You are currently viewing Olen Kuulolla, Pakko Imuroida Vaikkei Tahtoisi

Olen Kuulolla, Pakko Imuroida Vaikkei Tahtoisi

Alkuun hieman taustaa kuulosta. Miehillä on joitain vain miehiltä löydettyjä sairauksia tai elinten toimintahäiriöitä. Tiedättehän esimerkiksi hyvin vakavasti otettavan sairauden, joka esiintyy vain miehillä. Sen kanssa ei ole leikkimistä. Sen iskiessä on syytä ottaa rauhassa, tosi rauhassa. On syytä mennä välittömästi sänkyyn lepäämään tai sohvallekin voi jäädä, mikäli siinä saa rauhassa sairastaa ja Netflixistä löytyy sopivan tervehdyttävää ohjelmaa. Auttavien toimenpiteiden saanti lepopaikalle on potilaan paranemisen kannalta tärkeää. Tämä ilkeä ja hyvin nopeasti iskevä, sänkyyn kaatava sairaus on diagnosoitu miesflunssaksi!

Toinen kategoria on elinten toimintahäiriöt. Naiset voivat mainita tai jopa valittaa miehilleen tästä vaivasta silloin, kun mies ei suorita toivotunlaista toimintaa. Toisinaan naisten on vaikea uskoa miehiään, että niin miesflunssa kuin toimintahäiriötkin ovat todellisia. Tiedättehän, että miehet eivät turhaan valita

Monesti elimellinen toimintahäiriö esiintyy äkillisesti ja odottamatta. Häiriö saattaa ilmentyä esimerkiksi silloin, kun miestä pyydetään vaikka imuroimaan. Hän ei yksinkertaisesti kuule äkisti yhtään mitään. Toisinaan saattaa olla, että hän kuulee jotain tai sitten vain pelkkää kohinaa. Yhteistä näille kuulon toimintahäiriöille on, että ne estävät miestä kuulemasta tai ymmärtämästä kunnolla naisensa pyyntöä. Yleisesti ne liittyvät kotitöihin tai kodin remontteihin. Tiedemiehet eivät ole vielä kyenneet diagnosoimaan, jotta miksi kuulon toimintahäiriöt osuvat juuri noihin aihepiireihin ja vieläpä naisen äänentaajuudella sanottuna. Kutsutaan tätä toimintahäiriötä vaikka ”mieskuuloksi”.

Heikentyneen kuulon diagnosointi

Vaimoni havaitsi minulla olevan kuulon elimellisen toimintahäriön. Oireeni tosin eivät liittyneet imurointiin, mielestäni, en ainakaan ole kuullut kehotusta. Tunnistetut oireet olivat lähinnä korkea volymitaso elokuvia katsoessani. Uskon, että naapuritkin voivat tämän todistaa. Vaikeuksia oli myös puhelinkeskusteluissa, eritoten kaiutin toiminnolla. Luulen, että puhelukaverini katsoivat enemmän korvaani kuin kasvojani. Eikä se aina ryhmässäkään ole helppoa ollut ymmärtää toisten sanomaa, varsinkaan meluisissa paikoissa.

Vaimoni tekemä diagnoosi ei ollut mieskuulo, vaan hän epäili yleistä ja tavallisempaa kuulon alenemista. Hän sai minut lääkärille varaamalla sieltä ajan ja kertomalla minulle, jotta mihin mennä ja koska. No, minähän kuuliaisena menin. 

Toisen diagnoosin teki korvalääkäri. Korviin kurkistelun ja “piip-puup” -testin jälkeen hän totesi, jotta ”sinä et todellakaan kuule, tarvitset kuulolaitteet”. Täytyy sanoa, että tiesin kuuloni olevan hieman heikentynyt, mutta tulin hyvin toimeen, ainakin omasta mielestäni. En koskaan ole saanut palautetta kuulemattomuudesta esimerkiksi työpaikalla.

Tutkintaa syvemmältä

Korvalääkäri lähetti minut magneettikuvaukseen varmuuden vuoksi, jotta nähdään mahdollisia kasvaimia tai rakenteellisia vikoja. Magneettikuvaus oli uusi kokemus. Kaikki metalliesineet tuli jättää pukuhuoneeseen kuten lähes kaikki vaatteetkin. Onneksi en ole ”Rautahammas”, muutoin olisi tullut ongelmia. Voisi olla ikävää kuvauslaitteessa kun naama on kiinni magneetissa. Laitteessa ollessani minulla ei ollut tosiaankaan vaikeuksia kuulla laitteen olevan käynnissä. Oli hyvä, jotta antoivat korvasuojat.

Parin päivän jälkeen taas korvalääkärille kuulemaan tulokset. Edelleen kuulemma suosittelee minulle kuulolaitetta, mutta hyvä asia on, ettei syynä ole kasvain tai jokin muu vastaava. Magneettikuvauksella ei kuulemma näe mieskuuloa. Jäin miettimään pyydänkö vaimoani puhumaan möreämmällä äänellä vai menenkö tutkimaan laitteita. Päädyin tutkimaan kuulolaitteita!

Timanttisia kuulolaitteita

Huomasin yllätyksekseni, jotta moni liike myy kuulolaitteita. Niitä myy muutamat optikkoliikkeet ja sitten on liikkeitä, jotka myyvät vain niitä.

Huomasin myös yllätyksekseni, jotta nehän maksavat kuin olisivat timantista veistettyjä. Hinnat ovat luokkaa 3 000 – 10 000 euroa. Tuolla hinnallahan saisi jo melkoisen uuden moottoripyörän! ..hmm, pitäisköhän. Laitteissa täytyy olla jotain avuruusteknologiaa.

Onneksemme Itävallan sairausvakuutus korvaa valtavan summan ostohinnasta. Ihan ”mopo -version” saa täysin ilmaiseksi, siis sairausvakuutus maksaa laitteet kokonaan. Tavallisen perus tai keskitason laitteet saa muutamalla satasella, välillä 300-800 euroa. Sitten hinta pomppaakin jo parin tuhannen lähelle ja yli. 

Mittaukset, Koeajo, Kaupankäynti - ensituntumalta vähän kankeaa

Laitteiden kaupankäyntitapa hämmästytti alkuun. Ei se ainakaan ole hintaa laskeva osatekijä, sen verran työläältä se vaikuttaa myyjäliikkeen näkökulmasta.

Ensimmäiseen liikkeeseen mennessämme prosessi oli vielä uutta. Menimme sinne sillä mielellä, jotta näytämme korvalääkäriltä saamamme mittaustulokset ja lähetteen. Keskuskestelemme tarpeistani ja siitä millaisissa vapaa- ja työajan ympäristöissä laitteita tulisin käyttämään. No, ei se nyt ihan noin yksinkertaista ollutkaan. Ensin täytyi varata aika. Sen ymmärrän, koska täytyy olla aikaa keskustella. Aika varattiin pääasiassa kuitenkin uusia ”piip ja puup” mittauksia varten. Tekivät tosin puheenymmärtämisen ja maksimi melunsietokyvyn testit, joita lääkäri ei tehntyt. Saatiin siis lisää dataa. 

Testeistä saadut käyrät olivat näin maallikolle samanlaiset kuin lääkärinkin tekemät. En vieläkään ymmärrä miksei lääkärin käyrillä saanut edes hintatarjousta. Ei sitä saanut vielä heidän mittaustenkaan jälkeen. Mittausten jälkeen alkoi tuote-esittely, minun tarpeitani ei edelleenkään paljoa kyselty. Esiteltiin vaan tätä ja sitä laitetta ja hoettiin, jotta ”ei se hinta ole tärkeä, sinun pitää kuulla hyvin”. Mielestäni hinta on hyvinkin tärkeä, jotta ylipäätään voin maksaa tuotteen, jonka hinnat ovat tuhansissa euroissa! Noin lähes parintunnin session loppumetreillä tuli hintatietoakin. Ensin paperilapulta muutama satanen ja sitten vähän ajan päästä helposti tietokoneelta lähes pari tonnia, samasta tuotteesta. Hinnat ovat omavastuuosuuksia sairausvakuutuksen jälkeen.

Toinen ihmeellisyys hintakeskustelussa oli, että myyjä kertoi tuotteita olevan monentasoisia. Hän sanoi, että “kerrot vaan paljonko voit maksaa ja katsotaan sitten sopivat”. Kerroin useasti tuon parin tonnin hintatarjouksen jälkeen, jotta se muutama satanen on mahdollista. Pari tonnia ei nyt onnistu. Ei tullut uutta tarjousta. Tyrkytetiin vaan laitteita koekäyttöön ja sanottiin, että katsotaan sen jälkeen oikea taso. Koekäyttö on parin viikon mittainen ilmainen jakso, jonka jälkeen voi sanoa ottaako laitteet vai ei. Voidaan ottaa myös seuraavat laitteet koekäyttöön.

Myyjä teki lukemattomia virheitä asiakkaansa kanssa. Hän mitätöi ilmaiset laitteensa heti keskustelun alussa. Näihin laitteisiin ei sen jälkeen ollut enää paluuta. Ei selvittänyt asiakkaansa tarpeita ja resursseja. Ei reagoinut asiakkaansa palautteeseen. Hän tunsi laitteensa, luulisin, mutta ei ollut myynnin ammattilainen, siitä olen varma. Olin katsonut netistä tietoa, jotta heidän myymänsä laitteet ovat hyvämaineisia. Lopputulema vaan oli, että ei tullut koekäyttöä eikä kauppaa. Näin voi käydä myyjälle, joka ei tee kunnollista tarvekartoitusta! Voit lukea lisää myyntiprosessista toisesta kirjoituksestani klikkaamalla tätä linkkiä “Asiakaskokemus myyntiprosessissa”

Seuraavassa paikassa myyjällä ei ollut juuri sillä hetkellä aikaa. Aikaa hän ei pystynyt sopimaan, sillä seuraavalla viikolla liikkeet menivät kiinni koronan vuoksi eikä hän tiennyt milloin taas avataan. Virhe, saahan sen ajan sovittua ja sitä voi sitten siirtää, jos liikettä ei saa auki. Asiakas pääsi karkuun ja menin seuraavaan liikkeeseen. 

Kolmannessa paikassa oli juuri toinen asiakas, mutta meidän toivotettiin tervetulleeksi tunnin päästä ja pyydettiin varata pari tuntia aikaa. Session alkuun tehtiin taas tutut testit. No nyt on ainakin korvat testattu! Käyrät näyttivät samalta, hyvä, siis mittauksen ovat yhteneviä. 

Täällä prosessi tosin lähti heti toisille laduille kuin ensimmäisessä liikkeessä. Keskusteltiin siitä mitkä ovat elinympäristöni vaatimukset. Mitä minä odotan laitteilta. Missä tilanteissa minulla on ollut vaikeuksia kuulla. Keskusteltiin pitkä tovi kuulemisesta ja miten laitteet siihen vaikuttavat. Ei keskitytty itse ”rautaan” oikeastaan ollenkaan. Alkuselvittelyn jälkeen tehtiin ehdotus ratkaisuksi. Hurraa, myynnin ammattilainen, asiakkaalle ratkaisun tuova spesialisti!

Mitä tästä kaikesta saimme?

Minä sain kaksi aihetta kirjoittaa, muistutuksen myyntiprosessista ja tämän kokemukseni asiakkaana. Mikäli olisin myyntiprosessikonsultti niin saisin myös kehityskohteen. Olen varma, että saamallani opilla saisi palveltua 2-3 asiakasta samassa ajassa kuin yksikään noista liikkeistä saa palveltua edes yhden. Vanha myynnin suppilohan on, että täytyy olla aloituksia ja tarjouksia tietty määrä saadaaksen tietyn määrän kauppaa. Olen siis varma, että opeilla tulisi enemmän kauppaakin. Jätän tämän kuitenkin Itävallan konsulteille ja keskityn “Leanaamaan” omaa työtäni. 

Näkymätön kuulolaite
Kuulolaitteesta näkyy vain piuha

Sain myös koekäyttöön kuulolaitteet. Onneksi ovat kohtuullisen huomaamattomat eikä niitä tunne käytössä. Suojalasejakin voi pitää eikä ne häiritse käyttöä. Tarvitsen laseja aika ajoin työssäni, jottei tärpätit lennä silmille. Lasien käytön helppous yllätti vaikka laite itsessään on korvan takana. 

Ensihavainto oli, että ääneni muuttui niin, että tunsin tarvetta kuiskata. Mielestäni puhuin hiljaisemmin, mutta muut sanoivat, että puheeni kuulostaa samalta. Seuraava havainto oli kun menimme ulos liikkeestä. Kuulin kuinka kaverukset juttelivat toisilleen. Katsoin, jotta mistä ääni tulee ja hehän olivatkin yllättävän kaukana. Fiilis oli vähän sama kuin aikanaan saadessani silmälasit. Katsoin pitkällä suoralla ja näin liikennemerkit selvästi ja terävästi. Tunsin, että näen Turusta Helsinkiin. Nyt tunnen, että kuulen Itävallasta Suomeen. Silmälaseja en tosin ole Itävaltaan muuton jälkeen tarvinnut. Liekö valoisuus vai mikä syynä. Ehkä kuulolaitteenkin voi joskus unohtaa. 

Sillä välin, olkaa varovaisia, kuulen jopa ajatuksenne!

Kotiin tullessamme ihmettelin, jotta mikä ihme on tuo “skuiis skuiis” ääni. Paikallistin sen vaimoni hian kosketukseksi takin kylkeen hänen kävellessään. Voiko tuonkin kuulla?! 

Meidän kilpikonnien suihkulähteen lorinassa on nykyään miljoona uutta säveltä, ei vain yksi pulputusääni. 

Lähtiessäni töihin vaimoni jää vielä nukkumaan. Tuntuu, ettei niin hiljaa enää voi ollakkaan, että en herättäisi häntä. Kaikesta lähtee ääntä, vaatteet kahisee, kupit kolisee, kahvipannu lorisee ja metelöi…kumma kyllä, ei hän herää yhtään sen helpommin kuin ennenkään. 

Mikäli sinulla on tunne, että et kuule oikein hyvin niin kannustan sinua testauttamaan kuulosi ja tarvittaessa hankkimaan kuulolaitteet. Nämä ovat erinomaiset! Nyt saa muuten sanoa jo vaimolle, että älä puhu niin kovaa ja laita elokuvan ääntä vähän pienemmälle. 

Onneksi miehillä on vaimonsa. Muuten emme ikinä menisi lääkäriin ja löytäisi näin erinomaisia parannuksia. 

Jahas, kuulin juuri, että minun on imuroitava. Olen kuulolla, pakko imuroida vaikkei tahtoisi. Kirjoitellaan taas myöhemmin!

FinInTirol

Elän vaimoni kanssa Itävallan Tirolissa ja kirjoitan täältä käsin blogia finintirol.fi. Kirjoitan luonto- ja kaupunkimatkailusta, ajankohtaisuuksista ja kaikesta positiivisesta. Facebookista löytyy lyhyempää tarinaa ja Instagramista kuvia. Tartu Hetkeen Tartu Tarinaan!

Leave a Reply