Zirbenweg -patikointireitti Innsbruckissa on sinulle, joka haluat upeat korkeanpaikan näkymät, mutta et halua tai pysty patikoida pitkiä ylä- ja alamäkiä tai kulkea kapeita polkuja jyrkillä rinteillä.
Upeiden näkymien patikointi Itävallassa, täällä Tirolin Alpeilla, onnistuu vaikka ei varsinainen vuorikauris olisikaan. Zirbenweg -patikointireitti kulkee koko noin 7 kilometrin matkan 2000:n metrin korkeudessa merenpinnasta ja se seurailee Inn-joen laaksoa Iglsin kupeesta Tulfesiin, tai toisin päin.
Lukemalla tämän artikkelin saat hyvän kuvan Zirbenweg -patikointireitistä, opit Alppien luonnosta sekä tiedät kuinka vanha on Tirolin Methusalem ja mikä se on. Sinulle valkenee myös mikä ihme on Zirbe.
Vaikka tämä on korkeanpaikan reitti, niin luokittelisin sen helpoksi patikointireitiksi juurikin tuon vähäisen korkeuserojen johdosta. Lisäksi patikointipolku on valtaosan matkaa leveää, välillä riittävä vaikka kaverin kanssa vierekkäin kävelemiseen. Mielestäni ainoa paikka, jossa korkeanpaikankammoista saattaa hirvittää on kondolihissi.
Me nousimme Iglsistä Patscherkofelbahn -kondolihissin ala-asemalta Jochleitensteigin yläasemalle. Patikoimme noin 7 kilometrin matkan Glungezer yläasemalle ja sieltä kondolihissillä alas Tulfesiin, josta palasimme bussilla takaisin Iglsin ala-asemalle.
Lue eteenpäin ja löydät mielenkiintoisia patikointireittejä Tirolissa sekä hyödylliset patikointivinkit Alpeille.
ZIRBENWEG, MÄNNYNTUOKSUINEN PATIKOINTIREITTI INNSBRUCKISSA
Patikointireitin korkein kohta on 2080m ja matalin 1980m ja se kulkee läpi Euroopan suurimman, vuosisatoja vanhan, kivimäntymetsän läpi.
Pituus on noin 7 kilometriä ja reittiviitoissa sen kulkemiseen on ilmoitettu ajaksi 2,5 tuntia. Meiltä taisi kulua kaikkine ihmettelyineen, ihasteluineen, fiilistelyineen sekä syömisineen lähes 4 tuntia yläasemalta toiselle.
Lisäksi tarvitset aikaa kondolihisseille sekä bussikuljetukseen takaisin lähtöasemalle. Niihin kului reilu tunti, mutta ei hätää Tulfesin ala-asemalla odotellessa voit nauttia vaikka jäätelöstä.
Kuljimme reitin Iglsistä Tulfesiin, mutta sen voi kulkea toisinkin päin.
Tämän Innsbruckin lähellä olevan patikointireitin kuljimme 19. kesäkuuta. Viikkoa aikaisemmin reitti oli vielä suljettuna. Näillä korkeuksilla kevät, tai suomalaisittain kesä, ei ole vielä niin pitkällä kuin alhaalla laaksossa ja polut voivat olla vielä kelvottomia patikointiin mm. sulamisvesien vuoksi.
Hieman myöhemmin olisimme nähneet ruosteenpunaisten Alppiruusujen kukinnot täydessä loistossaan. Tosin kerrotaan, jotta silloin reitti on erittäin suosittu. Nyt näimme hieman kukintoja ja patikointipolulla oli vain muutamia kulkijoita. Tämä sopi meille oikein hyvin, sillä komeintahan tuolla on näkymät alas Innsbruckiin ja Inn-joen laaksoon sekä jylhään Nordkette -huippuun ja upean Karwendel -vuoriston alkuun.
Patikointireittejä Tirolissa on monesti luokiteltu värein reittien opastekyltteihin osoittaen, jotta onko reitti helppo (sininen), keskivaikea (punainen) vai vaikea (musta). Täällä ei värimerkintöjä ollut, mutta kuten mainittu niin itse luokittelen reitin helpoksi. Internetistä löysin luokituksen helpoksi sekä keskivaikeaksi.
Lisää reittimerkinnöistä ja hyödyllisistä patikointivinkeistä löydät kokoamistani “patikointiohjeet- ja vinkit Alpeille”. Linkki ohjeisiin löytyy tämän artikkelin lopusta.
MILLAISIN VARUSTEIN LÄHTEÄ ZIRBENWEG PATIKOINTIIN INNSBRUCKISSA?
Kengiksi valitsisin vaellus- tai patikointikengät tai vastaavat paksupohjaiset kengät kivisille ja juurakkoiselle vuoristopoluille. Polut olivat kuitenkin valtaosin sen verran tasaiset, että varmasti lenkkikengilläkin on riittävän mukava kävellä.
Minulla oli patikointisauvat mukana, kuten tavallista, mutta en tarvinnut niitä tällä reitillä. Ne on kuitenkin hyvä olla aina mukava, mikäli reitillä on lisätukea vaativia kohtia. Varsinkin, mikäli et ole kuin vuorikauris.
Pukeudu säähän sopivilla vaatteilla. Huomioi, että kahden kilometrin korkeudessa on muutama aste viileämpää kuin alhaalla laaksossa ja tuulet puhaltelevat useammin. Tarkista sääennuste ja varaudu oikein.
Kirjoituksen lopussa on linkki patikointiohjeisiin kesäisille Alpeille. Lue sieltä lisää mitä on hyvä huomioida ennen patikoinnille lähtöä. Näin onnistut saamaan varmemmin positiivisen patikointikokemuksen, jollaisen haluat kokea uudelleenkin.
PATIKOINTI ITÄVALLASSA ALKAA LEHMÄNKELLOJEN KALKATUKSELLA
Olemme Patcherkofelbahnin ala-asemalla Iglsissä hieman kello yhdäksen jälkeen aamulla. Päivästä on tulossa upea, sillä aurinko paistaa jo niin lämpimästi, jotta saamme lähteä matkaan t-paidoissa ja shortseissa.
Päivästä on tulossa upea myös siksi, että minulla on patikointiseuraa Suomesta. Perheemme nuorimies on tullut lomalle luoksemme ja meillä on edessämme ihka uusi patikointireitti Innsbruckissa.
Ostamme hissiliput lippuluukulta aamupalaa märehtivien lehmien tarkkaillessa meitä. Niistä suurin osa makoilee vielä mukavasti nurmella toisten soittaessa kelloillaan tuota Alppien sulosävelmää. Ovat varmaan jo lippunsa ostaneet ja odottelevat hissin saapumista.
Pääsemme hissiin toisen retkikunnan kanssa, lehmiä ei tullut sittenkään mukaan musisoimaan. Taitavat kellonsoittajat kulkevat muulla tavoin kuin hissillä.
Mikäli haluat katsoa yllä olevan videon kännykän pystynäytöllä koko näytön kokoisena niin tässä on linkki Zirbenweg -patikointireitin YouTube short videoon. Linkki avaa uuden ikkunan, joten palataksesi tekstiin palaa takaisin tähän ikkunaan.
PATIKOINTIREITTEJÄ TIROLISSA RIITTÄÄ JA MONESTA NIISTÄ ON UPEAT NÄKYMÄT
“Ei laaksoa, ei vuortakaan, ei vettä, niittyä rakkaampaa, kuin Alppimaa tää keskeinen, maa kallis vuorien”…tai jotain tähän suuntaan. Tahdon vain sanoa, että upeaa, upeaa ja kerran vielä upeaa.
Patikointireittejä Tirolissa tosiaan riittää ja ne ovat toinen toistaan upeampia. Kaikille löytyy varmasti sopiva ja oikean tasoinen. Itse pidän eniten juuri Zirbenwegin kaltaisista reiteistä, jotka kulkevat 2000:n metrin kumpaakin puolta. Tällöin luonto on vielä vihreää eikä maasto ole pelkkää kiveä kiven päällä. Etsin vihreää runsautta ja avaria näkymiä vuorten huipuille sekä laaksoihin. Täällä on sisäisen kotkan hyvä liidellä.
Mikäli itse pidät tällaisesta luonnosta upeilla näköaloilla ja haluat kokea sen helposti niin tämä on juuri sinulle.
MITÄ TARKOITTAA ZIRBE?
Zirbe tarkoittaa noin 1500-2400 metrin korkeudessa kasvavaa mäntypuuta ja sillä kerrotaan olevan terveyteen positiivisesti vaikuttavia ominaisuuksia. Reitin informaatiokylteissä ”Zirbe” on käännetty englanniksi ”Stone Pineksi”, kivimännyksi. En tiedä onko kivimänty tämän mäntylajin virallinen suomenkielinen nimi, mutta käytän sitä käännöksenä tuosta englanninkielisestä nimestä.
Terveysvaikutuksina mainitaan mm. sydämen sykkeen aleneminen sekä rauhallisempi ja syvempi hengitys. Unenlaadunkin kerrotaan paranevan.
Meillä Tirolissa on kivimännyllä paneloituja saunoja. Kaupasta saa kivimännystä tehtyjä öljy- ja pihkatuotteita, huonekalujeöljyjä, tyynyjen ja peittojen täytteitä, sängyn runkoja jne. Täällä on siis hyvät mahdollisuudet pysyä terveenä.
Tunsinko itseni terveemmäksi mäntypolulla patikoituani? Tunsin, oliko se sitten kivimännyn vaikutuksia vai raikkaan Alppi-ilman, taiko sitten hyvän mielen. Ehkäpä näiden kaikkien. Lähde reitille ja koe itse.
Ympärivuotiset olosuhteet korkealla Alpeilla eivät ole kaikkein helpoimmat. Kivimänty on äärimmäisen sitkeä vuoristolainen ja sen vahvat juuret tunkeutuvat jopa pienimpiin kallion halkeamiin tarjoten vahvan ankkuroinnin puulle. Yllä olevan kuvan kivimänty on kasvattanut tukevat juuret takapuolensa alle, sen verran tukevasti tämä pörrötukka kivellään istuu.
Pörrötukka saattaa olla jo hieman yli 250-vuotias vaikka onkin vain 10 metriä korkea. Mittasuhteet kertovat paljonkin Alppien haastavista kasvuolosuhteista.
Kivimännyn siemenet ovat raskaita ja toisin kuin muiden mäntypuiden siemenet, ne eivät lennä tuulen mukana. Lentäisivätköhän siemenet liian kauas alppituulien mukana hyväksi koetusta kasvupaikasta, kuka tietää.
Luonto tukee kivimäntyjä muutenkin kuin tarjoamalla istumapaikan. Tuulen sijaan luonto on järjestänyt kivimännyn avuksi linnun. Pähkinänsärkijät (Tirolissa Zirbengratsch) keräävät siemeniä ja kätkevät niitä talven varalle. Syömättömät siemenet itävät. Näin kivimänty ja pähkinänsärkijä hyötyvät toisistaan.
KUINKA VANHA ON TIROLIN VANHIN KIVIMÄNTY?
Tirolin vanhin kivimänty on Zirbenweg -patikointireitillä elävä 750 -vuotias Methusalem. Se oli minulle yksi vetonaula lähteä tälle reitille. Löysimme tosin vain kuvan ja kirjoituksen puusta. Ehkä kuljimme ohi, ehkä se oli piiloutunut siitä kertovan kyltin takana olevaan jyrkkään rinteeseen. Mietimme tätä ja hetken olimme jo palaamassa etsimään Methusalemiksi ristittyä kivimäntyvanhusta.
Ajattele, 750 vuotta sitten oli 1200-luvun puoliväli, jolloin ehkäpä juuri pähkinänsärkijä jätti yhden siemenen itämään. Siitä kasvoi nuori kivimänty, joka on todistanut monia historian tapahtumia korkealta Innsbruckin päältä.
Nuori kivimänty aloitti kasvunsa 1200 -luvun toisella puoliskolla yhdessä Habsburgien dynastian kanssa. Historian myrskyt ovat pyyhkineet keisarihallinnot, mutta kivimänty elää ankkuroituneena myrskyjä vastaan jyrkkärinteisessä ”Ampasser Kessel” -metsikössä.
Et siis pääse halaamaan tätä mäntyä ja paras on, että et yritäkään. Methusalem -kivimänty on keskellä ”Ampasser Kessel” -metsikköä, joka on kivimännystä kertovan kyltin takana sijaitsevassa jyrkässä rinteessä. Methusalemin elinrinnettä ovat aikojen saatossa välttäneet jopa Alppien metsuritkin ja siksipä kivimänty on yhä elossa. Pysy siis patikointipolulla!
750-vuotias Methusalem -kivimänty on listattu luonnonmuistomerkiksi vuonna 1926. Puu tarjoaa kodin usealle eri jäkälälajille, jotka todistavat paikan hyvästä ilman laadusta. Myös useat tikkalajit ovat löytäneet kotinsa vanhan puun kätköistä.
ZIRBENWEGIN PATIKOINTI ITÄVALLASSA TARJOAA RAITISTA ILMAA JA HYVÄÄ MIELTÄ
Kasvaessaan puut ottavat ilmakehästä hiilidioksidia käytettäväksi fotosynteesissä. Happi syntyy jätetuotteena, hyödyksi meille kaikille. Havumetsät voivat tehdä jopa 10 000 – 30 000 kiloa happea hehtaaria kohden. Hehtaari on esimerkiksi 100 x 100 metrin kokoinen alue.
Metsä toimii suodattimena ja hehtaari voi suodattaa jopa 50 000 kg pölyä ja nokea ilmasta vuodessa. Noin litra ilmaa teollisuusalueella saattaa sisältää 800 000 pölyhiukkasta, kaupunkialueella noin 150 000 pölyhiukkasta, kun taas metsässä yhdessä litrassa ilmaa voi olla vain 500 pölyhiukkasta.
Zirben eli kivimänty on meille terveellinen jo kasvaessaan, eikä vain tyynyn täytteenä tai eteerisinä öljyinä ja sisustuspaneeleina. Alppiluonnolle, sekä sen ilmalle, Zirben on monintavoin tärkeä eläessään.
Ylhäällä Alppituulien huuhtomassa kääpiömänty- ja kivimäntymetsässä on terveellistä hengittää. Tämä patikointireitti Innsbruckissa antaa silmän levätä, mielen rauhoittua ja sydämen lyödä rauhalliseen tahtiin. Tämä reitti oli todellinen nautinto monin aistein.
Lähde reitille kiireettä ja ole jo aamulla liikkeellä. Siten kerkeät hyvin nautiskella luonnosta ja näkymistä ennen alas kuljettavaa viimeistä kondolihissiä.
Lisää kokemuksia ja mielihyvää karttuu pysähtymällä nauttimaan perinteisiä tirolilaisia herkkuja reitillä oleviin ravintoloihin. Patscherkofelbahnin yläaseman vieressä on Patscherkofel Schutshaus, reitin varrella on Boschebenhütte sekä Tulfesin päässä Tulfein-Alm. Maista vaikka pinaattiknödeliä (Spinatknödel).
Toimitaan vastuullisesti, tuetaan ja kunnioitetaan luontoa niin saamme kulkea patikointireittejä Tirolissa jatkossakin
Raivauksella luodut kesantoniityt ja laidunmaat tai ympäristötuhojen aiheuttamat metsäkadot eivät tarjoa suojaa lumivyöryjä tai tulvia vastaan. Metsitys Alpeilla on hidas prosessi, jota vaikeuttavat muun muassa lumipaine ja sieni-infektiot. Metsitykseen näissä korkeuksissa on lukuisia vaikeuksia, ja siksi metsistä sekä muusta kasvustosta on pidettävä hyvää huolta.
Puuntuotannon ja siihen liittyvän maa- ja metsätaloushankintojen lisäksi metsä tarjoaa suojaa ja palvelee myös fyysistä sekä henkistä palautumista ihmisille, jotka ovat nykyisestä elämänmenosta stessaantuneita.
MITÄ MUUTA ALPPIEN METSÄT TARJOAVAT KUIN UPEITA PATIKOINTIPAIKKOJA?
Vesitasapaino
Tuulen, melun ja lämpötilan suoja
Lumivyörysuojaus
Luonnollisen metsän raja
Luonnollisen puurajan painumaa voi verrata alueen jyrkkiin pohjoisrinteisiin.
zirbenweg
kuvakooste
MITEN ZIRBENWEG -PATIKOINTIREITTI LÖYTYY?
Kartta
Osoite
Römerstraße 81, 6080 Innsbruck-Igls
Igls Patscherkofelbahn Talstationilla eli kondolihissin ala-asemalla on iso parkkialue, jossa patikointikaudella löytyy todennäköisesti hyvin tilaa. Syötä ylläoleva osoite navigaattoriin ja löydät perille.
Patscherkofel ala-asemalle pääsee kätevästi myös bussilla.
Nautinnollista matkaa Zirbenweg -patikointireitille.
MUUTAMA HYÖDYLLINEN LINKKI LISÄTIETOIHIN
Patikointireittejä Tirolissa on moneen makuun ja tässä oli niistä yksi patikointireitti Innsbruckissa.
Patikointi Itävallassa on helppoa ja mukavaa hyvien opasteiden ja erityisen kauniiden maisemien vuoksi. Löydät varmasti sopivia ja upeita reittejä itsellesi muualtakin Itävallasta, mikäli et satu tulemaan juuri Tirolin Alpeille.
Lue tästä linkistä kokoamani Patikointiohjeet- ja vinkit Alpeille ja onnistut varmemmin saamaan kokemuksen, jollaisen haluat kokea vielä uudelleenkin. Ohjeet sopivat muuallakin patikointiin, joten ota vinkit talteen.
Patscherkofelbahnin sivuilta löydät lisätietoa mm. hissin aikatauluista, kuten myös Tulfesin päässä olevan Glungezerbahnin sivulta.
LISÄÄ UPEITA PATIKOINTIREITTEJÄ TIROLISSA
Bärenkopf, upea patikointireitti Tirolissa | 1991 metriä
Bärenkopfin upea patikointireitti Tirolissa sen suurimman järven, Achenseen reunamilla on näköaloiltaan kerrassaan loistava.
Reitti luokitellaan keskivaikeaksi eli peruskunto ja varma askellus riittää. Minulla kului 2,5 tuntia ylös mennessä ja noin 1,5 palatessa. Pysähtelin useasti ihailemaan ja kuvailemaan.
Patikointi Rofan kotkanpesälle 2039 metriin
Tällä patikointireitillä on mahdollista nähdä Tirolia kotkan näkökulmasta ja myös liitää ilmojen halki tuon keisarillisen linnun lailla.
Reitti on luokiteltu keskivaikeaksi ja käytin patikointiin aikaa noin 3h, mutta olin alueella 4-5 tuntia nautiskellen ja katsellen ilmojen halki liitäjiä.
Tuo lehmien kellojen kalkatus kuuluu tosiaan Alpeille, pelkästään siitä tulee hyvälle tuulelle. Siihen kun yhdistetään ne hienot maisemat, niin eihän parempaa voi olla. Itse olen tuolla alueella patikoinut vain Seefeldissä, mutta paljon on maisemissa samaa – upealta näyttää!
Lehmänkellojen kalkatus on hienoa kuunneltavaa 🙂
Seefeld on hienoa aluetta. Patikoimassa en siellä ole ollut, mutta muuten liikkunut kaupungissa ja ympäristössä.
Kiitos tästä. Tämä reitti pitää laittaa listalle, kun niille hoodeille tullaan jälleen kesällä. Pitää vain selvittää tuo bussikuljetus, että kuinka tiuhaan kulkee. Useimmat reittimme ovat alkaneet ja päättyneet samaan paikkaan.
Ole hyvä ja mukavaa patikointia, suosittelen. Me odotettiin bussia Tulfesin ala-asemalla noin 15-20min, just sen verran, jotta ehdittiin jäätelöt syömään. Mulla oli myös eka patikointi, jossa otin bussin 🙂 Busseja näyttää menevän noin puolen tunnin välein aikavälillä 8.30-17.30. Tässä on linkki Tulfesin kondolihissin sivuilta löytyvään aikatauluun https://www.glungezerbahn.at/fileadmin/userdaten/TVB_HallGlungezer_Buskaertchen_DRUCK.pdf
Kiitos, laitan linkin talteen 🙂
Ole hyvä 🙂
Uskomattoman upeat maisemat! Ja ihan täydellistä, kun näkee lehmiä ja ruusujakin matkan varrella!😍
Kaunista on, lehmänkellot kalkkaa, kukat kaunistaa 🙂
Vau, upeita maisemia, kyllä tuolla kelpaa kulkea. Minä itse haluaisin kovin Zakopaneen, kaipaan vuoristoon.
Zakopanekin oli mielenkiintoinen piakka. Käytiin siellä parin yön pysähdyksellä 2022 syksyllä. Kerkesin sielläkin patikoimaan yhden reitin. Pienessä laaksossa kulkivat hevoskärryt ja monet “patikoivat” niillä 🙂 Oli oikein leppoisa syysilma auringonpaisteineen. Hyvät muistot jäi
Katselin ihan Mapsista että reitin varrelle saattaa sattua ruokapaikkoja? Vertasin siis Mapsin karttaa alueesta kirjoituksessasi olevaan karttaan. Onko näin voiko laskea aikataulun niin, että söisi lasten kanssa lounasta reitin varrella? Osaatko arvioida ovatko reitti, gondolihissi ja mahdolliset majat jo kesäkuun 10. päivä auki? Eli millainen kevät siellä päin on?
Tuolla reitillä on kolme ruokapaikkaa. Patscherkofelbahnin yläaseman vieressä on Patscherkofel Schutshaus. Noin neljänneksen reitistä kuljettua tulee Boschebenhütte ja sitten Tulfesin päässä on Tulfein-Alm.
Me oltiin reitillä 19.6 ja viikkoa aikaisemmin viime vuonna reitti ei ollut vielä auki.
Kannattaa katsoa esim. Patscherkofelbahnin sivuilta (https://www.patscherkofelbahn.at/en/), josko sinne alkaa tulla lähempänä tietoa. Patscherkofel -kondolihissin kesäkausi on 18.5. – 27.10.2024, joten ainakin hissi kulkee. Tuolla sivun lopussa olevissa yhteystiedoissa on puhelinnumero (liitän sen tähänkin +43 512 3772 34), joten kannattaa soittaa ja kysyä mikä on tilanne ennen lähtöä.
Tässä on myös tiedot Boschebenhüttelle, ruokapaikka matkan varrella, jotta voit varmistaa vaikka sieltäkin aukiolon ja ruan saannin. Kotisivut https://www.boscheben.at/ puh:+43 660 2345396. Boschebenhüttellä tietävät varmasti myös reitin aukiolon, joten tänne soittamalla selviää kaksi asiaa yhdellä soitolla.
Tällä hetkellä on tavallista kylmempää, noin 5-10C päivälämpöjä jo 25-30C jälkeen. Vuorilla sateet ovat tulleet lumena, mutta en osaa arvioida onko enemmän vai vähemmän kuin viime vuonna. Talvi oli vähäluminen, kuten edellinenkin.
Toivottavasti näistä on apua ja toivon reitin olevan auki tuolloin, jotta pääsette nauttimaan upeista kivimäntypolun näköaloista ja kauniista luonnosta.
Upeita paikkoja sieltä Tirolissa on!
Patikointireittejä pitää olla joka lähtöön, että kaikenjalkaiset pääsevät luontoon. Helpolle polulle voi myös ottaa pienemmät lapset mukaan. Uskon, että 750-vuotiasta mäntyä olisi kiva nähdä heidänkin mielestään. Hyvin lyhyellä varoitusajalla ihmisen elämä tulee päätökseen loppuun lopuksi.
Niin on, hyvä olla erilaisia ja tasoisia patikointireittejä ja muitakin luontokohteita, jotta kaikki pääsevät nauttimaan luonnosta. Täällä niitä löytyy ihan kaikille 🙂
Olipa ihanan oloinen reitti! Kiitos vinkistä! Mites on, millainen tämä reitti olisi vielä lokakuulla? Me olemme kesät Suomessa, mutta syksyllä saattaa tulla taas tällekin sopivia suunnitelmia. Aila
On ihana reitti, ole hyvä. Innsbruckin sivuilla kirjoittavat, että kesäkuulta lokakuulle (mukaanlukien lokakuu) on parasta aikaa patikoida Zirbenwegiä. Itse en ole siellä lokakuulla kulkenut, mutta muita reittejä kyllä. Esimerkiksi viime lokakuun alussa Kellerjoch Kappelle, joka on jo noin 2500 metrissä. Silloin pärjäsi ihan t-paitasillaan mukavassa ruskamaisemassa. En muista näiden kuuden vuoden aikana, jotta olisi ollut lunta vielä lokakuulla.
Patscherkofel kondolihissin kesäkausi näyttää olevan 18.5 – 27.10.2024, joten hissillä pääsee vielä ylös ja alas lokakuulla.
Näyttää mukavalta reitiltä eikä liian rankalta, kun ei ole niin paljon korkeuseroa. Tuossa hehtaarin koossa taisi tulla virhe…
Mukava reitti ja leppoinen kulkea. No kappas, hehtaari on vähän paisunut kirjoituksessani. Kiitos huomautuksesta, kävin sen nyt korjaamassa.
Hehtaari ei siis ole 10×10 kilometrin kokoinen alue vaan 100×100 metriä (lähde Wikipedia)