You are currently viewing Hallstatt kokemuksia | Mitä tehdä Hallstattissa päivässä?

Hallstatt kokemuksia | Mitä tehdä Hallstattissa päivässä?

Hallstatt on kuvankaunis pieni kylä Itävallan Salzkammergutin alueella, hieman yli tunnin ajomatkan päässä Salzburgista kaakkoon. Sen ikonisessa silhuetissa järven rannalla olevan kivikirkon teräväkärkinen torni kilvoittelee ympäröivien vihreiden vuorien kanssa. 

Mistä muusta Hallstatt tunnetaan? Tunnetaanko se silhuetistaan, joka on sosiaalisen median jokatoisessa Hallstatt kuvassa vaiko silhuetin sisällä olevasta pittoreskistä kylämiljööstä? Vai onko vetovoimaisuuden taustalla jotain muuta?

Tässä artikkelissa kerron mitä meille selvisi ja millainen oli meidän Hallstatt päiväretki. Kerron ideoita mitä tehdä Hallstattissa yhden päivän aikana ja mitä Hallstatt kokemuksia saimme. 

Hallstatt keskustorin laidan kauniita rakennuksia
Hallstatt keskustoria reunustavia kauniita rakennuksia

Hallstatt kokemuksia

Lähdimme Innsbruckin kupeesta, josta Hallstattiin ajaa noin kolmesssa tunnissa. Wienistä lähdettäessä saisi matka-aikaan lisätä puoli tuntia, joten tämä kuvauksellinen kylä järven rannalla on hyvin saavutettavissa eri puolilta Itävaltaa vaikka päiväreissuna.

Reittimme Innsbruckin suunnalta kulki pääosin Wörgl – Kitzbühel – Bad Reichenhall – Salzburg – Kuchl – Gosau – Hallstatt. Tällä reitillä on paljon kaunista katseltavaa, joten vältä moottoritietä, vaikka se vähän nopeampi onkin. Hallstatt päiväretki muodostuu näin sopivaksi roadtripiksi. 

Saavuimme noin kello 14.oo aikaan ja silloin oli parkkipaikat P1 ja P2 täynnä. Parkkipaikalla P4, joka on järven eteläreunalla, oli muutama vapaa paikka. Pitkä kävelymatka olisi ollut nälkäisille liikaa. 

Tuohon aikaan oli jo lähtijöitäkin ja saimme lyhyellä jonotusajalla auton parkkipaikalle P1, joka on ihan kyläkeskustan lähellä. Parkkipaikan saantiin meni kokonaisuudessaan noin puolisen tuntia.

Hallstatt on hyvin suosittu myös päiväkohteena, jolloin monet saapuvat viettämään keskipäivää kylässä. Kannattanee saapua varhain aamulla tai alkuiltapäivästä, mikäli haluaa välttää suurinta ruuhkaa. 

Älä kuitenkaan missaa sitä mitä tulit katsomaan.

Hallstatt - nainen puisen parvekkeen alla
Gasthof Simony Hallstatt
Hallstatt katukuvaa Gasthof Simonyn edustalla
Restaurant Cafe Salzbar, Hallstatt
Hallstatt katukuvaa Restaurant Cafe Salzbarin edustalla

Pääsimme parkkipaikan tukkoisuudesta rantakadulle, jossa oli runsas määrä muitakin turisteja. Turistirysän tunnelma alkoi hiipimään mieleeni. Mitä ihmettä kaikki tulevat tänne katsomaan? Miksi me tulimme tänne?

Tätä ihmetteli vaimonikin pyöritellen mielessään lukuisia kauniita ja vähemmän ruuhkaisia paikkoja Itävallassa. 

Onneksi kävelimme rantakatua pidemmälle astuen näin sisään silhuettiin. Tullessamme kylän keskellä olevalle pienelle torille pääsi suustani hiljainen huokaus, “wau”. Seuraava mitä kuulin oli kamerani laukaisijan kiivas naksutus. Tunnelma muuttui ja kadut sekä rakennukset kaunistuivat. Aurinkokin taisi paistaa kirkkaammin. 

Aloin ymmärtämään Hallstattin suosion syytä. Täällähän on oikeasti kaunista, jopa hieman erilaista. Talot on sijoiteltu kauniisti rinteeseen. Värikkäiksi maalatut talot ovat mausteena vanhojen patinoitujen puutalojen joukossa. Kauniit yksityiskohdat ovat kirsikka kakun päällä.

Enkelilläni meni hieman pidempään syttyä, mutta lopulta hänkin alkoi nähdä Hallstattin kauneuden ja tuntea sen vetovoimaisen viehätyksen. Iltapäivää kohden väkijoukko pieneni ja ravintoloissa löytyi hyvin tilaa jopa terassilta. 

Hallstatt, pittoreski kylä rinteessä
Hallstatt, pittoreski kylä rinteessä.

Hallstatt päiväretki ja mitä tehdä Hallstattissa päivässä?

Meille oli selvinnyt, että yksi Hallstattin vetonauloista on sen kuvaukselliset rakennukset sekä tuo kylän silhuetti. Riittääkö se tuomaan tällaisen määrän turisteja? Onhan Itävallassa paljon kauniita kyliä ja jopa ilman ruuhkaa.

Enkelini päätti selvittää asian ja marssi suolakauppaan kysymään mistä ihmeestä Hallstatt tunnetaan. 

Vastaus tuli nopeasti kuin kaivosmiehen hakun isku, Hallstatt tunnetaan SUOLASTA! Se on kuulemma monelle syy tulla tänne. 

Kysyimme parissa muussakin kaupassa samaa ja vastaus niissäkin oli, suola. Muutama turistikin sai meiltä kysymyksen, “mistä Hallstatt tunnetaan”. Heille suola ei ollut kovinkaan painava syy Hallstattissa oloon vaan itse kylä ja seutukunta. 

Itselleni Hallstatt oli tuttu somen kuvista sekä olin kuullut kiinalaisten kopioineen kylän, koska se on niin kaunis ja romanttinen. Suolasta en ollut kuullut sanaakaan. 

Hallstattissa on maailman vanhin suolakaivos, johon on opastettuja kierroksia klo 9-16. Me emme suolakaivokseen tällä reissulla päässeet, sillä saavuimme liian myöhään. 

Nainen suolamyymälän näyteikkunalla
Suolapaketteja vanhalla pöydällä vanhassa myymälässä
Hallstatt Salzkontor suolakauppa oli todellinen suolakaivos.

Toisaalta ei harmittanut yhtään vaikka emme suolakaivokseen kerinneetkään sillä Salzkontor suolakauppa oli todellinen suolakaivos. Täältä jäi mukaan paikallisesta kaivoksesta louhittua suolaa monessa muodossa. On muuten intensiivistä. Täältä sinun täytyy käydä hakemassa tuliaiset. Varmista, että suola on paikallista. 

Katsoessani oven karmin päällä olevia pään kokoisia lohkareita myyjä kertoi niiden olevan suolaa, jota juuri ostimme. Jännä ajatella, että syömme vuoria. Näin vuoret siirtyvät paikoiltaan muru murulta. Moni vuoren muru matkaa myös kauas itään, sillä siltä suunnalta näytti olevan paljon turisteja.

Hallstatt, wooden houses on mountain side

Mitä muuta Hallstatt päiväretki voi tarjota kuin kuvankauniin kylän katselua, somekuvien ottamista ja suolakaivoksessa vierailua?

Monet ravintolat tarjoavat hyvää ruokaa ja idyllisen hetken pysähtyä tämän lumotun kylän tunnelmaan. Lyhyet rapputreenitkin onnistuvat kulkiessa rantakadulta ylemmille tasoille. Kannattaa poistua rantakadulta ylemmille kujille sillä siellä oli vähemmän ihmisiä ja erilainen perspektiivi kylään.

Mikäli kaipaa vieläkin korkeampaa perspektiiviä niin fanikulaari vie sinut näköalalaiturille kylän päälle. Siellä voi käydä samalla, kun käy suolakaivoksella tai sitten pelkästään näköalaa ihailemassa. Pelkkä ylös ja alas kuljetus maksaa 24 euroa. Kaivoskäynti mukaan kustantaa 43 euroa/hlö. 

Mitä tehdä Hallstattissa päivässä:

  • ihastella kuvankaunista kylää
  • ottaa upeita somekuvia
  • tutustua maailman vanhimpaan suolakaivokseen (7000 vuotta suolan historiaa)
  • kaivoksessa on maailman vanhimmat puuportaat
  • ihastella järveä vuorien keskellä panoramatasanteelta
  • tehdä veneretki järvellä
  • syödä hyvää itävaltalaista ruokaa, ja kahvit päälle

Valitse näistä jotain ja ota päivä rauhallisesti.

Tässä pari linkkiä, joista löydät tarvitessasi lisätietoa:

Hallstat sivusto: Service – Useful trips for your vacation 

Suolakaivoksista: Salzwelten / Salt mine adventure

Hallstatt upper street
Hallstatt, ylempiä kujia
Hallstatt silhuetti
Hallstatt silhuetti kaupungin puolelta

Suosittelenko? Kyllä, mekin menemme ehkä uudelleen, jotta voisimme käydä myös suolakaivoksessa. 

Emme vieraile Hallstattissa korkeimman sesongin aikaan noin heinäkuun puolivälistä syyskuun puoliväliin. Pyrin lisäksi välttämään viikonloppuja, jolloin kohteissa on monesti ruuhkaisempaa. 

Käydessämme heinäkuun ensimmäisen puoliskon lauantaina kylä oli melko täynnä, mutta vielä mahduimme. Asiaa auttoi saapuminen iltapäivällä, jolloin osalle Hallstatt päiväretki oli jo tehty. Lähtiessämme noin klo 18.00 aikaan oli jo hyvinkin rauhallista.

Suolakaivokseen emme päässeet sillä saavuimme liian myöhään. Viimeisin opastettu ryhmä aloitti 14.30. Suolakaivoksessa vierailua varten on hyvä saapua jo aamun tunteina, ehkäpä jo ennen klo 10.00. 

Bonus tietoa, tiesitkö?

Hallstatt on niin lumoava kylä, että kiinalaiset kopioivat sen. Vuonna 2012 Etelä-Kiinaan rakennettiin Hallstattin jäljennös – kirkontornia ja pääkatua myöden. Tätä kopio-Hallstattia on luonnehdittu täydelliseksi kopioksi. 

Katsoin pari videota Youtubesta ja kyllä kulissit on kulisseja ja aito on aina aito! Ei sitä kyllä täydelliseksi kopioksi voi kehua, mutta mikäli olet Kiinassa niin voithan käydä “Hallstattissa”. Älä kuitenkaan luota siihen, että löydät sieltä lähellekään aidon Hallstattin vuosisataista tunnelmaa. 

Mistä sinä tunnet Hallstattin? Tunnetko sen näteistä kyläkuvista, silhuetista vai onko sinulle suolakaivos tuttu juttu?

Mietitkö roadtrippiä Innsbruckista Hallstattiin, kuten me teimme?

Vai oletko muuten suuntaamassa Innsbruckiin tai jopa jo siellä?

Tässä sinulle 12 vinkkiä Innsbruckin nähtävyyksistä. 

Toivotan viihtyisää oleilua myös Innbruckiin. 

FinInTirol

Elän vaimoni kanssa Itävallan Tirolissa ja kirjoitan täältä käsin blogia finintirol.fi. Kirjoitan luonto- ja kaupunkimatkailusta, ajankohtaisuuksista ja kaikesta positiivisesta. Facebookista löytyy lyhyempää tarinaa ja Instagramista kuvia. Tartu Hetkeen Tartu Tarinaan!

This Post Has 2 Comments

  1. Joskus itsekin tuolla on tullut käytyä. Ja pakko se on todeta, että onhan se nätti paikka. Toisaalta, varsin ruuhkainen myös. Onpa hauska tuo Kiinaan rakennettu kopio. Erilaisten tavaroiden lisäksi näköjään jopa kyliäkin voi kopioda :D. Vähän hävettää myöntää, mutta enpä tiennyt tuota suola-asiaa.

    1. FinInTirol

      Katsoin pari videota kopio-Hallstattista ja kyllä on aika kaukana alkuperäisestä. Kauniita kulissitaloja ovat rakentaneet, mutta ympärillä ei ole kauniita vuoria vaan korkeita kerrostaloja. Kaupat näyttivät olevan “turistiluolia” jos jonkinnäköisillä peli- jne hilavitkuttimella täytetty. Hattua kuitenkin nostan, jotta on sellainen invertointi tehty ja annettu tunnustusta siten alkuperäiselle Hallstattille.
      Eipä ollut suola-asia itsellekään tuttu 🙂

Leave a Reply