You are currently viewing Hyvinvointimatkailu Itävalta | Sweat lodge eli hikimaja kokemus

Hyvinvointimatkailu Itävalta | Sweat lodge eli hikimaja kokemus

Näin joulun alla aloin kaipaamaan saunaan ja siitä johtui mieleeni kirjoittaa kesällä kokemastamme upeasta sweat logde eli hikimaja -elämyksestä. Tässä siis sinullekin idea mahdollisesti uudesta kokemuksesta matkaillessasi Itävallassa tai muualla maailmalla. Hikimajoja näyttäisi olevan vähän siellä täällä. 

Hikimaja ei ole sauna vaikka se toiminnaltaan sitä hieman muistuttaakin. Siihen liittyy paljon muutakin, josta kerron tässä kirjoituksessa. 

Hikimaja vai sweat logde

Mietiin pitkään mitä nimeä käyttäisin tässä kirjoituksessa, hikimajaa vai englanninkielistä sweat lodgea. Hikimaja on kyllä oikea suomenkielinen sana sweat lodgelle, mutta se kuulostaa jotenkin väärältä tällä puhdistautumisen paikalle. Hikimaja sanana tuo minulle mieleen jonkun “hikisen” majan. Nuhjuisen ja pienen majan joka haiseekin pahalta. 

Pyrin käyttämään suomenkielisiä sanoja kirjoittaessani suomea. En erityisemmin suosi lainasanojen käyttöä mikäli asialle löytyy suomenkielinen vastine. Siispä päädyin käyttämään sanaa “hikimaja” omista mielikuvistani huolimatta. 

Onhan “hikimaja” toisaalta kuvaava sanana sillä majassahan myös hikoillaan. Kokonaisuus ei kuitenkaan ole tuollainen “hikinen maja kokemus” vaan ihan jotain muuta. 

Mikä on hikimaja?

Itselläni on ollut kuva jostain marihuanan käryisestä tiipiistä, jossa ihmiset polttaa piippua sen kulkiessa ringissä istuvilta ihmisiltä toisille. Siellä joku poppamies lausuu ja laulaa riittejä, joilla kutsutaan henkimaailman olentoja auttamaan tai tuomaan tietoa tuonpuoleisesta. Toiminta näyttäytyy jonkinlaisena hämäränä voodoo rituaalina. 

En tiedä mistä länkkärileffasta olen tuon mielikuvan tai jopa ennakkoluulon itselleni synnyttänyt. Enhän ole koskaan edes etsinyt ja opiskellut oikeaa tietoa. Silti minulla on ollut mielikuva, ehkä jopa mielipide hikimajasta. Ihmismieli on kummallinen arkisto kaikenlaisia ahdasmielisiä olettamuksia ja ennakkoluuloja vasten parempaa tietoa tai kokemusta. 

Nyt on hikimaja koettu ja voin kertoa, että ei se kyllä mielikuviani vastannut. Tuskin olisin tätäkään kokenut ilman avarakatseisempaa vaimoani, joka löytää meille terveyden ja hyvinvoinnin sekä korkeamman henkisyyden lähteitä.

Hikimaja liittyy parantamiseen, puhdistautumiseen ja henkiseen yhteyteen itsemme sekä Hengen kanssa. Joku käyttää Hengestä nimeä Suuri Henki, joku Luoja ja Jumala tai jotain muuta. Kaikilla niillä tarkoitetaan kaiken alkulähteenä olevaa ääretöntä voimaa.

Monissa alkuperäiskansojen kulttuureissa uskotaan tuhansia vuosia sitten olleen ajan jolloin kaikki ihmiset olivat suoraan yhteydessä Jumalan Henkeen. Linkin katketessa parantajat ja shamaanit ovat pitäneet yhteyttä yllä. Hikimaja on siirtynyt sukupolvelta toiselle ovena ja tienä kotiin Hengen sydämeen. Majan muoto symboloi äti maan kohtua, josta siellä olijat syntyvät uudelleen terveempinä, puhtaampina, voimakkaampina, parempina ja vastauksia saaneena.

Lähteenä tässä kappaleessa olen käyttänyt erilaisia julkaisuja netissä sweat lodgesta sekä hikimajan seremoniaa toimittaneiden parantajien ja shamaanien kertomia.

Yhteys luontoon
Yhtenä oleellisena asiana hikimajaan liittyy yhteys luontoon

Hikimaja kokemuksena

Kokemus oli erittäin mukava, mielenkiintoinen ja antoisa. Sen verran hyvin se meille toimi, jotta tämän ensimmäisen kerran jälkeen olemme käyneet pari kertaa uudelleen. Jälkimmäisillä kerroilla kävimme eri paikassa. Sinne tiemme johti käydessämme Steinkreise Tschengla -kiviympyröillä. Paikka on kuin pieni Stonehenge. Siitä kirjoitan myöhemmin toisessa blogikirjoituksessa. 

Kuten jo kirjoitin niin ei tämä ollut mitään hämärää ja savuista voodoo hommaa. Päin vastoin. Seremonioiden vetäjät ja vieraat ovat olleet sydämellisiä, kohteliaita ja suvaitsevaisia ihmisiä. Saat mennä kokemaan hikimajan ihan omana itsenäsi. Sinua opastetaan seremonian kulusta, mutta mitään ei tyrkytetä. Osallistujatkin ovat olleet lämpimiä ja sydämellisiä. Seremonioista on jäänyt hyvä ja rakkaudellinen fiilis niin itseään, toisia kuin luontoakin kohtaan. 

Mitä ensimmäinen kerta teki minulle? Olen aina inhonnut kaikenlaisia ötököitä, erityisesti hämähäkkejä. Tämäkin on noita ihmismielen opittuja omituisuuksia. Olen aina silittänyt karvaisia hämähäkkejä selästä niin, jotta ne ovat litistyneet liikkumattomiksi. Ensimmäisessä hikimajassani ymmärsin seremonian liittyvän yhteyteen luonnon, universumin ja äiti maan kanssa. Siispä pyriin siihen. Hikimajassa ollessamme jalallani käveli useaan otteeseen pieni muurahainen. Annoin sen kävellä. Jälkeenpäin hämähäkkejä nähdessäni nekin ovat saaneet kävellä. Mikäli ovat sisätiloissa niin poistan ne, mutta en päiviltä. 

Näin se äitimaan kohtu ja sieltä uudestisyntymä minuun vaikutti. Vähän, mutta vaikutti. Ehkä se on lisääntynyttä rakkautta luontoa kohtaan. Vaimonikin on osa luontoa. Positiiviset ja yhteiset kokemukset kasvattavat myös rakkautta parisuhteessa. Kirjoitin muuten siitä vieraskynäkirjoituksen toiseen blogiin. Tästä linkistä sinne

Millainen koko toimitus on ja miten toimitaan?

Ensiksi varaa aika hikimajaan hyvissä ajoin. Majat ovat yleensä aika pieniä ja niihen ei kovin montaa ihmistä mahdu. Meidän kanssa on noilla kerroilla ollut noin 7-12 ihmistä. 

Ota mukaan ainakin kaksi pyyhettä. Toinen vaatteeksi ympärillesi ja toisen voit varata selällesi suojaksi. Voit käyttää myös uimahousuja tai pikineitä, mutta noilla kerroilla kaikilla oli pyyhe ympärillään siirryttäessä majaan ja sieltä pois. Jotkut laskevat pyyhkeen alas ollessaan majassa. Voit siis olla ihan luonnollisesti alasti. 

Yhdessa paikassa ei suositeltu uimahousuja sillä ne kuulemma saattavat kuumentua. Suosittelivat puuvillaisia alusvaatteita mikäli jotain vaatetta haluaa yllään pitää. Minusta tuo pyyhe toimii parhaiten sillä se on ilmavampi ja sen saat pois iholta silloin kun se on tullut liian märäksi. 

Minulla on ollut aina toinen pyyhe mukanani selkäni suojaksi. En tosin ole tarvinnut sitä kuin ensimmäisellä kerralla neljännellä kierroksella. Silloin “löylyä” tuli sen verran reippaasti, jotta korvanlehdet ja selkä alkoi kärventymään. Vetäisin pyyhkeen selkäni ja pääni yli ja kaikki oli taas hyvin. Toisin oli yhden saksalaisen kanssaolijan laita. Hänellä ei ollut pyyhettä suojakseen ja taisi muutenkin olla kokemattomampi saunamaiseen ympäristöön. Piti kyllä sellaista voihketta, jotta ajattelin hänen kaivautuvan majan huovan alitse ulkotilaan. Pysyi kuitenkin sisätilassa loppuun saakka.

Ohjeena on olla syömättä raskaasti ennen hikimajaa. Meillä suomalaisilla on toki kokemusta saunasta, joten jokainen meistä voi toimia ja valmistautua niinkuin saunomiseen. Syö kuten sinulle sopii. Itse söin tukevan aamiaisen ja vähän lounasta. Mukaan otin pari proteiinipatukkaa sillä itse en tykkää istua lämpimässä nälissäni. Muista myös vesi. Nauti riittävästi vettä etukäteen ja ota sitä myös mukaan. 

Tilaisuus alkaa kokoontumalla yhteen sovittuun aikaan mennessä. La Mesadassa, jossa saimme ensikokemuksemme, on erinomaisen viihtyisä alue kokoontua. Samalla viihtyisällä terassilla saimme hintaan sisältyvän vegaanisen aterian hikimajailun jälkeen. Muutenkin paikka on keskellä luonnonkaunista aluetta. Ympärillä on paljon tilaa ja vihreyttä. Paikka on täydellinen luonnonyhteyden luomiseen. 

Luonnonkaunis terassa
La Mesadan terassia viiniköynnöksineen.

Seuraavaksi siirrymme valmistelemaan hikimajan ja tulet. Majan runko on kehys taivutettuja ohuita puun runkoja tai oksia. Kehyksen päälle asetellaan yhdessä paksuja huopia katoksi. Yhdessä tekeminen on tärkeää sillä se on jo osa yhteyttä toisiimme. 

Huopien laiton jälkeen valitsemme omat kivemme. Esitämme mielessämme toiveemme, vaatimuksemme, kiitoksemme tai kysymyksemme kivien asettelun mukana. Seremoniamestarit antavat aihepiiriä ja ohjetta näihin asioihin. 

Sweat lodge eli hikimaja

Tulimies (voi olla myös nainen, mutta sana tulee suoraan käännettynä sanasta “fireman”, jota he käyttävät) asettelee kivet ja sytyttää tulet. Nuotio on sijoitettu hikimajan oviaukon puolelle. Tulen sytytyksen jälkeen muut kuin tulimies ei saa enää kulkea tulen ja majan välistä. Se katkaisisi symbolisen napanuoran äiti maan kohdun (hikimaja) ja kivien välistä. 

Tuli palaa noin 1-2 tuntia, jonka aikana kivet kuumenevat punahehkuisiksi. Kivistä tulee “kiuaskivet” majaan. Tämän parituntisen aikana voimme nauttia vaikka aurinkoisesta säästä. Me olimme onnekkaita sillä sää oli helteinen ja aurinkoinen. Mikäs siinä oli istuskellessa, tulta tuijotellessa ja miettiessä yhteyttään luontoon. Odotellessa voi siis mietiskellä tai sitten jutella muiden kanssa. Kukin tekee mikä hyvältä tuntuu. 

Kivien valmistuttua seremoniamestari sytyttää puhdistautumissavun. Tässä vaiheessa olemme jo riisuutuneet ja verhoutuneet pyyhkeisiimme. Jokainen menee vuorollaan seremoniamestarin eteen. Savua kuljettamalla lähellä vartaloamme hän puhdistaa sen valmiiksi hikimajaa varten. Puhdistaumisen jälkeen odotamme majan oviaukon läheisyydessä kunnes kaikki ovat puhdistautuneet. Sen jälkeen seremonia mestari menee majaan ja kutsuu muut yksitellen sisään. 

Hikimaja on muodoltaan pyöreä ja kivien paikka on keskellä. Sisällä hikimajassa kuljemme aina myötäpäivään kiertäen kivien paikkaa. Asetteudumme paikoillemme istumaan maahan. Seremoniamestari kertoo toimituksen kulusta ja pyytää tulimieheltä ensimmäiset kivet sisään. Kivet laitetaan keskelle pieneen kiville tarkoitettuun kuoppaan. Seremonia mestari tiputtelee kiville yrttejä jotka antavat sisälle miellyttävät tuoksun.

Toimitus sisältää neljä kierrosta. Kierros alkaa, kun oviaukko suljetaan huovalla. Sisälle tulee täysi pimeys. Se on tärkeää ja se tarkistetaan. Tulimiestä ohjeistetaan tilkitsemään pieniä rakoja mikäli päivänvalo näkyy sisälle hikimajaan. Sen jälkeen seremoniamestari laittaa vettä kiville synnyttäen lämmintä höyryä kuten saunassa ikään. Kierrokseen saattaa sisältyä laulua, ääntelyä, kuppien soittoa tai vaan hiljaisuutta. Kierros loppuu, kun seremoniamestari yhdessä muiden kanssa pyytää tulimiestä avaamaan oven.

Kierrosten välissä oviaukon annetaan olla auki ja raitis, hieman viileämpi ilma pääsee majan sisään. Toisen kierroksen jälkeen saamme vettä kupeissa, jotka nekin kierrätetään toinen toisillemme myötäpäivään. Veden voi juoda tai kuten jotkut tekevät, kaataa sen vaikka päähänsä. 

Jokaisella kierroksella on oma teemansa, josta seremoniamestari kertoo. Taas lisätään yrttejä ja sitten mennään. 

Hikimajasta voi poistua kierrosten välissä kesken seremonian mikäli tuntuu siltä. Voit palata hikimajaan vain kerran. Mikäli sinun pitää poistua toisen kerran niin silloin et voi enää sinne palata. Muista, että tämä on puhdistautumista ja toimintaa terveydelle ei selviytymisleiri. 

Hikimajailun 4 kierrosta kestää yhteensä noin 30-45min. Tämä on arvio sillä ei meillä kelloa ollut.

Hikimajailun jälkeen tulemme äiti maan kohdusta takaisin ulkoilmaan uudestisyntyneinä. Menemme nurmikolle auringonpaisteeseen makoilemaan ja nauttimaan olostamme. Otamme virvoittavan suihkun suihkuksi viritetystä puutarhaletkusta. Pukeudumme ja keräämme hikimajan kattohuovat pinoksi. 

Seuraavaksi vuorossa on ruokailu. La Mesadassa se oli erinomaista kotona tehtyä kasvisruokaa. Erittäin hyvää ja sopivaa tällaisen päivän päätteeksi. Ruokaillessa on kiva keskustella muiden kanssa. Tutustua ja vaihtaa kokemuksia hikimajasta ja kaikesta muustakin. 

Koko toimitus kestää noin puolesta päivästä iltaan. Olisiko ollut luokkaa 6 tuntia kokoontumisesta poistumiseen. Varaa tähän siis koko päivä. Majoitus kannattaa ottaa jostakin läheltä niin illalla pääset helposti ja mukavasti lepäilemään.

Asenne ratkaisee mitä kannattaa kokea

Mene kokemaan hikimaja positiivisella ja vastaanottavalla, avoimella asenteella. Älä mene sinne yrittääksesi todistaa itsellesi ja muille, jotta kaikki on varmasti huuhaata. Mikäli sinulla on sellaisia ajatuksia niin mene kylpylään ja koe kylpylän saunamaailma. Sekin on kokemisen arvoista. 

Me olemme energiaa ja vastaanotamme sekä vaihdamme sitä. Toiset meistä aistivat asioita voimakkaammin kuin toiset. Ihan samaan tapaan kuin toiset näkevät paremmin kuin toiset. Sokea ei näe tuolia, mutta se ei tarkoita etteikö tuoli olisi olemassa. 

Jokainen suomalainen tietää, jotta saunassa rentoutuu ja monestikin vastaanotamme mieleemme hyviä ideoita sekä rakentavia ajatuksia. Saunakin siis toimii eräänlaisena hikimajana silloin, kun ajatukset pidetään positiivisuudessa. Hikimaja on vaan keskittynyt enemmän henkisen yhteyden luomiseen. 

Hikimajaan pääset tutustumaan vaikka La Mesadassa

Me saimme ensimmäisen kokemuksemme La Mesadassa, joka sijaitsee Jennersdorfissa missä Unkarin, Slovenian ja Itävallan rajat kohtaavat. Tänne on helppo mennä lomallaan hikimajailemaan sillä toiminta on yrityspohjaista. Voit varata paikkasi hikimajaan eikä se ole kovin kallistakaan. Tee varaus hyvissä ajoin sillä hikimaja ei ole kooltaan kovin suuri. 

La Mesada on luonnonkauniilla paikalla ja ympäristössä on paljon kylpylöitä, joten voit yhdistää hikimaja -kokemuksen vaikka kylpylälomaan.

Georg, joka toimi seremoniamestarina puhuu luonnollisesti saksaa, mutta myös erittäin hyvää englantia. Hän käy läpi kaikki vaiheet ja varmistaa, jotta saksaa osaamattomatkin ymmärtävät mitä tapahtuu ja mitä tehdään. Georg ja hänen vaimonsa Heidi ovat lämminsydämisiä ja ystävällisiä ihmisiä. Tunnet varmasti itsesi tervetulleeksi heidän La Mesadaan.

Matkalla Jennersdorfiin hikimajailemaan
Maisemaa matkallamme Jennersdorfiin

Hikimajoja järjestetään myös joulua edeltävänä aikana. La Mesadassa on iso kota, jota voidaan käyttää odotusaikana talvikaudella. Ei tarvitse ulkona odottaa ja palella pyyhkeisillään. Voit siis yhdistää vaikka hikimajailun ja joulumarkkinamatkan samaan nippuun. Nyt vuonna 2020 tämä ei toki onnistu sillä kaikki näyttää olevan kiinni. Ei hikimajaa ei joulumarkkinoita. Älä kuitenkaan vaivu epätoivoon, on se vuosi ensivuonnakin. Tänä vuonna voit käydä tästä linkistä joulumarkkinoilla kuvien ja tarinan välityksellä. 

Pikkukaupunkikuvaa
Pienen kaupunkin katukuvaa lähellä La Mesadaa

Isompana kaupunkina Graz on lähellä, joten kaupunkia kaipaavat voivat yhdistää nämä kaksi asiaa. 

Mikäli tykkäät esimerkiksi järvistä niin yksi suosittu järvikohde on Grüner See, joka tosin on jo n. 2 tunnin ajomatkan päässä Jennersdorfista. Grüner See:llä kävimme juhannuksena. Siitä voit lukea toisesta kirjoituksestani tämän linkin takaa. Samanlaisen ajomatkan päässä on myös Klagenfurtin ympäristön suuret järvet ja mikäli kaipaat tosi isoa, niin Unkarin puolella on Balaton -järvi myös noin 2 tunnin ajomatkan päässä. Kerran olemme Balatonille ajaneet ja paikallistie oli kyllä sellaisessa kunnossa, jotta heikommalla liimalla kiinnitetyt tekohampaat löytyvät takuuvarmasti auton lattialta. Käytä siis kunnon liimaa tai pidä hampaat tiiviisti yhdessä. 

Ottakaa rauhassa, hiljentykää ja kuunnelkaa itseänne. Jättäkää jouluhössötys muille ja keskittykää siihen rauhaan mikä joulussa alunperin on ollut tarkoituksena. 

Minä lämmittäisin nyt saunan mikäli sellaisen omistaisin!

FinInTirol

Elän vaimoni kanssa Itävallan Tirolissa ja kirjoitan täältä käsin blogia finintirol.fi. Kirjoitan luonto- ja kaupunkimatkailusta, ajankohtaisuuksista ja kaikesta positiivisesta. Facebookista löytyy lyhyempää tarinaa ja Instagramista kuvia. Tartu Hetkeen Tartu Tarinaan!

This Post Has 8 Comments

  1. Nadine

    Olen itsekin hyvin utelias rinnakkaista maailmanmenoa kohti. Mielestäni on olemassa enemmän asioita joita emme tunne kuin niitä joita tiedämme ja tiedostamme. Olemme oman evolution varsin varhaisessa vaiheessa vielä. Vaikka usein yritäämme eristää itsemme luonnosta, se katkonainen side ei ole hyväksi terveydelle eikä mielialalle. Betoniviidakko ei ole se luonnollisin ympäristö ihmiselle. En muuten tappanut yhtään hämähäkkiä eläessäni, vaikka pelkään niitä jonkin verran, niin toivon että elukka poistuu rakennuksesta itse 😂.

    1. FinInTirol

      Uskon juuri noin, että on enemmän mitä emme aisti, tiedä ja yksinkertaisesti käsitä. Maailmankaikkeus kaikkine tasoineen on niin ääretön, jotta olemme suhteessa paljon pienempiä kuin muurahaisen tuntosarven kärkikarva maapallolla. Sitten on vielä tämä ihmisen opittu mieli, joka ei aina usko vaikka aistisimme tai näkisimme.
      Tuo on kyllä jo hieno saavutus, jotta hämähäkit ovat säästyneet:) Hämähäkkien onneksi menin hikimajaan ja synnyin uudelleen niitä sietävänä. Saavat olla rauhassa minunkin ympäristössäni 😀

    1. FinInTirol

      Kiva, jotta tuli sitten jotain uutta 🙂 Tykkään kokeilla uutta ja olla uusille jutuille avoin, tulee koettua vaikka hikimajailua 🙂 Kannattaa kokeilla.

  2. Anne

    Kuulostaa mielenkintoiselta kokemukselta ja tosiaan yhtäläisyyksiä meidän saunarituaaleihin. Mulle luonto on kaikkki kaikessa, en kertakaikkiaan sovi erilleni siitä.
    Meillä on täällä metsän keskellä paljon hämähäkkejä, mua ne ei haittaa sisätiloissakaan, mutta seittejä kutovat kylläkin vähän liian ahkerasti! Hienoa, että jo yksi kerta hikimajassa vaikutti noin! 🙂

    1. FinInTirol

      Kiitos kommentista:) Kannattaa kokeilla, jos vain tulee mahdollisuus

  3. jonna

    Todella mielenkiintoinen kirjoitus. Itselle shamanismi ja kaikki siihen liittyvä on todella lähellä sydäntä ja vielä on hikimaja kokematta. Mielenkiinnolla odotan aikoja koronan jälkeen, ja ehdottomasti itävaltaan tuli just uusia puolia =) Muutenmkin matkustuslistalla mutta nyt myös tältä kantilta, kiitos!

    1. FinInTirol

      Kiitos kommentista ja ole hyvä 🙂 Oletko muuten kuullut, että Suomessa olisi jossakin päin hikimaja?

Leave a Reply