Eng Almista Falkenhüttelle kulkemani keskivaikea patikointi Tirolissa tarjoaa majesteetillisia vuorenseinämiä, upeita näkymiä ja niittyjä sekä metsäistä maisemaa. Tämä vaellusreitti Itävallassa on yksi suosikeistani sillä se haastaa sopivasti kuntoa ollen kuitenkaan liian raskas.
Eng Alm – Falkenhütte patikointireitin korkeuksiin pääset helposti ja ilmaiseksi ilman kondolihissiä sillä Eng Alm -alppikylä on jo noin 1200 metriä merenpinnasta ja pyöreästi 2,5 tunnin patikoinnilla nouset 1848 metriin, jossa Falkenhütte -alppimaja odottaa sinua tarjoiluineen.
Falkenhütte tarjoaa upeat näköalat tauon aikana ennen paluumatkaa. Minä kuljin takaisin Eng Almiin samaa reittiä, mutta kulkiessa takaisinpäin näköalat ovat erilaiset antaen tunteen, kuin kulkisit eri reittiä.
Patikointi Falkenhütte -alppimajalle on ehdoton suositukseni sopivan haastavuuden ja upean luonnon vuoksi sekä reitillä ei tarvitse mitään erikoisvarusteita. Suosittelen patikointisauvoja ja paksupohjaisia kenkiä, sitten vain menoksi.
Artikkelin lopussa on video, josta näet hyvin patikointireitin alustaa sekä maisemia. Saat hyvän kuvan tästä vaellusreitin osuudesta.
Tiroli päiväpatikointi, faktalaatikko
KESTO: 5-6 tuntia
NOUSU: n. 650 metriä
ALUSTA: metsäpolku, kivikko
VAIKEUSASTE: keskivaikea
VARUSTEET: patikointisauvat
RUOKAILU REITILLÄ: Falkenhütte, jonne n.2,5h
ALOITUSPAIKKA: Eng Alm, A-6215 Hinterriß
Parkkipaikat löytyvät “Naturhotel am Großen Ahornboden”-hotellin vieressä. Aja Risstall Landesstraße päähän asti. Tien loppuosalle on muutaman euron tietulli.
LOPETUSPAIKKA: Eng Alm, A-6215 Hinterriß
Eng Alm - Falkenhütte vaellusreitti Itävallassa
Falkenhütte -patikointireitti on osa pidempää vaellusreitistöä Karwendel luonnonpuistossa, joka on Tirolin vanhin sekä Itävallan suurin luonnonpuisto 739 neliökilometrin alallaan.
Alueen pinnanmuodoista johtuen Karwendelissa on keskimääräistä enemmän luonnollisia elinympäristöjä, kuten alkuperäisiä metsiä ja luonnonvaraisia jokia. Luonnonpuistossa asuu suuri määrä tärkeitä eläin- ja kasvilajeja. Alppilaitumet, metsätalous ja metsästys ovat luoneet alueelle klassista alppikäyttöä vuosisatojen ajan.
Hyvänä esimerkkinä on Eng Alm -alppikylä, jonka läpi patikointireitin alku ja loppu kulkee. Ison Vaahteratasangon (Großer Ahornboden) ja Eng Almin alueella laiduntavat lukuisat lehmät tuottavat raaka-ainetta kylällä sijaitsevalle juustotehtaalle. Kylällä on myymälä, josta voit palatessasi ostaa mukaan todalle paikallista juustoa.
Mikäli olet kylällä noin kello 17.00 niin voit todennäköisesti kokea lehmien paluun laitumilta kotikylälle lypsylle. Se on aina upeaa katseltavaa ja koettavaa.
Keskivaikea patikointi Tirolissa alkaa Naturhotellin parkkipaikalta
On syyskuun alun aamu ja kello noin 9.30, kun aloitan patikointini Falkenhütte -vaellusreitillä. Auton ulkolämpömittari näyttää +12C, kun pysäköin auton Naturhotellin viereiselle parkkipaikalle. Lämpötila ja lupaava auringonpaiste saavat minut poistamaan lahkeet patikointihousuistani. Shortsit ovat riittävät tulevaa nousua varten.
Kuljen portista, jonka huipulla lukee “Eng Alm”, jatkaen asfaltoitua kävelytietä kohti vain kesäkaudella avoinna olevaa kaunista alppikylää. Kuljen keskellä upeiden nuorten ja vanhojen vaahteroiden kotiniittyjä saapuen Eng Alm -alppikylään joidenkin minuuttien jälkeen.
Pysähdyn nauttimaan vaahteratasangon aamuaurinkoisesta tunnelmasta kylän takalaidalla olevan Rasthütte Eng Alm -ravintolan terassille. Tilaan kahvin ja omenapiirakan (Apfelstrudel), sillä aamupalasta on jo reilut 1,5 tuntia, jonka ajo kotoa tänne kestää. Seuraavan kerran söisin vasta lounaalla noin 2,5-3 tunnin kuluttua. Minulla on mukanani vettä ja pari energia patukkaa sekä banaani. Niiden turvin noustaan noin 650 metriä korkeammalla olevalle Falkenhüttelle.
Ensimmäinen nousu kohti Lalider -vuorenseinämää
Laitan aurinkolasit silmille ja repun selkään lähtiessäni Rasthütten takana alkavalle patikointipolulle. Minä nautin jo toisen aamiaisen lehmien soittessa kellojaan omaa aamiaistaan syödessä. Tästä ei lähtötunnelmat voi enää alppimaisemmiksi tulla, Tiroli päiväpatikointi on alkanut.
Ensimmäinen nousu kohti Lalider -seinämää ja sen edustalla olevaa alppiniittyä alkaa nousulla avoimessa laidunmaisemassa, josta on hyvät näköalat taakse jäävään Eng Almiin ja sen aamuauringossa kylpevään laaksoon. Lehmänkellojen soitto hiljenee ja jonkin ajan päästä näen etäällä alppikauriin. Hetken katselemme toisiamme, kunnes kauris päättää kadota metsän suojaan.
Niittyinen ja laidunmainen osuus vaihtuu vähitellen metsäisempään osuuteen patikoitavan polun ollessa koko matkan isompaa ja pienempää kiveä. Nousulla seuraavalle etapille on myös muutamia korkeita “askelmia”, joten jalan on syytä nousta hieman korkeammalla kuin standardi rappusissa.
Patikointipolulla on vain vähän kulkijoita. Vastaan tulee kuitenkin jo isä poikansa kanssa. Hieman kohtaamisemme jälkeen kuulen soran rapinaa ja katson taakseni. Isä liukastuu kivisellä alustalla ja joutuu ottamaan tukea maasta toisella kädellään joutumatta “persmäkeen” kivikossa. Olen tyytyväinen, jotta minulla on patikointisauvat tukena alastultaessa.
Moni kokemani patikointireitti Itävallassa ja Tirolissa tarjoaa rauhaa kulkea, niin myös tämä patikointi Falkenhütte -alppimajalle. Vastaantulijoita on vain muutamia sekä samaan suuntaan kulkevia näkyy vain silloin tällöin. Ruuhkista ei ole tietoakaan ihmisten levittäytyessä näille useille vaellusreiteille laajaan maastoon.
Toinen osuus alppiniityllä majesteetillisen Lalider -seinämän edustalla
Metsäisemmän osuuden jälkeen saavun alppiniitylle ja näky pysäyttää minut, jälleen. Olen pysähdellyt jo aikaisemmin ihailemaan lähestyvää, pystysuoraa ja majesteetillista vuorenseinämää. Täällä niityllä näen se todellisen koon edelläni kulkevan patikoijan toimiessa mittatikkuna.
Saavun keltaisille opastekylteille, joissa lukee “Engalm 1h”. Katson kännykästäni ajan, joka näyttää kello yhtätoista. Olen käyttänyt patikointiin aikaa noin puoli tuntia enemmän aikaa kuin opaskyltti arvioi. Olen pysähdellyt ottamaan kuvia, ihallut maisemia ja alppikaurista sekä kävellyt ihan verkkaista vauhtia. Kyltti pitää siis hyvin paikkansa.
Kuljen kohti vuorenseinämän taitetta ja ollessani suoraan sen edessä mieleeni piirtyy kuva valtavasta Titanic laivan keulasta. Tämä on luonnon jättimäinen Titinic. Jatkan kohti Falkenhütteä Teufelkopfin jäädessä oikealle puolelleni. Tästä alkaa lyhyt Lalider -seinämää seuraava alamäki.
Kolmas osuus kulkee Lalider -seinämää mukaillen
Istun hetkeksi polun reunalla joka nousee maastosta korkeammalle tarjoten minulle tuolin. Syön banaanin ja otan kuoret talteen repussani olevaan roskapussiin. Luonto on pidettävä siistinä, jotta kaikki saavat siitä nauttia. Juon vettä ja katselen kuin hypnoosissa tuota mahtipontista luonnon taidetta.
Otan seuraavalle etapille patikointisauvat käyttöön sillä nyt alkaa kivinen alamäki. Sauvat antavat tukea mikäli kenkä luistaa tai tökkää johonkin kiinteään. Lähden alamäkeen ja tervehdin hymyillen vastaan tulevaa patikoijaa “servus”, hän vastaa iloisesti hymyillen tervehdykseeni. Hymyilen hetken aikaa hänen jälkeensä. Täällä on tapana tervehtiä kanssakulkijoita.
Alamäen jälkeen osuus on kivikkoa, jossa pitää hieman jo pujotella isompien kivien lomassa ja välillä ottaa myös käsillä tukea.
Oikealla puolella on Lalider -laakso ja sen pohjalla on maatila. Opastekyltti kertoo sen olevan Lalizalm. Tilan ympärillä olevalla laitumella on myös monipäinen lauma lehmiä, joiden kellonsoitto kuuluu tänne seinämälle asti.
Tälle kivikolle ei ole sallittua tulla ajamaan polkupyörillä, mutta kaksi miestä patikoi vastaan fillarit olkapäillään. Kukaan ei kiellä kantamasta fillareita, mikäli niillä ei voi ajaa. Meneehän se noinkin vaikka ei näytäkään kovin helpolta.
Patikointi Falkenhütte -alppimajalle tulee puoliväliin
Saavun Falkenhütte -alppimajalle hieman puolenpäivän jälkeen patikoituani noin 2h 45min. Reitin alussa opastekyltissä ajaksi arvioidaan 2,5 tuntia, joka kohdallani täsmää oikein hyvin.
Kierrän Falkenhütteä ja totean, että tänne pääsee myös maastopyörillä toista reittiä pitkin, joka tulee Hinterrissistä. Reitti on merkitty MTB-Route, Hinterriß 3h, 231.
Aurinko paistaa lämpimästi ja ihmiset ovat hakeutuneet syömään aurinkovarjojen alle. Minä on varjoon hakeudu, sillä ensinnäkin varjopaikat ovat varattuja ja toisekseen nautin auringon paisteesta. Nyt sitä saa sydämensä kyllyydestä samalla, kun nautin tirolilaista lounasta. Syön lounaaksi makkaran curry kastikkeella ja perunasalaatilla (Currywurst mit Kartoffelsalat).
Lounaan jälkeen on mahdollisuus lepäillä aurinkotuoleissa ja katsella upeita näkymiä siihen suuntaan mistä tulin ja mihin nyt lähden paluumatkalle. Paluu kulkee samaa reittiä, mutta monesti reitti saa uuden luonteen kulkiessamme sitä toiseen suuntaan, niin tälläkin kertaa. Tiroli päiväpatikointi kääntyy toiselle puoliskolleen ja näköalat sekä näkymät vaihtuvat uusiin.
Mikäli virtaa riittää niin Falkenhüten jälkeen voi nousta vaikka Mahnkopf:in huipun ristille (Gipfelkreuz). Opastekyltti arvioi ajaksi tunnin. Minulla ei ollut aikaa ja palattuani Eng Almiin totesin, että ei olisi ollut virtaakaan nousta enää Mahlkopfille.
Paluumatkaan kulutin suurinpiirtein saman ajan, joten koko reissuun parkkipaikalta ja takaisin meni noin 6 tuntia, josta lounastaukoon kului noin tunti. Olin autolla noin 15.30, jolloin vieläkin näin muutamien patikoijien lähtevän reiteille.
Google maps käyttää vaellusreitistä nimeä “König Ludwig Karwendel Tour” enkä yhtään ihmettele. Falkenhütte on osa tätä 3 päiväistä vaellusreittiä. Falkenhütte osuuden näkymät ja majesteetilliset seinämät sopivat hyvin kuninkaalliseen tyyliin. Vahva suositukseni reittivalinnaksi.
Katsomalla tämän videon saat hyvän yleiskuvan millainen tämä keskivaikea patikointi Tirolissa on ja millaisella alustalla kuljetaan. Videolla pääset Tiroli päiväpatikoinnin tunnelmaan ja näkymiin reitin varrelta Eng Almin kylästä Falkenhütte -alppimajalle.
Huomioi, että Eng Alm -alppikylä on avoinna vain kesäkaudelle. Kausi alkaa yleensä huhtikuun lopussa ja päättyy lokakuun lopussa. Tien aukaisuun ja sulkemiseen vaikuttaa lumitilanne. Lisätietoja Eng Almista löydät alppikylän virallisilta sivuilta tästä linkistä.
Seuraavista linkeistä pääset patikointiohjeisiin sekä parille muulle upealle patikointireitille Tirolissa. Upean Zirbenweg -patikointireitin Innsbruckissa luokittelisin helpoksi, vaikka se kulkeekin noin 2000 metrissä, sen vähäisen korkeusvaihtelun ja suhteellisen helpon alustan johdosta. Bärenkopfin reitti puolestaan on keskivaikea ja rasittavuudeltaan lähes samaa luokkaa kuin Falkenhütte vaellusreitti.
Patikointiohjeet kesään Alpeille | Vinkit onnistuneeseen patikointiin
Mikäli et ole patikoinut Alpeilla tai muuten haluat kerrata huomioitavia asioita, jotta patikointikokemuksestasi tulee onnistunut, niin lue nämä vinkit patikointiin.
Ohjeet ja vinkit on koottu kesäkauden päiväpatikointiin Tirolissa saamieni kokemusten perusteella.
Patikointireitti Innsbruckissa | Upea Zirbenweg 2000m
Zirbenweg -patikointireitti Innsbruckissa on sinulle, joka haluat upeat korkeanpaikan näkymät, mutta et halua tai pysty patikoida pitkiä ylä- ja alamäkiä tai kulkea kapeita polkuja jyrkillä rinteillä.
Zirbenweg kulkee noin 7 kilometrin matkan 2000:n metrin korkeudessa merenpinnasta tarjoten upeat näköalat Inn-joen laaksoon.
Upea patikointireitti Tirolissa | Bärenkopf 1991m
Bärenkopfin upea patikointireitti Tirolissa sen suurimman järven, Achenseen reunamilla on näköaloiltaan kerrassaan loistava. Itse tykkään patikointireiteistä avarilla näköaloilla yli vuorten ja alas laaksoihin.
Tämä reitti on yksi parhaita reittejäni tähän saakka.
Tosi kauniita maisemia! Laitoin tämän vinkin ylös, jos tulee hyvä tilaisuus joskus käydä kävelemässä tämä reitti. Alpeilla patikointi on ihanaa. Tykkään maisemien lisäksi erityisesti taustalla kilkattavista lehmänkelloista. 🙂
Maisemat on tuolla kohdallaan ja toivottavasti pääset reitin patikoimaan. Lehmänkellot luot kyllä hienon Alppitunnelman 🙂
Upeita maisemia! Täällä on puolivakavasti mietitty patikointia Alpeilla, joten tallensin postauksen kirjanmerkkeihin 🙂
Kirjanmerkeistä se muuntuu kokovakavaksi 🙂 Kiva, jotta löytyi vinkkiä reitiksi
On toden totta upeita maisemia! Olimme kesällä Balkanilla patikointireissulla, mutta kyllä Alpit taitavat kuitenkin viedä voiton – niin upeita ja monipuolisia maisemia ne tarjoavat! Ja kyllä, Tirol on hyväksi todettu kohde Alpeilla! 🙂
Niin se on, kerrassaan upeaa 🙂 Itse en ole Balkanilla patikoinut, mutta käynyt Kroatiassa ja useasti Sloveniassa. Ehkäpä Tirolissa on kokonaisuus yhtenäisempi, hoidetumpi ja kauniimpi, tosin kauneus on makuasia. Puolassa Tatralla kävin kerran ja sieltä jäi muistoksi lähinnä risukot reitin varrelta. Sen verran korkeaa, jotta näkymät oli aika kehnot. Porukkaa oli kuin kaupungissa, aivan liian paljon. Aina ei löydy se kaunein luontopolku 🙂
Upeat maisemat! Tuon alueen rakennukset ovat myös kauniita ja lehmiäkin vielä!😍
Olen samaa mieltä. Näissä maisemissa patikointi on upeaa ja kauniit rakennukset sopivat ympäristöön tosi hyvin. Lehmät kelloineen luovat lisää tunnelmaa 🙂