You are currently viewing Fleksaus, siis voimistellaanko?

Fleksaus, siis voimistellaanko?

Uutisissa lukee, että fleksaus nostaa päätä. Onkohan keksitty joku uusi ryhmäliikuntamuoto? Päätä nostelemalla kovaan ja hoikkaan kuntoon Joulun mässäilyjen jälkeen.

No ei ole. On keksitty uusi “ismi”, fleksaus. Nimi ruokaismille on hienosti johdettu “joustava” -sanasta, tosin Lontoolaismurteen versiosta. Kuulostaahan se paljon trendikkäämmältä kuin sekasyönti, joka tuo mieleeni lähinnä kaiken sekalaisen syönnin mitä nyt ruoka- ja roska-astiosta sattuu löytymään. 

FinInTirol ihmettelee sitä, jotta miksi kaikesta pitää tehdä ehdoton ismi. Et voi syödä sitä ja tätä, jos fleksaus on valintasi, olet kasvissyöjä tai vegaani. Tuntuu, että ajatus on “pysy tottavieköön ruodussasi ja noudata ehdottomasti kyseisen ruokailuismin sääntöjä”. Mikäli syöt nakin kerran vuodessa, Jouluna, niin eiköhän joku jo ihmettele, jotta “mä luulin sun olevan vegaani”. Oi anteeksi, menen suoraan vankilaan kulkematta lähtöruudun kautta. 

eikä noita kalsareita ja sukkiakaan joka viikko tarvi pestä ja kuluttaa vettä

FinInTirol näkee, että kohtuus kaikessa, fleksataan ja relataan. Varmasti on kääntöpuolensa myös täysin ehdottomalle vegaaniudelle tai sille, että ei käytä lentokonetta vaikka pitäisi matkata kaukomaille. On paljon hyviä aatteita, noiden lisäksi, mutta on myös paljon erilaisia tilanteita. Vältetään siis ääri-ismejä, sillä niillä on monesti kääntöpuolensa. Pidetään silmät auki, jotta meitä ei johdeta harhaan. 

Voimme vähentää kuormaa, miettiä onko jotain kuormittavaa ihan pakko tehdä. Ehkä työmatka lentokoneella on tehtävä, jotta ei tarvitse veneellä Ameriikkaan lähteä tai polkupyörällä Italiaan. Voi olla, että liiketoimet käyvät liian hitaiksi ja siten tuolla ilmastosäästöllä voi olla se kääntöpuolensa. Ehkä muut eivät odota, jotta tulet fillarisi kanssa perille Milanoon vaan tulevat lentokoneella vastaan Helsinki-Vantaalle, kuka mistäkin maailman kolkasta. Lomalennot tosin voimme hyvinkin vapaasti päättää tehtäviksi tai tekemättömiksi. Voimme ehkä pidemmän lennon vaativan paikan suhteen valita paikan lyhyemmän lentomatkan päästä. Voimme suosia lähimatkailua, automatkan tai sen fillarimatkan päässä. Ei niiden kaikkien valojenkaan tarvitse olla päällä näin pimeällä kaudella, ehkä lämmitystäkin voi vähentää ja laittaa villasukat, eikä noita kalsareita ja sukkiakaan joka viikko tarvi pestä ja kuluttaa vettä…no niin. 

Se on kuitenkin tosiasia, että homman on muututtava. Se kaikki lähtee meistä. Ylen artikkelissa tälle aamua luki, jotta 

“Pelkästään kuluttajien valinnoilla ilmastonmuutosta ei pysäytetä, mutta vastuussa eivät myöskään ole vain teollisuus tai suuryritykset. Suomessa syntyvistä ilmastopäästöistä noin 70 prosenttia on peräisin kotitalouksista ja yksittäisten kuluttajien tekemistä valinnoista. Kuluttajan valinnoilla on siis väliä.

Teollisuus ja suuryritykset ovat myös “kuluttajien” päätösten takana, niitä johtavat ihan tavalliset kuluttajat. Näin ajatellen 100% riippuu meistä, ihmisistä. No, toki luonnollakin on jokin vaikutus, jos vaikka Etna ja kumppanit alkavat lykätä nokea ilmaan. Johdon, johtoryhmien ja hallitusten on tehtävä muutos. Päätökset ja muutokset eivät ole helppoja varsinkaan mikäli syntyy kuluja ja voitot pienenevät, kilpailijat eivät välitä ympäristöstä jne. Yritysten on tuotettava voittoa omistajilleen ja sitä kautta on paine sellaisiin toimiin, mitkä niitä tuottavat. Samankaltainen kuvio on valtioiden ja politiikkojen jarruna, jopa esteenä. Muutos on hidas, niin kauan kuin on se kuuluisa “viimeinen ilta” tehdä asiat. 

Ihminen vaan on sen verran mukavuuden haluinen, että valitettavan usein se nostaa persuuksen sohvalta ja alkaa tekemään asioita viimeisenä iltana ja pakon edessä. Yhtälö on erittäin haasteellinen. Vaikka me länsimaalaiset, ns. hyvinvointivaltiolaiset, nostamme persuukset penkistä, niin sitten on vielä ns. kehittyvät, kolmannet maat. Siellä on juostu koko elämä paremman, loistavamman, esineellisesti rikkaamman elämän eteen. Varoja on niukasti, tekniikka vanhaa ja saastuttavaa. Tavoite on saada mitä länsimaalaisetkin. Olen nähnyt kirjoitettavan, jotta “miksi emme saisi saada samaa kuin länsimaat ovat saavuttaneet”. En tarkoita, että länsimaiden pitäisi jäädä sohvalle ja osoitella kehittyviä valtioita sormella, jotta “ei meidän mitään kannata tehdä, kun nuo kuitenkin saastuttaa enemmän”. Näinkin olen nähnyt kommentoitavan. Tarkoitan, että kaikkien meidän on ymmärrettävä ja osallistuttava ennen suuria muutoksia globaalissa laajuudessa. 

Onko ratkaisu fleksaus vai mitä minä voisin tehdä?

Aamun Ylen uutissivulla oli laskuri, jotta mitä mikäkin suurin piirtein vaikuttaa henkilökohtaisiin päästöihin. FinInTirolin laskennallinen säästö olisi hieman suurempi, sillä asumme jo nykyisellään pienessä asunnossa, emme vaihda kännyköitä vuosittain jne. Yhtäkaikki, säästö noista aiheista lienee luokkaa 3500-4000 kg hiilidioksidia. Artikkelissa kerrotaan, että suomalaisen keskimääräiset ilmastomuutosta aiheuttavat päästöt ovat n. 10300 kg vuodessa. Minulle siis säästöjen jälkeen jäisi n. 6500-7000 kg. Samassa artikkelissa kirjoitetaan, että globaalisti kestävänä pidetään 2000 kg:n vuosittaisia päästöjä pitkällä aikavälillä. Tuntuu, jotta eihän tuohon mahdu mitään. Jäädään siis kotiin ja syödään parvekkeella kasvatettuja perunoita. 

Artikkelissa on myös, että tavoite vuoteen 2050 mennessä on -100 kg. Tätä en ihan ymmärtänyt, jotta miten tuotamme miinuspäästöä. On kuitenkin ihan selvää, että tekemistä on ja siihen ei ihmisten vapaalla tahdolla päästä. En minä ainakaan halua istua talvella parvekkeella puremassa itse kasvattamiani kylmiä perunoita, kyllä minut pitää siihen pakottaa. Toivon, että pääsemme tavoitteisiin vähemmällä luopumisella ja vapaaehtoisesti. 

Fleksaus, joustava ruokavalio Blogin kuvituskuva

Ylen päästölaskurin minulle antama tulos.

Laskuria voi käyttää myös lunttilistana, jotta missä asioissa voisi päästöjään vähentää ja mitä se vaikuttaa kokonaisuuteen. 

Siis jokainen, ihan jokainen, persus ylös sohvalta ja ympäristötekoihin!

Miten sinä olet ajatellut vähentää ympäristön kuormistusta vuonna 2020?

Laita kommenttia tuonne kommenttikenttään, niin saamme ideoita ja opimme toisiltamme!

Itse jätin moottoripyöräilyn. No, oikeastaan se jäi talouden pakottamana, mutta myöskin olosuhteiden kannustamana. Lue siitä artikkelistani Bensankostea Päiväuni!

FinInTirol

Elän vaimoni kanssa Itävallan Tirolissa ja kirjoitan täältä käsin blogia finintirol.fi. Kirjoitan luonto- ja kaupunkimatkailusta, ajankohtaisuuksista ja kaikesta positiivisesta. Facebookista löytyy lyhyempää tarinaa ja Instagramista kuvia. Tartu Hetkeen Tartu Tarinaan!

Leave a Reply