitten oikea määrä maalia, kun olet varma värin kanssa. Näin vältät harmistuksen ja jopa koko kohteen uudelleen maalauksen, mikäli väärä sävy kiusaa liian paljon. Älä hätäile valinnoissa!

Muista myös maalin kiiltoaste. Valitsemamme maalin kiilto on hieman alle 20 astetta. Vertailun vuoksi sanottakoon, että Suomessa monesti ikkunan puite- ja seinämaalit ovat luokkaa 20 astetta. Uuden maalin kiiltoaste oli samaa luokkaa kuin vanhan lakankin. Se antaa hieman kiiltoa, muttei ole kiiltävä, joten se sopi hyvin kiiltävälle kultavahalle, joka valikoitui käytettävksi tehosteena. 

Minulla oli käytössä aikaisemmin purkamastani “Tirolipenkistä” jalka. Säästin jalat aikanaan ja nyt yhdelle oli käyttöä. Onneksi ajattelin kuten “Sulo Vilen” ja säästin osat. Jalan väri ja lakkapinta oli suunnilleen samanlainen kuin kirjahyllyn. Tämän kokoisella kappaleella osasimme jo kuvitella miltä valitsemamme turkoosi tulisi näyttämään. Valinta osui kerralla oikeaan ja pääsin tekemään muita testejä kappaleelle.

Shabby Chic efektitestaus

Halusimme myös valkoista turkoosin alta esiin. Sitäkin efektiä pääsin testaamaan koekappaleella jo etukäteen. Totesin, että maalaamalla valkoisen pohjamaalin joudun todennäköisesti maalaamaan kaksi turkoosia kerrosta. Valkoinen kuulsi liikaa yhden turkoosikerroksen alta ja sävy ei ollut enää niin tumma kuin olisi pitänyt. Osasin näin ollen asennoitua pidempään projektiin jo ennen varsinaisen maalaustyön aloittamista.

Ristihilatesti

Tein muitakin testejä mallikappaleen kanssa. Testasin mm. maalin tarttuvuuden alkuperäiseen lakkapintaan sekä vuorokauden kuivumisen jälkeen uuteen maaliin ilman välihiontaa. Maalimyyjä kehotti hiomaan, mikä onkin oikein, mutta en halunnut tehdä yhtään ylimääräistä hiontaa olohuoneessamme. Totesin tarttuvuuden maalikalvojen välillä riittäväksi “ristiinleikkaustestillä” sekä raaputtamalla pintaa merkkaustussilla. Näin olin varma, että en valmista “ässä-arpaa” vaikka en hio.

Testasin myös erilaisia efektejä, kuten varjostusta ja likaisuutta. Käytin siihen paria erilaista maalia ja vahaa, joita minulla oli ennestään. Vahalla sai sisäkulmiin likaisuutta, mutta se ei näyttänyt sittenkään sopivan tähän tapaukseen. Maalilla yritin kuivan pensselin tekniikalla tehdä varjoa ja likaisuutta. Sain aikaiseksi lähinnä tahroja muistuttavia länttejä, joten unohdin tällä kertaa senkin.

Mallipalaan oli hyvä testata myös erilaisia hiontoja kulumisefektien aikaansaamiseksi. Lopulta valitsin hiomapaperin karkeudeksi 220, koska sillä tuli luonnollisimman näköinen kuluma. Karkeammalla karkeudella maali hioutui nopeammin, mutta se jätti liian suuria naarmuja tämänkertaisen tavoitteen toteuttamiseksi.

Tipsi 3. Valitse hyvät ja laadukkaat maalit sekä maalaustarvikkeet

Hyvillä työkaluilla ja materiaaleilla on nautinnollisempaa tehdä töitä ja niillä saa helpommin parempaa jälkeä aikaiseksi kuin “halvimmilla” vitkuttimilla ja litkuilla. 

Vesiohenteiselle maalille kannattaa hankkia hieman paksumpi pensseli kuin paperinohut halppispensseli, jossa kaiken lisäksi harjakset harottavat erimittaisina. Halppispensseleiden harjakset irtoavat monesti helposti ja niitä saat sitten nyppiä maalipinnasta tai -astiasta. Ohut ja epätasainen harjas jättää jälkeensä selvemmät pensselin jäljet, jolloin lopullinen maalipinta on kuin lehmännuolemaa. Harjasten materiaaleja on myös monia. Toiset soveltuvat vesiohenteisille ja toiset eivät niinkään. Osaava värikauppias pystyy neuvomaan valinnassa.

Tipsini koskee siis ihan kaikkia materiaaleja, jopa maalarinteippiä. Mikäli joudut suojaamaan vaikka seinää sutimiseltasi, kuten minä joudun, niin hanki oikeanlainen maalarinteippi. Ostin “helposti irtoavaa” maalarinteippiä, joka oli hieman kalliimpaa kuin normaali kellertävä. Teippi pysyi kyllä kiinni, mutta irtosi pehmeämmin! Monesti emme tiedä miten hyvin tai huonosti maalatulle pinnalla maalarinteippimme liimaamme. Minä opin oven karmeja maalatessani, että asunnossa aikaisemmin seiniä sutinut henkilö ei ole kiinnittänyt liikaa huomiota maalin tarttuvuuteen. Silloin käytin tuota kellertävää normiteippiä ja paikka paikoin seinämaali tuli isoina paloina teipin mukana. Pensselisetä tai -täti oli tehnyt seinästä “ässä arvan”. Käyttäessäni pehmeämmin irtoavaa teippiä vaurioita ei syntynyt.

Yksi iso ero tuli esiin hiomapapereissa, joilla hioin alkuperäistä lakkapintaa. Ostin värikauppiaalta ensin 180 karkeuksia hiomapaperiarkkeja. Ostin muutaman, mutta ne kuluivat tosi nopeaan. Lakka tukki paperin todella äkkiä, vähän kuin olisi kynttilää hionut. Tarvitsin siis lisää hiomapaperia, eikun mars värikauppaan. Onneksi on tuossa kulman takana. Tuo rusehtava arkkipaperi oli loppunut, en yhtään ihmettele, mutta hyllyssä oli keltaista paperia rullalla. Ostin heti 3 rullaa, jottei taas lopu kesken. Keltaista kului kuitenkin vain noin kymmenesosa rusehtavaan verrattuna. Keltainen paperi pysyi auki ja sen tukkeentuessa sen sai puhdistettua. 

Hanki siis kunnolliset työkalut ja aineet!

Rusehtavan paperin menekki oli lähes 10:n kertainen

Tipsi 4. Valmistele työt ja tee ne oikeassa järjestyksessä

Irrotin ovet ja laatikoston etusarjat maalausta varten. Ennen irrotusta merkitsin oven taakse numeron, jotta myöhemmin tiesin mikä ovi on mistäkin paikasta. Vastaavan numeron kirjoitin printtaamaani kuvaan kirjahyllystä. Näin eliminoin ongelmat, joita aiheuttaisivat saranoiden mahdollisesti erilaiset paikat tai muut mittaheitot. Ovien säädöt säilyvät näin myös, joten myöhemmin niitä ei tarvitse säätää. Ehkäisen näin kaljuuntumista pään keskilaelta, koska minun ei tarvitse sitä harmistuneena miettiessäni raapia. Rungon maalaaminen on huomattavasti helpompaa, kun ovet eivät ole tiellä. Ovien maalaaminen puolestaan on helpompaa, kun ne ovat irrallaan ja vaakatasossa. Vaakatasossa niihin ei synny niin helposti valumia. Lisäksi voit tehdä maalauspisteen esim. pöydälle, jolloin sinulla on myös ergonomista työskennellä. 

Minä halusin poistaa myös helat, eli lukkokilvet, vetimet jne. ennen maalausta. En halunnut maalata niitä, ainakaan heti alkuun. Halusin katsoa, miten vetimet ja saranat sopivat nykyisenlaisina uuteen ilmeeseen. Lisäksi niiden poistaminen helpottaa hionta- ja maalaustyötä. Monesti vanhoissa huonekaluissa näkyy saranat ja vetimet ovat olleet paikoillaan ja nekin on maalattu. Sekin näyttää tietyissä kalusteissa hyvältä ja on makuasia. Muista merkitä myös helojen alkuperä, jotta ne löytävät takaisin alkuperäisille paikoilleen. Näin varmistat helpon asennuksen ilman uudelleen sovittamisia ruuvin reikiin ja vastaaviin mitoituksiin.

Ovien paikat tulosteella
Helat merkittyinä ja paketeiksi koottuina

Hioin ja maalasin rungon ensin.  Ovien ollessa kuivumassa lattialla olisi työskentely rungon luona ollut hankalampaa. Mieti myös näitä työjärjestelyjä varsinkin, jos maalauskohteesi on iso. 

Rungon maalaus kannattaa aloittaa ylhäältä alas, jolloin mahdollisesti tippuvat maalipisarat eivät tipu valmiille pinnalla. Kannattaa aloittaa myös rungon takaosasta ja edetä etuosaa kohden. Näin vähennät riskiä tökätä kädellä tai pensselillä märkään maalipintaan. 

Ovia kuivumassa pohjamaalin jälkeen

Tipsi 5. Ole huolellinen äläkä hätäile

Vanhojen sanontojen mukaan hätäillen ei tule kuin sutta tai jonkinlaisia lapsia, jota en tähän halua kirjoittaa. Älähän siis hätäile, istu alas ja mieti ihan ensiksi mitä haluat saavuttaa. Ota selvää työmenetelmistä ja työkaluista suoriutuaksesi tehtävästä sujuvasti hyvällä laadulla. Suunnittele työsi etukäteen niin pitkälle kuin mahdollista. Näin vähennät yllätyksiä, joita projektin varrella tulee. 

Aquaman:in merimaailma mallina

Mekin olimme istuutuneet alas miettimään mitä haluamme saavuttaa. Merenneitojen maailma oli tullut esiin muutamassa lähteessä, kuten Aquaman elokuvan muodossa. Tämä värimaailma oli piirtynyt mieleemme myös matkoillamme Välimeren maihin. Näin merellisestä turkoosista tuli uusi väri kirjahyllyllemme. 

Katselin myös muutaman videon aiheella Shabby Chic. Pensseliä olen heiluttanut ennenkin, joten se luonnistui ilman opiskeluakin. 

Olin huolellinen ja tarkkailin työtäni. Huomasin, että tammi on hieman jälkiviipyilevä ja tanniininen kuten kohtalainen punaviini. Huomasin, että tammen sisältämät ainesosat tulivat valkoisen pohjamaalin läpi kellastuttaen sen. Ongelma tuli esiin massiivipuisissa osissa, ei viilutetuissa pinnoissa. En huomioinut tätä, koska testikappaleeni oli viilutettua tammea. Ainesosien läpilyönti tuli rungossa esiin lähes kaikissa etulistoissa ja näin ollen olisi tullut esiin myös kaikissa ovissa, koska nekin ovat massiivitammea. Ainesosat tulisivat myös pintamaalin läpi kellastuttaen tai vihertäen sitä. Siksi jouduin tekemään muutoksia suunnitelmiin. 

Takaisin värikauppaan, taas. Ostin purkin eristyspohjamaalia, jonka luvattiin pysäyttävän ainesosien läpilyönti. Tästä hieman pyyhkeitä myyjälle, koska ei heti alkuun muistanut suositella eristyspohjamaalia. Uusi hankinta toimi. Keltaisuus tuli eristysmaalin sekä valkoisen pohjamaalin läpi vain muutamassa kohdassa. Pintamaalia se ei enää jaksanut läpäistä. 

Eristyspohjamaalin jälkeen maalasin vielä tavallisella valkoisella maalilla yhden kerroksen, koska eristysmaali ei ollut erityisen peittävä. Halusin varmistaa, että hioessani valkoista maalia pintamaaliin alta esiin on se riittävän valkoista.

Keltaisuutta tammisessa etulistassa.
Vasemmalla eriste- ja pohjamaalattu sekä oikealla eristemaalattu ovi

Tipsi 6. Ota motoristin asenne

Tiedäthän motoristin asenteen, hän on jo perillä, kun on noussut satulaan ja kaasuttanut maantielle. Nauti siis matkasta! Mikäli näet mukavan mutkatien, niin poikkea sinne ja nauti kurveista. Osasin ottaa oikean asenteen, sillä olen saanut kokea motoristin elämää. Tässä muuten linkki lyhyeen juttuun bensankosteasta päiväunestani.

Tarkoitan, jotta mikäli eteesi tulee matkan varrella jokin uusi idea ja haluat toteuttaa sen alkuperäisen sijaan, niin tee se. Minkään ei tarvitse pakottaa sinua seuraamaan orjallisesti alkuperäistä ajatusta lopputuloksesta tai efekteistä jne. Mikäli työhön meneekin siten enemmän aikaa, niin ei se haittaa, kun nautit itse tekemisestä ja olet varannut riittävästi aikaa. 

Minullakin oli vain ajatus efekteistä alussa, mutta matkan varrella ne hioutuivat lopulliseen muotoonsa. Leikittelin mutkateillä ja valitsin mielikurvini.

Tipsi 7. Varaudu siihen, että paikat eivät ole ihan tip top

Maalaus- ja remonttityöt ottavat aikaa. Varaa riittävästi aikaa ja lisää vähän sen päälle mitä mielessäsi arvioit. Siten et aiheuta itsellesi turhaa stressiä aikataulusta. Työ on valmis sitten, kun se on valmis. 

Kerro myös muille perheenjäsenille näkemyksesi projektin kestosta. Tee selväksi mitä projektiin ryhtyminen tarkoittaa ja ota heidän hyväksyntänsä etukäteen. Ota huomioon, jotta sinulla on todennäköisesti muitakin tehtäviä. 

Olohuoneemme oli näin organisoitu pyöreät 4 viikkoa. Olen onnellinen, jotta saan käydä palkkatyössä, mutta se ei ole tämä projekti. Arkipäivät kuluvat siis muissa töissä ja joka ilta töiden jälkeen ei ole energiaa tai halua alkaa sutimaan kaapin kylkeä. 

Olohuoneen uusi järjestys jonkin aikaa

Shabby Chic -muutoksen resepti

Nyt päästään siis itse tekemiseen. Tässä on delfiinin tuoksuinen resepti väsyneen ruskean kirjahyllyn muuttamiseksi merenneidolliseksi taiteeksi. Niin, teet taidetta sillä sinun tuotteesi tulee olemaan sinun luomisesi tulos!

Shabby Chic -tyyli on siinä mielessä kiitollinen, jotta kaiken työjäljen ei tarvitse olla niin viimeisen päälle. Oikeastaan päin vastoin mikäli haet todella ränsistynyttä ulkonäköä. Mikäli lopputulos ei miellytä, niin ainahan voi maalata uudelleen. Huomaa tosin, että vahan päälle ei normaalisti kannata maalata. Maalin tartunta vahaan on olematon. 

 1. Merkitsin ovet ja irrotin ne.
  • irrotin myös helat ja kokosin ne paketeiksi, jotka merkitsin tiettyyn oveen ja paikkaan kuuluviksi
 2. Hioin alkuperäisen lakkapinnan hiomapaperilla, jonka karkeus oli 180
  • hioin syynsyyntaisesti, jotta en tehnyt poikittaisnaarmuja, jotka olisivat saattaneet näkyä lopullisessa pinnassa
  • hioin vain niin paljon, jotta vanhan lakkapinnan kiilto hävisi. Vanha lakkapinta oli vielä niin hyvä, ettei sitä ollut syytä poistaa kokonaan
 3. Maalasin viilupinnan tavallisella valkoisella maalilla ja massiivipuiset tammiosat lisäksi eristepohjamaalilla
  • viilupinta: 1 x valkoinen pohjamaali
  • massiivipuinen pinta: 1 x eristepohjamaali + 1 x valkoinen pohjamaali
  • myös maalauksen suoritin syynsuuntaisesti niissä paikoissa kuin vain mahdollista
  • en tehnyt välihiontaa. Maalausten välissä oli maksimillaan noin vuorokausi
  • maalasin ensin rungon pintamaaliin asti ja sitten ovet ja muut osat
 4. Maalasin 2 kerrosta turkoosin värisellä pintamaalilla
  • mikäli haluat kuluneemman Shabby Chic -ilmeen, niin yksin kerros voi riittää. Katso kuva jäljempänä. Meidän Shabby Chic -ilmeestä tuli enemmän Chic kuin Shabby
  • en hionut pintamaalikerrostenkaan välillä. Maalausten välissä oli maksimillaan noin vuorokausi
 5. Kiinnitin helat oviin ja ovet runkoon
  • asensin ovet paikoilleen efektien tekoa varten. Näin tehden pystyin seuraamaan kokonaisuuden muodostumista kokoajan
 6. Hioin efektit oviin ja etusarjoihin sekä rungon osiin
  • tein efektit ensin oviin ja seurasin miltä kokonaisuus näyttää. Sitten lisäsin vähän runkoon ja lopetin, kun näytti riittävältä
  • efektit tein hiomalla pintamaalin puhki valkoiseen pohjamaaliin asti ja paikka paikoin puuhun asti saadakseni myös ruskeaa esiin. Hiomapaperin karkeus oli 220
  • hiotut kohdat kultasin kullanvärisellä kiiltävällä vahalla jättäen kuitenkin näkyviin hiottua valkoista ja ruskeaa 

Voilà, meidän Shabby Chic -kaappi on valmis. Helppoa kuin pyörällä ajaminen. Eikun toimeen niin saat oman Shabby Chic -kalusteesi. 

Hiomaton ja hiottu lakkapinta

Värissä ei ollut suurta eroa todellisuudessa sen välillä oliko pintamaalia yksi tai kaksi kerrosta. Alla olevat kuvat eivät vastaa täysin väritoistoltaan todellisuutta. Johtuu erinomaisesta uuden kameran käytön osaamisesta. 

Yhden pintamaalin jälkeen pinnassa on valkoisia raitoja ja valkoinen hieman kuultaa pintamaalin läpi. Siksi väri näytti heiman liian vaalealta turkoosilta. Emme myöskään tässä tapauksessa halunneet vaaleita raitoja ja siksi maalasin turkoosilla kaksi kertaa.

Ovi yhden pintamaalin jälkeen
Ovi kahden pintamaalauksen jälkeen.
Efektikulma puuhun asti hionnalla ja kultavahauksella
Efektikulma valkoiseen pohjamaaliin asti hiottuna ja kultavahattuna
Kirjahylly ennen Shabby Chic -efektejä
Kirjahylly hiotuilla ja kultavahatuilla efekteillä
Kuluneeksi hiottu ja kultavahattu efekti muutoksen jälkeen

Videolla käyn projektin läpi alusta loppuun saakka. Sieltä saat lisävinkkejä sekä näet enemmän työtapoja kuin tästä blogikirjoituksesta. Videon pituus on noin 35 minuuttia. Nautinnollista matkaa merenneidolliseen muutokseen!

FinInTirol

Elän vaimoni kanssa Itävallan Tirolissa ja kirjoitan täältä käsin blogia finintirol.fi. Kirjoitan luonto- ja kaupunkimatkailusta, ajankohtaisuuksista ja kaikesta positiivisesta. Facebookista löytyy lyhyempää tarinaa ja Instagramista kuvia. Tartu Hetkeen Tartu Tarinaan!

This Post Has One Comment

Leave a Reply